ΥΠΕΞ, Αθήνα 
Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας υποδέχθηκε σήμερα στο κτήριο της Ζαλοκώστα, τον κύπριο ομολογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, με τις συνομιλίες τους να επικεντρώνονται στην τουρκική προκλητικότητα σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική παρέμβαση στη Λιβύη.

Οι δυο υπουργοί Εξωτερικών ανάφεραν στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ότι σημείο αναφοράς για τις ευρω -τουρκικές σχέσεις θα είναι η 13η Ιουλίου, η μέρα συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, διότι θα εξεταστεί λεπτομερώς η τουρκική παραβατική συμπεριφορά.

Η ερμηνεία των δηλώσεων Δένδια – Χριστοδουλίδη υποδηλώνει ενδεχόμενο λήψης κάποιων μέτρων κατά της Τουρκίας, εκτός από τη συνήθης κοινή δηλώση των ΥΠΕΞ της ΕΕ για καταγγελία της τουρκικής συμπεριφοράς.

Ο παράγοντας που είναι πιθανό να οδηγήσει σε μια τέτοια εξελίξη, είναι η «βεντέτα» Γαλλίας και Τουρκίας εντός του ΝΑΤΟ, με αφορμή τις καταγγελίες του Παρισιού για το παρεμβατικό ρόλο της Τουρκίας στη Λιβύη -υπέρ της αναγνωρισμένης από τα Ηνωμένα Έθνη- κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA) του πρωθυπουργού Φαγέζ ΑΛ Σαράζ.

Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει επικρίνει σφοδρά τον Ταγίπ Ερντογάν και το γαλλικό πολεμικό ναυτικό έχει αποχωρήσει από τις νατοικές ασκήσεις . Ως εκ τούτου ο γάλλος πρόεδρος ενδέχεται να ασκήσει έντονες πιέσεις στα κράτη -μέλη της ΕΕ, επιδιώκοντας να σηκώσει το διπλωματικό βάρος των ευρωπαϊκών αποφάσεων σχετικά με την Τουρκία και να αναδείξει  την ισχύ της γαλλικής διπλωματίας.

 

 

Δηλώσεις Νίκου Δένδια

«Συζητήσαμε τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή, στο πλαίσιο του στενότατου πάντα συντονισμού μας. Ιδιαιτέρως μας απασχόλησε, όπως είναι φυσικό, η συνεχιζόμενη τουρκική παραβατικότητα που εκδηλώνεται από το Ιράκ ως τη Λιβύη, αποσταθεροποιώντας όλη την ευρύτερη περιοχή μας. Είναι όμως επίσης σημαντικό ότι διαπιστώσαμε ότι έχει δημιουργηθεί ένα συγκροτημένο διπλωματικό μέτωπο, το οποίο εδράζεται στο διεθνές δίκαιο.

Η απάντηση, τόσο της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και της Ελλάδας, είναι σταθερά προσηλωμένη στο διεθνές δίκαιο και βέβαια στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Τόσο ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και εγώ, έχουμε επανειλημμένως τοποθετηθεί επί του τι συνιστά για την Ελλάδα κόκκινη γραμμή.
Επιπλέον, Ελλάδα και Κύπρος εκπέμπουμε ήπια ισχύ στην πιο ευρεία περιοχή που έχουμε ποτέ απευθυνθεί. Από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία, μέχρι το Σαχέλ.

Ελλάδα και Κύπρος, ως μέλη τής Ευρωπαϊκής Ένωσης, των οποίων η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα προσβάλλονται από την τουρκική παραβατικότητα, έχουν κατ’ επανάληψη εγείρει το θέμα στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. Η Ευρωπαϊκή οικογένεια έχει κατ’ επανάληψη καταδικάσει την τουρκική συμπεριφορά, έχει επιβάλει κυρώσεις και έχει ζητήσει από την Τουρκία να συμμορφωθεί στις επιταγές του διεθνούς δικαίου.

Η Τουρκία κωφεύει και συνεχίζει τις προκλήσεις. Έχει εξαγγείλει περαιτέρω έρευνες, οι οποίες αν πραγματοποιηθούν, θα ανοίξουν τους ασκούς του Αιόλου στην περιοχή μας.Θέλω να είμαι σε αυτό απολύτως σαφής: εάν η Τουρκία, έστω και καθ’ υπόθεσιν, θέλει να μετατρέψει την Ελλάδα σε νησί εντός Τουρκικής λίμνης ή θάλασσας, να το ξεχάσει. Επαναλαμβάνω, να το ξεχάσει.

Στο επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων θα εξεταστεί ενδελεχώς το θέμα της τουρκικής συμπεριφοράς. Γιατί η τουρκική επιθετικότητα αγγίζει τις αρχές, επί των οποίων η Ευρωπαϊκή Ένωση εδράζεται και τις προσβάλει. Μόνον εάν η Άγκυρα αντιληφθεί ότι οι παρανομία και η επιθετικότητα επιφέρει συνέπειες, θα αναγκαστεί να αλλάξει πορεία.
Καθόσον με αφορά, θέλω να σας πω ότι είμαι αθεράπευτα αισιόδοξος.

Ελπίζω ότι τη Τουρκία θα δει ότι η ευκαιρία για αυτήν, για τις προοπτικές της τουρκικής κοινωνίας, της τουρκικής οικονομίας, είναι όχι στην παραβατικότητα, όχι στην πολιτική των κανονιοφόρων, μεταμφιεσμένων ή πραγματικών. Είναι στο διεθνές δίκαιο και στο Ευρωπαϊκό μέλλον. Κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αν η ίδια συνεχίσει να το θέλει, κοντά ή μέσα στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. Κοντά ή μέσα στο δημοκρατικότερο και πιο φιλόδοξο εγχείρημα στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Με τον κ. Χριστοδουλίδη συζητήσαμε επίσης για τις προοπτικές του Κυπριακού, το οποίο παραμένει πάντα το κορυφαίο εθνικό ζήτημα για την Ελλάδα. Επιδίωξή μας είναι η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, με κατάργηση των Εγγυήσεων και του παρεμβατικού δικαιώματος και βέβαια με την αποχώρησή των κατοχικών στρατευμάτων.

Περαιτέρω, εξετάσαμε την εξέλιξη και τη δυναμική του πλέγματος συνεργασιών που αναπτύσσουμε στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή. Συνεργασίες, οι οποίες συμβάλλουν, κατά γενική ομολογία, στην περιφερειακή σταθερότητα, προωθώντας μία θετική ατζέντα ανάπτυξης και ευημερίας για την ευρύτερη περιοχή μας. Εκεί δηλαδή που η Τουρκία δρα αποσταθεροποιητικά, η Ελλάδα και η Κύπρος λειτουργούν εποικοδομητικά.

Δεν είναι άλλωστε αποτέλεσμα σύμπτωσης ότι στις προσπάθειες αυτές επιδεικνύουν έντονο ενδιαφέρον συμμετοχής σε όλο και περισσότερους τομείς χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία. Και θα επαναλάβω, οι συνεργασίες αυτές δεν στρέφονται εναντίον οιουδήποτε. Δεν αποκλείουν καμία χώρα. Αντιθέτως, είναι ανοιχτές σε όλους όσους μοιράζονται ή είναι έτοιμοι ή διαθέσιμοι να μοιραστούν τις ίδιες αρχές και αξίες με εμάς, δηλαδή τις σχέσεις καλής γειτονίας και το σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στο δίκαιο της θάλασσας».

 

 

Δηλώσεις Νίκου Χριστοδουλίδη

«Είναι πάντα μια ιδιαίτερη τιμή και χαρά που βρίσκομαι στην Ελλάδα για να συναντηθώ με τον φίλο Υπουργό Εξωτερικών και τους συνεργάτες του. Η σημερινή μας συνάντηση γίνεται με αφορμή τις ανησυχητικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, λόγω της αναθεωρητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας και φυσικά της συζήτησης που θα γίνει για το πλήρες φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών στις 13 Ιουλίου.

Εδώ και καιρό η Ελλάδα και η Κύπρος είχαν επισημάνει στη διεθνή κοινότητα με αφορμή τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου ότι ο κατευνασμός της Τουρκίας θα οδηγήσει σε μία άνευ προηγουμένου κλιμάκωση της συμπεριφοράς της και ακριβώς είναι αυτό που βιώνουμε σήμερα στην Κύπρο, στην Ελλάδα, στη Συρία, στη Λιβύη, στο Ιράκ και όχι μόνο.

Λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις, τη σοβαρότητα των στιγμών, έχω την έντονη πεποίθηση ότι δεν είναι η ώρα των δημόσιων δηλώσεων. Οι στιγμές είναι κρίσιμες. Απαιτείται από όλους μας σοβαρότητα, συνέπεια, αποφασιστικότητα και συνέχιση των συντονισμένων και στοχευμένων δράσεων που Ελλάδα και Κύπρος αναλαμβάνουν σε όλα τα επίπεδα.

Με τον Νίκο είχαμε μία πολύ εποικοδομητική, οφείλω να πω, συζήτηση, εις βάθος ανάλυση των εξελίξεων και συντονισμό για περεταίρω από κοινού δράσεις. Εκτιμώ ότι η συζήτηση για την Τουρκία στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών στις 13 Ιουλίου δεν θα είναι το τέλος αλλά η απαρχή των ουσιαστικών συζητήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων και γενικότερα τη συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Σήμερα ανταλλάξαμε απόψεις και για τις ευρύτερες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο που μας επηρεάζουν και την Ελλάδα και την Κύπρο αλλά επηρεάζουν και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ενώ φυσικά συζητήσαμε και το Κυπριακό. Η ετοιμότητά μας για επανέναρξη ουσιαστικών και υποσχόμενων συνομιλιών είναι δεδομένη. Σε καμία απολύτως περίπτωση η παρούσα απαράδεκτη κατάσταση πραγμάτων στην Κύπρο δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού. Οι συζητήσεις μας θα συνεχιστούν. Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφτεί στις 14 Ιουλίου, την επομένη του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών, την Αθήνα για διαβουλεύσεις με τον Έλληνα Πρωθυπουργό».