Οι ΗΠΑ υιοθετώντας καταστροφική στάση στο ζήτημα της Συνθήκης για την καθολική απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών ( Comprehensive Nuclear-Test Ban Treaty -CTBT) προετοιμάζουν το έδαφος για ενδεχομένη επανάληψη των πυρηνικών δοκιμών, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών με αφορμή την επέτειο των 20 χρόνων από τότε που η Ρωσία επικύρωσε τη Συνθήκη CTBT.

Στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με το ΑΠΕ -ΜΠΕ,  αναφέρεται ότι «εικοσιπέντε χρόνια μετά την παρουσίαση της Συνθήκης προς υπογραφή, δεν έχει τεθεί σε ισχύ. Ο λόγος είναι ότι δεν την έχουν υπογράψει ή περιμένουν να επικυρώσουν την CTBT οκτώ χώρες, από τις οποίες εξαρτάται αν θα τεθεί σε ισχύ»

Για την ιστορία η Συνθήκη για την Καθολική Απαγόρευση των Πυρηνικών Δοκιμών αποτελεί κατάληξη μιας μακροχρόνιας διαδικασίας που ξεκίνησε το 1945 με στόχο τον διεθνή έλεγχο των πυρηνικών όπλων. Από τότε υπεγράφησαν διάφορες συνθήκες περιορισμού των πυρηνικών όπλων με κυριότερη αυτή την Μερικής Απαγόρευσης των Πυρηνικών Δοκιμών στις 5 Αυγούστου του 1963.

Έως τότε βέβαια είχαν διεξαχθεί 499 ατμοσφαιρικές πυρηνικές δοκιμές από τις Η.Π.Α , την Ε.Σ.Σ.Δ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Γαλλία. Αυτή η συνθήκη βέβαια δεν εμπόδισε την διενέργεια άλλων 436 υπέργειων πυρηνικών δοκιμών και άλλων 1377 υπόγειων αντίστοιχων.

Επιστέγασμα της προσπάθειας τερματισμού των πυρηνικών δοκιμών ήταν η υπογραφή της CTBT στις 10 Σεπτεμβρίου του 1996 στην Νέα Υόρκη.

Αυτήν τη συνθήκη φέρεται να ετοιμάζεται να παραβιάσει η αμερικανική πλευρά σύμφωνα με τους Ρώσους. Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται από την ρωσική πλευρά πως «την πλέον καταστροφική στάση τηρούν οι ΗΠΑ, οι οποίες επίσημα ανακοίνωσαν ότι δεν προτίθενται να επικυρώσουν την CTBT και προετοιμάζουν το έδαφος για να επαναλάβουν ενδεχομένως τις πυρηνικές δοκιμές».

«Η Μόσχα καλεί επίσης πρωτίστως τις ΗΠΑ και τις χώρες, από τις οποίες εξαρτάται αν θα τεθεί σε ισχύ η Συνθήκη, οι οποίες δεν την έχουν ακόμη επικυρώσει ή δεν την έχουν υπογράψει να επανεξετάσουν την στάση τους και να δώσουν το πράσινο φώς, ώστε να μετατραπεί η σημαντικότατη από την άποψη της παγκόσμιας ασφάλειας συνθήκη σε ένα πλήρες λειτουργικό εργαλείο του διεθνούς δικαίου» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται επίσης ότι η Ρωσία από την στιγμή που υπέγραψε την συνθήκη τηρεί τις δεσμεύσεις της, ενώ η συνδρομή της στο να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία συνιστά μια από τις προτεραιότητες της εξωτερικής της πολιτικής.

Η CTBT απαγορεύει τις δοκιμές πυρηνικών όπλων καθώς και πυρηνικές δοκιμές για ειρηνικούς σκοπούς. Η απαγόρευση επεκτείνεται σε όλους τους τομείς (στην ατμόσφαιρα, στο Διάστημα, υπό τη γη και υπό την θάλασσα) και έχει απόλυτο και καθολικό χαρακτήρα. Την παρούσα στιγμή την Συνθήκη έχουν υπογράψει 183 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ρωσία, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει τεθεί σε ισχύ επειδή δεν την έχουν επικυρώσει οι ΗΠΑ και μερικές άλλες χώρες.