Ξεχωριστή κατηγορία για το Διεθνές Φεστιβάλ Δράμας αποτελεί το εργαστήριο pitching και forum παρουσίασης οπτικοακουστικών σχεδίων μικρού μήκους.

Για 7η χρονιά φέτος στο πλαίσιο του 43ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας θα πραγματοποιηθεί το Pitching Lab/Forum το οποίο και θα διεξαχθεί διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας DRAMA TALENT LAB και αποκλειστικά στην αγγλική γλώσσα. Οι προθεσμίες τρέχουν για τους ενδιαφερόμενους οι οποίοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι την 1η Ιουλίου 2020. Τι είναι το Pitching Lad; Νέοι σκηνοθέτες και παραγωγοί από όλο τον κόσμο παρουσιάζουν το project τους, σε ένα pitch, διάρκειας 5’ σε παραγωγούς και πιθανούς χρηματοδότες.

Οι καλεσμένοι στο φόρουμ, μπορούν να υποβάλουν ερωτήσεις σε κάθε δημιουργό, διάρκειας 5’. Στο τέλος του Pitching Forum, οι συμμετέχοντες έχουν επίσης την ευκαιρία να οργανώσουν μεμονωμένες συναντήσεις με ενδιαφερόμενους παραγωγούς ή διευθυντές φεστιβάλ, για την πιθανή προώθηση των έργων τους. Η σκηνοθέτης και εκπαιδεύτρια κα Βαρβάρα Δούκα, ιδρύτρια και υπεύθυνη για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Δράμας, είναι εδώ και έξι χρόνια η ψυχή του δημοφιλούς Pitching, και δηλώνει πολύ περήφανη για τις 21 ταινίες που ολοκληρώθηκαν ξεκινώντας την πορεία τους ως φιλόδοξα πρότζεκτ στο Φεστιβάλ Δράμας.

 

«Το εργαστήριο PITCHING του Φεστιβάλ της Δράμας, απαιτεί την παρουσία των δημιουργών, σε όλη του τη διάρκεια, και την προσωπική παρουσίαση του project στο Forum», τονίζει η κα Δούκα. «Το να μοιραστεί κανείς τις ιδέες του, με συναδέλφους συνήθως συνομήλικους απ’ όλον τον κόσμο, σημαίνει να μοιραστεί και τη μεθοδολογία που ο καθένας αναπτύσσει, ανάλογα με την ιστορία της χώρας του, το περιβάλλον του, και τις καταβολές του, την προσωπική του ταυτότητα, γεγονός που δεν είναι μία απλή εμπειρία. Προσφέρει τη χαρά της ανταλλαγής και του μοιράσματος κοινών αγωνιών και εμπειριών, αλλά και πολλών εκπλήξεων σε θέματα που θεωρεί κανείς δεδομένα».

Είναι εξαιρετικά σημαντικό, σύμφωνα με την εκπαιδεύτρια κα Δούκα, να παράγονται ταινίες, και το Pitching Lab, μετράει στα έξι χρόνια λειτουργίας του, ήδη 21 ταινίες στο ενεργητικό του, και ετοιμάζονται άλλες τρεις. « Άλλες ξεκίνησαν και τελείωσαν όπως τις φανταστήκαμε πριν οι λέξεις γίνουν εικόνες, άλλες άλλαξαν πολύ στην πορεία, είτε γιατί οι συνθήκες, το casting ή ο προϋπολογισμός τους επέβαλαν αλλαγές, είτε γιατί αλλαγές στο σενάριο τους οδήγησε σε άλλα μονοπάτια». Πολλά σχέδια, συνέχισαν και σε άλλα διεθνή pitching ή προχώρησαν την ανάπτυξη των σεναρίων τους με experts που γνώρισαν μέσα από αυτήν την διαδικασία, και έτσι κατάφεραν να υλοποιήσουν ταινίες που είχαν τύχη και στη διεθνή αγορά.

Για τους διακριθέντες υπάρχουν τα χρηματικά βραβεία από την FINOS FILM, η χρηματική ενίσχυση από το ΕΚΚ, το βραβείο σε παροχές POST από την AUTHORWAVE, και από φέτος και επί μέρους βραβεία. «Θέλουμε να μη χαθεί καμία ευκαιρία συμμετοχής ενδιαφερομένων», υπογραμμίζει η κα Δούκα,  «από όποιο μέρος της γης, και να μην αλλοιωθεί ο πολυεθνικός χαρακτήρας του Pitching Lab, που έχει δεχτεί projects, και έχει βοηθήσει να γίνουν ταινίες, από την Αϊτή και τη Σιγκαπούρη, και από τον Καναδά ως την Κίνα.

Αυτό σημαίνει ότι διασφαλίζουμε όλους όσους δε μπορούν να ταξιδέψουν είτε από το εξωτερικό, είτε στο εσωτερικό, δίνουμε την ευκαιρία να συμμετέχουν και άνθρωποι που ίσως το ίδιο διάστημα έχουν και άλλες υποχρεώσεις, και αντικαθιστούμε τη φυσική παρουσία, με παρουσία on line».

Σε ότι αφορά τα διαδικαστικά το Pitching Forum θα διεξαχθεί διαδικτυακά την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020 με προσκεκλημένους παραγωγούς, χρηματοδότες, διευθυντές φεστιβάλ και λοιπούς ενδιαφερόμενους. Το Pitching Forum θα είναι ανοιχτό για το κοινό σε live streaming. Τα Βραβεία Drama Pitching Lab που θα δοθούν φέτος είναι: της Finos Film: Χρηματικό έπαθλο για το καλύτερο σχέδιο και της Authorwave: Υπηρεσίες εργαστηρίου post production.