Οι ρώσοι παραμένουν οι μεγαλύτεροι αγοραστές ακινήτων στο Μαυροβούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε η Κεντρική Τράπεζα της χώρας για το έτος 2019. Πιο συγκεκριμένα, από τα 170 εκατομμύρια ευρώ που δαπανήθηκαν από υπηκόους ξένης εθνικότητας στην χώρα, οι Ρώσοι δαπάνησαν 39 εκατομμύρια ευρώ.

Αν και οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Μαυροβουνίου χαρακτηρίζονται συχνά ως “ψυχρές”, οι Ρώσοι έχουν έντονη παρουσία στην μικρή Αδριατική χώρα.

Αμέσως μετά τους Ρώσους σε δαπάνες αγοράς ακινήτων, σύμφωνα με το BIRN,  έρχονται οι Σέρβοι με 16,6 εκατομμύρια Ευρώ, ενώ πολύ πίσω ακολουθούν οι Τούρκοι με συνολικές δαπάνες ύψους 1,7 εκατομμυρίων.

Οι σχέσεις ανάμεσα σε Μαυροβούνιο και Ρωσία ανάγονται από την εποχή του Μεγάλου Πέτρου, ο οποίος συμφώνησε να θέσει το μικρό Ορθόδοξο πριγκιπάτο υπό την προστατευτική αιγίδα της Ρωσίας.

Οι παραδοσιακά θερμές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες πάγωσαν γρήγορα μετά την εμφατική υποστήριξη που παρείχε το Μαυροβούνιο στις κυρώσεις των Η.Π.Α και της Ε.Ε απέναντι στην Ρωσία λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας.

Οι σχέσεις αποσυνδέθηκαν περαιτέρω, ύστερα από τις κατηγορίες της Ποντγκόριτσα προς την Μόσχα, πως υποστήριξε μια απόπειρα πραξικοπήματος στην χώρα το 2016 με σκοπό να ανατρέψει την δυτικόφιλη κυβέρνηση και να σταματήσει την πορεία της ένταξης της στο ΝΑΤΟ στο οποίο εντάχθηκε τον Ιούνιο του 2017.

Ωστόσο, κανένα από αυτά τα γεγονότα δεν απέτρεψαν τους Ρώσους πολίτες από το να επενδύουν και να ζουν στην χώρα.

Σύμφωνα με τη  ρωσική πρεσβεία στην Ποντγόριτσα, ανάμεσα σε 5.000 με 7.000 Ρώσους ζουν μόνιμα στο Μαυροβούνιο με τους κυριότερους πληθυσμούς να εντοπίζονται στις παράκτιες κωμοπόλεις της Μπούνβα και του Μπαρ.

Για χρόνια το Μαυροβούνιο είχε τη φήμη του χώρου αναψυχής των Ρώσων ολιγαρχών. Σύμφωνα με κάποιες μελέτες περισσότερο από το 40% των ακινήτων στο Μαυροβούνιο ανήκουν σε Ρώσους, ανάμεσα τους και κάποιοι πρώην πολιτικοί και δισεκατομμυριούχοι.

Σε κάποιο σημείο, η παρουσία των Ρώσων στο μικρό κράτος των 620.000 κατοίκων ήταν τόσο έντονη, που η Αδριατική χώρα είχε κερδίσει τον, αμφιλεγόμενο κατά πολλούς σκεπτικιστές, τίτλο της “Θαλάσσιας Μόσχας”.