Μέσω των λιμενικών έργων που προβλέπεται να γίνουν την επόμενη δεκαετία και τα οποία ήδη άρχισαν να σχεδιάζονται θα αλλάξει όψη ο Λιμένας Καβάλας «Απόστολος Παύλος», τονίζει σε δηλώσεις του στο ΘΠΕ ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Καβάλας κ. Κώστας Αντωνιάδης. Χθες αργά το βράδυ ψηφίστηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ η Προγραμματική Σύμβαση ανάμεσα στην Περιφέρεια ΑΜΘ και τον Οργανισμό Λιμένα Καβάλας με σκοπό να εκπονηθούν δύο μελέτες για αντίστοιχα αναπτυξιακά έργα στο Λιμάνι Καβάλας.

Το ένα έργο είναι η επέκταση του προσήνεμου μόλου, μία μελέτη προϋπολογισμού 450.000 ευρώ και το δεύτερο αφορά και η διαπλάτυνση του υπήνεμου μόλου, μία μελέτη προϋπολογισμού 300.000 ευρώ. Για τις μελέτες θα χρειαστούν 3 χρόνια για να ολοκληρωθούν και στη συνέχεια 1 με 2 χρόνια για να υλοποιηθούν.

Ο κ. Αντωνιάδης τονίζει στο ΘΠΕ πως πρόκειται για μακροπρόθεσμα λιμενικά έργα, που στοχεύουν στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της Καβάλας. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, ο υπάρχων προσήνεμος μόλος του Λιμανιού θα επεκταθεί 45 μέτρα και θα διαπλατυνθεί άλλα 110 μέτρα, ώστε να προστατεύονται καλύτερα τα πλοία που δένουν στις πλωτές εξέδρες.

Στο μέλλον θα τοποθετηθούν κι άλλες πλωτές εξέδρες, προβλέπεται βέβαια και βάσει της μελέτης να δοθεί η δυνατότητα και για παράλληλα λιμενικά έργα με δίκτυα φωτισμού, ηλεκτροδότησης, πυρασφάλειας και υδροδότησης των εισερχόμενων πλοίων, που θα αλλάξουν την συνολική εικόνα του τουριστικού λιμανιού της πόλης.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Αντωνιάδης στο ΘΠΕ, και οι δύο μελέτες έχουν εξασφαλισμένες πιστώσεις για να ολοκληρωθούν γρήγορα, η πρώτη θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης και η άλλη μέσω προγραμμάτων του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

Πρόκειται για ένα έργο που αποτελεί συνέχεια των προηγούμενων αναπτυξιακών έργων που έγιναν στο λιμάνι Καβάλας, σημαντικό για την τουριστική του ανάπτυξη, το οποίο και απαιτεί χρόνο πολύ για την ολοκλήρωσή του, όμως το αποτέλεσμα θα επιβραβεύσει τους πάντες, ιδιοκτήτες, πληρώματα και επιβάτες φιλοξενούμενων πλοίων (κυρίως κρουαζιερόπλοιων), επισκέπτες, τουρίστες της Καβάλας, επιχειρήσεις και επαγγελματίες του τουρισμού αλλά και τον γενικό πληθυσμό της Καβάλας.