Μια ιστορική φωτογραφία εξασφάλισε το ΘΠΕ για όλους τους Καβαλιώτες μέσω του δημοσιογράφου και ερευνητού της τοπικής ιστορίας Κωνσταντίνου Παπακοσμά, με αφορμή την 107η Επέτειο Απελευθέρωσης της πόλης της Καβάλας.

 

 

Όπως δήλωσε στο ΘΠΕ ο κ. Παπακοσμάς : «Πρόκειται για ένα φωτογραφικό ντοκουμέντο. Είναι η φωτογραφία, όπου ο Πλωτάρχης Αντώνης Κριεζής ανακοινώνει την κατάληψη της Καβάλας και διαβάζει στο συγκεντρωμένο πλήθος το διάγγελμα του Στολάρχου Π. Κουντουριώτη».

«Το κτίριο που φαίνεται», αναφέρει, «ήταν το διοικητήριο της πόλης. Παρέμεινε διοικητήριο για μερικούς μήνες μετά. Στον ίδιο χώρο για λίγο χρονικό διάστημα στεγάσθηκε και το Δημαρχείο της πόλης (πριν στεγασθεί μέχρι το 1937 στο Μέγαρο Τόκου – σημερινά γραφεία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Καβάλας).

Στο υπόγειο του κτιρίου , είχαν συγκεντρωθεί και οι αρχαιότητες της πόλης, που βρίσκονταν μέχρι τότε, σκόρπιες στους δρόμους. Το κτίριο αυτό, το οποίο συνδέθηκε σχεδόν εκατό χρόνια με την απονομή της δικαιοσύνης (μέχρι το 2009) άλλαξε εξωτερική μορφή στην δεκαετία του 1960 όπου έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις στα παράθυρα και στους εσωτερικούς χώρους.

Τότε απομακρύνθηκε και το μπαλκόνι της Απελευθέρωσης και η πόρτα πρόσβασης προς αυτό μετατράπηκε σε παράθυρα. Δίπλα στο Δικαστικό Μέγαρο (Διοικητήριο) υπήρχαν και άλλα κτίρια μικρότερα, όπως και μια εντυπωσιακή πύλη εισόδου σε αυτά. Σήμερα το κτίριο βρίσκεται σε άθλια κατάσταση εσωτερικά αλλά και εξωτερικά, με κίνδυνο ακόμα και την εσωτερική πτώση μέρος της οροφής του. Η εγρήγορση όλων μας για την σωτηρία του Ιστορικού αυτού εμβληματικού κτιρίου της πόλης μας πρέπει να είναι άμεση».