Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου που επισκέπτεται το Βερολίνο, δήλωσε ότι «περιμένουμε από την Γαλλία να ζητήσει συγγνώμη, να ζητήσει συγγνώμη άνευ όρων».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε ότι «δεν είναι αποδεκτό η Γαλλία να προχωρεί σε ψευδείς δηλώσεις και να ενεργεί κατά της Τουρκίας» αναφερόμενος στις κατηγορίες που διατύπωσε το Παρίσι κατά της Αγκυρας ότι μία από τις γαλλικές φρεγάτες στην ανατολική Μεσόγειο έγινε στόχος επιθετικών ενεργειών εκ μέρους τουρκικών πολεμικών πλοίων κατά την διάρκεια ελέγχου πλοίων στην περιοχή.

Ο Εμμανουέλ Μακρον, απο το Βερολίνο και αυτός,  επέκρινε την Τουρκία, για «ιστορική και εγκληματική ευθύνη» την Τουρκίας η οποία «διατείνεται ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ»,  αναφερόμενος στον ρόλο της ‘Αγκυρας στην εμφύλια διαμάχη της Λιβύης, τον οποίο καταδίκασε «με τον πλέον έντονο τρόπο».

Επιπλέο,  η Γαλλία ανακοίνωσε και την άμεση αποχώρηση της από τις κοινές νατοϊκές επιχειρήσεις στην Μεσόγειο και κατά βάση αυτές που επιτηρούσαν την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων στην Λιβύη.