Η κυβέρνηση των Σκοπιών  δήλωσε πως ενισχύει την ασφάλεια στα βόρεια και νότια σύνορα της εξαιτίας “της αυξανόμενης έντασης εισόδων και διελεύσεων μεταναστών στην χώρα”. Δεν εμφάνισε ωστόσο κάποιο στέρεο στοιχείο του αριθμού των εντοπισμένων εισόδων.

Η κατάσταση κρίσεως θα διαρκέσει, σύμφωνα με το BIRN για 30 ημέρες αφότου τεθεί σε ισχύ σήμερα, με προαίρεση επέκταση της. Επιτρέπει στον στρατό να αυξήσει την παρουσία του και να συνδράμει την αστυνομία στον έλεγχο των δύο συνοριογραμμών.

“Η κυβέρνηση ανέθεσε  στο Κέντρο Διαχείρισης Κρίσης  να ετοιμάσει ένα σχέδιο δράσης για την πρόληψη και την αποτροπή της εισόδου και διέλευσης μεταναστώ, καθώς και μια πλήρη επίβλεψη των πηγών προσωπικού και υλικού, ανέφερε η κυβέρνηση σε Δελτίο Τύπου.

Το νότιο σύνορο με την Ελλάδα ήταν για καιρό το κύριο σημείο για την είσοδο νόμιμων και παράνομων μεταναστών και προσφύγων από την Μέση Ανατολή, οι οποίοι διέσχιζαν την Βόρεια Μακεδονία προς την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη.

Στο απόγειο της μεταναστευτικής κρίσης το 2015 και 2016, η Βόρεια Μακεδονία ανέγειρε ένα τοίχος σε σημεία των συνόρων της με την Ελλάδα καθώς περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι πέρασαν τα σύνορα και διέσχισαν την χώρα σύμφωνα με εκτιμήσεις. Ο στρατός διατήρησε έκτοτε αυξημένη παρουσία εκεί.

Το βόρειο σύνορο με τη Σερβία αποτελεό ένα ακόμα “καυτό  σημείο” για πρόσφυγες και μετανάστες που προσπαθούν να διέλθουν στην Σερβία και να συνεχίσουν το ταξίδι τους βόρεια.

Αυτή η απόφαση ήρθε μετά την κίνηση των βαλκανικών κρατών τον Μάρτιο να αυξήσουν την ασφάλεια στα σύνορα τους, σε αναμονή ενός νέο πιθανού κύματος προσφύγων και μεταναστών, μετά την εγκατάλειψη από την Τουρκία το 2016 του συμφώνου μετανάστευσης με την Ε.Ε, που οδήγησε σε αύξηση των περιορισμών στα σύνορα μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.

Τους τελευταίους μήνες, οι αρχές της Βόρειας Μακεδονίας δήλωσαν πως δεν διαπίστωσαν δραματική αύξηση της παρουσίας ατόμων στα σύνορα. Αλλά την ίδια στιγμή, ο αριθμός των παράνομων εισόδων και αστυνομικών συλλήψεων μεταναστών και λαθροδιακινητών, αυξήθηκε.

Η τελευταία μεγάλη επιχειρήση συλλήψεων έγινε στις 14 Ιουνίου, όταν η αστυνομία εντόπισε 51 άτομα, κυρίως από το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, οι οποίοι κρύβονταν σε μια ιδιωτική κατοικία στο Βάκσινσε, ένα χωριό κοντά στην πόλη του Κουμάνοβο, κοντά στα σύνορα με την Σερβία. Στον ιδιοκτήτη της κατοικίας ασκήθηκε δίωξη για παράνομη διακίνηση μεταναστών.