Το τουρκικό  Συνταγματικό Δικαστήριο ολοκλήρωσε σήμερα τη συνεδρίαση, σχετικά με το εάν η Αγία Σοφία πρέπει να παραμείνει μουσείο ή να μετατραπεί σε τζαμί και ηγραπτή απόφαση θα εκδοθεί εντός δεκαπέντε ημερών.

Ωστόσο, εξαιτίας του ότι η τουρκική δικαιοσύνη ελέγχεται από Ταγίπ Ερντογάν και η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου δεν είναι δεσμευτική, το καθεστώς της Αγίας Σοφίας θα αποφασιστεί από τον τούρκο πρόεδρο

Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει προτείνει την επαναφορά της Αγίας Σοφίας στο καθεστώς του μουσουλμανικού τεμένους. Μετά την άλωση της Πόλης το 1453 το σύμβουλο της Ορθόδοξης Εκκλησίας, έγινε αυτοκρατορικό τζαμί.

Η Αγία Σοφία μετατράπηκε από τζαμί σε μουσείο το 1935, στα πρώτα χρόνια του σύγχρονου τουρκικού κράτους που ιδρύθηκε από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Στην υπόθεση που παρουσιάσθηκε ενώπιον του δικαστηρίου, αμφισβητείται η νομιμότητα της προαναφερθείσας απόφασης.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κάλεσε χθες την Τουρκία να μην στην μην μετατρέψει την Αγία Σοφία να σε τζαμί, ενώ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος προειδοποίησε ότι μια τέτοια κίνηση θα σπείρει διχόνοια, θα απογοητεύσει τους χριστιανούς και θα προκαλέσει ρήγμα ανατολής – δύσης.

Τουρκικές οργανώσεις πραγματοποιούν εδώ και χρόνια εκστρατεία για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και ο Ερντογάν υιοθέτησε το αίτημα πριν από τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές του περασμένου έτους.