Σε αποκαλύψεις για την προσωπική σχέση του Ντόναλτ Τραμπ με το Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε ο βετεράνος δημοσιογράφος Καρλ Μπερνστάιν, επισημαίνοντας ότι ο τούρκος πρόεδρος τηλεφωνούσε,  εως και δύο φορές την εβδομάδα τηλεφωνούσε στον αμερικανό ομολογό του.

Να υπενθυμίσουμε οτι Καρλ Μπερνστάιν με το τότε  συναδελφό του Μπομπ Γούντγουορντ στην εφημερίδα The Washington Post, αποκάλυψαν το 1972 το σκάνδαλο Watergate, αναγκάζοντας σε παραίτηση τον τότε πρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον.

Ο Μπερνστάιν αναφέρεται, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του CNN,  στις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις του Τραμπ με ξένους ηγέτες σημειώνοντας πως στη διάρκεια των συνομιλιών με τον Ερντογάν, ο Τραμπ φέρεται να ήταν αρκετές φορές απροετοίμαστος με αποτέλεσμα να επιτρέπει στον τούρκο πρόεδρο να επωφεληθεί ποικιλοτρόπως της κατάστασης.

Ορισμένοι κορυφαίοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ δεν έκρυβαν την ανησυχία τους για το πόσο συχνά τηλεφωνούσε ο Ερντογάν και για την ευκολία να παρακάμπτει τα πρωτόκολλα και τις διαδικασίες του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει ο Μπερνστάιν ο Ερντογάν τηλεφωνούσε στον Τραμπ ακόμη και ενώ έπαιζε γκολφ με τον τελευταίο να διακόπτει το παιχνίδι και να συνομιλεί ατελείωτες ώρες μαζί του. Σύμφωνα με το CNN ο Ερντογάν δεν δίσταζε να ζητήσει υποχωρήσεις και χάρες.

Το γεγονός μάλιστα ότι ο Τραμπ, σύμφωνα πάντα με τις αποκαλύψεις, γνώριζε πολύ λίγα για την κρίση στη Συρία και την ιστορία της περιοχής, ήταν προς όφελος του Τούρκου προέδρου, ο οποίος εκμεταλλευόταν το γεγονός.

Η αίσθηση ήταν ότι κάθε φορά που μιλούσε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, «ο Ερντογάν του έπαιρνε και τα σώβρακα» (“Erdogan took him to the cleaners”) αναφέρει μια πηγή του Μπερνστάιν.

Η επιρροή του Ερντογάν ήταν τόσο μεγάλη που σύμφωνα με το ρεπορτάζ τα τηλεφωνήματα μεταξύ των δύο ανδρών έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην απόφαση του Τραμπ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία, γεγονός που με τη σειρά του επέτρεψε στην Αγκυρα να επιτεθεί στους Κούρδους.

Η προσωπική σχέση Τραμπ και Ερντογάν εκτός από τις επιπτώσεις της στη διεθνή ισορροπία δυνάμεων, επηρεάζει αρνητικά και τις ελληνοτουρικικές σχέσεις  καθώς ο τούρκος προέδρος με τις “αμερικάνικες πλάτες” κλιμακώνει τις προκλήσεις εναντίον σε Αιγαίο και αντολική Μεσόγειο.