Η απαγγελία κατηγοριών του Ειδικού Δικαστηρίου της Χάγης στο πρόεδρο του Κόσοβου Χασίμ Θάσι , για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διεπράχθησαν την περίοδο 1998-99, εχουν ξεσηκώσει τους πρωην UCKαδες συντρόφους του, οι οποίοι κατεβαίνουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την παραπομπή του.

Ο βετεράνος πολέμου του Κοσόβου Χεβντέντ Κερίτσι πρωτοστατεί,  καθώς εδω και δυο δεκαετίες  ηγούνταν διαδηλώσεων, προς απαίτηση των δικαιωμάτων και των προνομίων που ισχυρίζεται πως αξίζουν οι πρώην του σύντροφοι στο UCK.

Ο Κερίτσι δήλωσε, σύμφωνα με το BIRN,  πως είναι και πάλι έτοιμος να κατέβει στους δρόμους, μετά την απαγγελία κατηγοριών  κατά του Χασίμ Θάτσι και εννέα άλλων πρώην ανταρτών του UCK, συμπεριλαμβανουμένου και του αρχηγούτου Δημοκρατικού Κόμματος Κάντρι Βεσέλι

Ο Κερίτσι υποστηρίζει πως η δίωξη είναι αβάσιμη, άδικη και πολιτική, επισημαίνοντας ότι  “για εμάς τέτοιες κατηγορίες είναι απαράδεκτες. Θα αποτύχουν να αποδείξουν πως ο Απελευθερωτικός Στρρτός του Κοσσόβου (UCK) διέπραξε εγκλήματα.”

Ο Νασίμ Χαραντινάϊ, ο αναπληρωτής επικεφαλής της Οργάνωσης Βετεράνων Πολέμου του Κοσσόβου, με τη σειρά επανέλαβε την ευρέως αποδεκτή άποψη στο Κόσοβο, πως το δικαστήριο είναι στημένο και επέμενε επίσης πως την επόμενη εβδομάδα, βετεράνοι πολέμου και πρώην πολιτικοί κρατούμενοι θα διαμαρτυρηθούν κατά του κατηγορητηρίου.

Τόνισε, ότι “δεν θα διαδηλώσουμε για τον Θάτσι, τον Βέσελι, οι τους άλλους. Θα διαδηλώσουμε για τον UCK…δεν απειλούμε ή εξαναγκάζουμε κανέναν να διαδηλώσει, αλλά θέλουμε να δούμε ποιος στα αλήθεια νοιάζεται για τις θεμελιώδεις αξίες του πολέμου μας” πρόσθεσε.

Ωστόσο, ο Χαραντινάι υπογράμμισε  πως θα ήταν ανοησία να πει κάποιος, πως ο UCK δεν βρίσκεται υπό επίθεση. ”Όλη η ιεραρχία του UCK είναι εκεί… όλη η αλυσίδα διοίκησης του UCK τελεί υπό ποινική δίωξη”

Οι κατήγοροι της Χάγης αντέτειναν πως ο Θάτσι και οι άλλοι κατηγορούμενοι είναι “υπεύθυνοι για σχεδόν 100 φόνους, καθώς και για βασανιστήρια και εξαναγκαστικές εξαφανίσεις, οι περισσότερες μετά το επίσημο τέλος του πολέμου”.

Κάποια από τα  θύματα ήταν νεοσύλλεκτοι του UCK για τους οποίους υπήρχε η υποψία πως ήταν προδότες ή ανήκαν ή υποστήριζαν τους πολιτικούς και στρατιωτικούς αντιπάλους του UCK, ειδικά το κόμμα  Δημοκρατική Λίγκα του Κοσσόβου και τις ανήκουσες σε αυτήν Ένοπλες Δυνάμεις της Δημοκρατίας του Κοσσόβου.

Εκτός από τον Θάτσι και τον Βέσελι, τον ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος του Κοσσόβου, τα ονόματα των άλλων υπόπτων δεν έχουν ακόμα αποκαλυφθεί.

Μέχρι στιγμής, περισσότερα από 150 πρώην μέλη του UCK έχουν κληθεί για ανάκριση ως ύποπτοι ή μάρτυρες από τους εισαγγελείς της Χάγης και πιστεύεται πως το πρώτο επιβεβαιωμένο κατηγορητήριο δεν βρίσκεται μακριά.

Ο βετεράνος πολέμου Χεβντέτ Κερίτσι ισχυρίστηκε πως ο Θάτσι και οι υπόλοιποι είναι υπεύθυνοι για την διάπραξη πολλών λαθών κατά τα χρόνια που ακολούθησαν τον πόλεμο στο Κόσσοβο.

Αλλά διαβεβαίωσε πως παρόλα αυτά, θα κατέβει στους δρόμους να διαμαρτυρηθεί, διότι το Ειδικό Δικαστήριο της Χάγης, δεν θα πρέπει να ασκήσει διώξεις σε μέλη του UCK, την στιγμή που “σέρβοι εγκληματίες πολέμου κυκλοφορούν ελεύθεροι”.

Τέλος, ο Κερίτσι επισημάνε  ότι ” θα δείξουμε για μια ακόμη φορά πως η αξιοπιστία του δικαστηρίου υπονομεύεται από την μονοεθνική του στόχευση. Οι αποφάσεις τους δεν μπορούν να είναι δίκαια, διότι  δικαιοσύνη δεν θα υπάρξει για τα αληθινά θύματα εγκλημάτων πολέμου.”