Με ισχυρό συμβολισμό γιορτάστηκε σήμερα στην Καβάλα, παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου και του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου η 107η Επέτειος Απελευθέρωσης της πόλης.

 

Διπλή γιορτή για την πόλη αφού είναι και η γιορτή του Αποστόλου Παύλου πολιούχου της Καβάλας αλλά και ο εορτασμός της απελευθέρωσης από τον Βουλγαρικό και οθωμανικό ζυγό.  Με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα τελέσθηκε το πρωί ανήμερα των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Απ.Παύλου η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία και Δοξολογία χοροστατούντων των Μητροπολιτών Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου κ.κ. Στεφάνου και Ελευθερουπόλεως κ.κ. Χρυσοστόμου. Ακολούθησε στο Ηρώο της πόλης στο Δημοτικό Κήπο Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων. Στεφάνι κατέθεσαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο περιφερειάρχης ΑΜΘ, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Καβάλας, ο Δήμαρχος Καβάλας αλλά και εκπρόσωποι των στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών αρχών.

Ο υπουργός Εθ. Άμυνας κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος στη δήλωσή του μετά το πέρας των εκδηλώσεων επεσήμανε πως τη χρονιά που απελευθερώθηκε η Καβάλα “ήταν μία εποχή που η Ελλάδα ήταν γεμάτη ορμή, αυτοπεποίθηση, με ενωμένη πολιτική και στιβαρή στρατιωτική ηγεσία, με ισχυρές ένοπλες δυνάμεις και καθολικό παλλαϊκό εθνικό συναίσθημα και εφορμούσε για να αυξήσει κατά πολύ την εδαφική της κυριαρχία. Και το πετύχαινε.

Ολόκληρη η δήλωση του Υπουργού έχει ως εξής: «Γιορτάζουμε σήμερα αυτήν τη λαμπρή μέρα, διπλή εορτή. Αφενός τη μεγάλη θρησκευτική εορτή των κορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, που ως γνωστόν ο Απόστολος των Εθνών Παύλος είναι και πολιούχος Άγιος Προστάτης της πόλης μας. Θυμίζω ότι σε αυτόν εδώ τον τόπο έκανε τα πρώτα του βήματα στην ευρωπαϊκή ήπειρο.  Και τον τιμούμε όπως του πρέπει. Αφετέρου στο πλαίσιο αυτής της καταπληκτικής σύμπτωσης, μεγάλων εθνικών και θρησκευτικών εορτών στον τόπο μας γιορτάζουμε και την απελευθέρωση της Καβάλας από την βουλγαρική κατοχή στις 26 Ιουνίου του 1913.

Ήταν μία εποχή που η Ελλάδα ήταν γεμάτη ορμή, αυτοπεποίθηση, με ενωμένη πολιτική και στιβαρή στρατιωτική ηγεσία, με ισχυρές ένοπλες δυνάμεις και καθολικό παλλαϊκό εθνικό συναίσθημα και εφορμούσε για να αυξήσει κατά πολύ την εδαφική της κυριαρχία. Και το πετύχαινε.

Έχει σημασία η ιστορική λεπτομέρεια ότι η απελευθέρωση της Καβάλας έγινε με τέχνασμα από το Πολεμικό Ναυτικό. Μπορεί να κυριαρχούσε τότε στο Αιγαίο, να είχε την υπεροχή σε πλοία, πλην όμως πέτυχε το μέγιστο στρατιωτικό αποτέλεσμα, την απελευθέρωση της Καβάλας, χωρίς τουφεκιά, αναίμακτα. Μια σειρά από πλανευτικές κινήσεις πλοίων για μερόνυχτα πριν δημιούργησαν την εντύπωση στις βουλγαρικές δυνάμεις κατοχής ότι δεν υπήρχε καμία ελπίδα, οπότε αποχώρησαν ήσυχα, χωρίς να χυθεί αίμα και οι Καβαλιώτες εν μέσω έξαλλων πανηγυρισμών όπως άλλωστε έχει γραφεί υποδέχθηκαν τα αγήματα των πολεμικών πλοίων που μπήκαν και απελευθέρωσαν την πόλη.

Αυτή η  ικανότητα με την επινόηση του τεχνάσματος, η προσαρμοστικότητα στις συνθήκες, η τάση και το ταλέντο να γίνεται εκμετάλλευση του πλεονεκτήματος που παρουσιάζει το πεδίο, αποτελεί όχι μόνο στοιχείο της παράδοσης αλλά και της ταυτότητας των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας διαχρονικά. Εμείς είμαστε απλά ευγνώμονες και ευτυχείς που το Πολεμικό ναυτικό τότε έδρασε έτσι έξυπνα και να απελευθερωθεί η πόλη της Καβάλας, που πάντα ήταν Ελληνική. Χρόνια Πολλά στην Καβάλα μας».