«Λίγες ημέρες έμειναν μέχρι να γίνει προσευχή στην Αγία Σοφία, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, που μεταξύ άλλων επισημαίνουν ότι, «ο πρόεδρός μας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και το τουρκικό έθνος περιμένουν την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηριου στις 2 Ιουλίου 2020, την Πέμπτη. Στις 15 Ιουλίου δεκάδες χιλιάδες πιστοί, ετοιμάζονται να προσευχηθούν στην Αγία Σοφία».

Τύπος και κοινή γνώμη θεωρούν, σύμφωνα με τη ανταπόκριση απο την Κων/πολη του κυπριακού ειδησεογραφικού δικτύου ΣΙΓΜΑ, ότι λίγες ημέρες απέμειναν από την ιστορική απόφαση που θα μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τέμενος

Η  φιλο-κυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ», αναφέρει ότι το καθεστώς της Αγίας Σοφίας κρίνεται την Πέμπτη 2 Ιουλίου αλλά, όπως αναφέρει  η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου,  ενδέχεται να μην ανακοινωθεί την Πέμπτη, την ημέρα της εξέτασης της υπόθεσης για μετατροπή ή μη σε τζαμί, αλλά μέσα στις επόμενες ημέρες. Σε περίπτωση αλλαγής του καθεστώτος από μουσείο σε τζαμί, το περιθώριο για την εκτέλεση της απόφασης είναι 30 ημέρες από την έκδοσή της.

Ταυτόχρονα, η αντιπολιτευτική ιστοσελίδα «Αρτί Γκερτσέκ» με τίτλο «Με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια» προβάλλει μία διαφορετική άποψη για την Αγία Σοφία, ότι δεν πρόκειται να μετατραπεί σε τζαμί γιατί ο ίδιος ο Ερντογάν δεν το επιθυμεί.  Ο συντάκτης του άρθρου Εσέρ Καρατάς  θεωρεί, οτι  το Συνταγματικό Δικαστήριο θα ταχθεί κατά της μετατραποπής της Αγίας Σοφία σε τζαμί, για τους παρακάτω λόγους:

  • Ο Ερντογάν θα παίξει το ρόλο του θύματος, φωτογραφίζοντας εξωγενείς διεθνείς παράγοντες ότι τους εμπόδισαν να ανοίξουν την Αγία Σοφία ως τζαμί, αποκομίζοντας εσωτερική λαϊκή «συμπάθεια» και συσπείρωση.
  • Ο Ερντογάν θα καταφέρει -μέχρι ενός σημείου- να αποτρέψει τη διεθνή οικονομική πίεση που ασκείται στην Τουρκία.
  • Ο Ερντογάν θα προβάλει πως επιδεικνύει σεβασμό στις δικαστικές αποφάσεις και την τουρκική δικαιοσύνη.
  • Το Συμβούλιο της Επικρατείας θα αποκομίσει οφέλη με την απόρριψη της πρότασης αλλαγής του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας, καθώς θα μπορεί να ισχυρισθεί πως εναντιώθηκε στον Τούρκο πρόεδρο απέναντι σε όσους υποστηρίζουν ότι το δικαστικό σύστημα τελεί υπό τον έλεγχο του.