Με κύριο αντικείμενο συζήτησης τις σημαντικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της διοίκησης του οργανισμού και την υποπαραχώρηση του εμπορευματικού λιμένα «ΦΙΛΙΠΠΟΣ Β» Καβάλας ο κ. Άρης Ξενόφος πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ βρέθηκε χθες στην Καβάλα και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του ΟΛΚ Καβάλας κ. Γιώργο Φιλόσογλου και την διευθύνουσα σύμβουλο κα Άννα Θυσιάδου.

 

Το λιμάνι της Καβάλας αναμένεται να είναι το πρώτο που θα αξιοποιηθεί με τη μέθοδο της υποπαραχώρησης, η οποία έχει κριθεί η πλέον ωφέλιμη λόγω της χωροταξικής ιδιαιτερότητας του και του γεγονότος ότι έτσι διασφαλίζεται η βιωσιμότητα των λοιπών δραστηριοτήτων του. Η έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας αναμένεται πολύ σύντομα, μέσα στον Ιούλιο όπως γράψαμε πρώτοι στο ΘΠΕ πριν λίγες μέρες, ενώ ενδιαφερόμενη εταιρεία είναι η αμερικανική τράπεζα αναπτυξιακής χρηματοδότησης DFC (Development Finance Corporation).

Εκείνο που τόνισε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΟΛΚ κ. Φιλόσογλου για την επίσκεψη Ξενόφου, είναι πως «μόνο το ΦΙΛΙΠΠΟΣ Β θα αξιοποιηθεί με τη μέθοδο της υποπαραχώρησης. Οι υπόλοιπες δραστηριότητες και στα δύο λιμάνια, εμπορικό και τουριστικό, αλλά και στις χερσαίων ζώνες λιμανιών, θα παραμείνουν ως έχουν. Το δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης θα παραμείνει στον ΟΛΚ. Για κάποιες δεκαετίες ο επενδυτής που θα έρθει, θα πληρώνει ενοίκιο στον ΟΛΚ.

Μέσω της επένδυσης, θα δοθεί άλλη ανάπτυξη στο εμπορικό λιμάνι Καβάλας κι αυτό θα γίνει αρχής γενομένης από το 2021». Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ τόνισε τον αναβαθμισμένο γεωστρατηγικό ρόλο που μπορεί να αποκτήσει το λιμάνι της Καβάλας, ενισχύοντας και τη θέση της χώρας μας ως ενεργειακού κόμβου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Και αυτό λόγω της επικείμενης παραχώρησης του υπόγειου φυσικού χώρου που προκύπτει από το σχεδόν εξ αντληθέν κοίτασμα φυσικού αερίου «Νότια Καβάλα», με σκοπό τη μετατροπή του σε χώρο αποθήκευσης φυσικού αερίου αλλά και της εγγύτητας του με τον αγωγό TAP.