Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δια του εκπροσώπου του Χακίμ Ακσόι εξέδωσε, ανακοίνωση – απάντηση, στην πρόταση του υπάτου Εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπόρελ, να φέρει στο τραπέζι του διαλόγου την Κυπριακή Δημοκρατία και την Τουρκία.

Το τουρικό ΥΠΕΞ κατέστησε σαφές, ότι οι μόνοι συνομιλητές της κυβέρνησης της Άγκυρας, είναι οι τουρκοκύπριοι. Να υπενθμίσουμε ότι ο Ζοζέπ Μπορέλ χθες επικέφθηκε την Κύπρο και πέταξε με ελικόπτερα της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ) πάνω από την κυπριακή ΑΟΖ.

Η ανακοίνωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ Χακίμ Ακσόι, αναφέρει:

«Η εν λόγω πρόταση απέχει πολύ από το να γίνει σοβαρή από την ίδια ΕΕ, η οποία πάντα αγνοεί την ύπαρξη των Τουρκοκυπρίων και δεν έχει αναφερθεί ποτέ σε οποιαδήποτε από τις δηλώσεις της, στα ισότιμα δικαιώματά τους επί των φυσικών πόρων του νησιού.

Όπως έχουμε υπογραμμίσει επανειλημμένα στο παρελθόν, έως ότου επιλυθεί το Κυπριακό, σχετικά με τα αποθέματα υδρογονανθράκων, συνομιλητές των Ελληνοκυπρίων είναι οι Τουρκοκύπριοι. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν είμαστε εμείς οι συνομιλητές του υπουργού Εξωτερικών της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης, αλλά ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών της ΤΔΒ, Κουντρέτ Οζερσάι.

Εάν επιδιώκεται λύση στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου, το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει είναι να συναντηθούν οι δυο λαοί του νησιού και να δημιουργηθεί ένας κοινός μηχανισμός συνεργασίας, έρευνας και διαχείρισης υδρογονανθράκων καθώς και διαμοιρασμού των εσόδων από τους πόρους αυτούς. Η πρόταση της ΤΔΒΚ στις 13 Ιουλίου 2019 παρέχει την απαραίτητη βάση για κάτι τέτοιο

Η οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στα δυτικά του νησιού της Κύπρου είναι δυνατός μόνο μετά την επίλυση του Κυπριακού. Εϊναι εκτός συζήτησης ότι η χώρα μας θα μπορούσε να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με την Ελληνοκυπριακή διοίκηση, η οποία σφετερίστηκε τον τίτλο της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν εκπροσωπεί τους Τουρκοκύπριους» καταλήγει το τουρκικό ΥΠΕΞ».