Ο Κινεζικός στρατός προχώρησε στην παρουσίαση μιας σειράς πρωτοτύπων φορητών όπλων, που αν υιοθετηθούν κάποτε σε υπηρεσία, θα μεταβάλλουν ριζικά τα δεδομένα στον τομέα στης εγγύς μάχης πεζικού και ειδικών επιχειρήσεων.

Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, τα αναπτυχθέντα από το Πανεπιστήμιο Λογιστικής υποστήριξης των Χερσαίων Δυνάμεων του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού όπλα, με την ονομασία “Μικρά Συγχρονισμένης Επαγωγής coilguns”, έρχονται σε μέγεθος πιστολιού, τυφεκίου και εποχούμενα επί Μη Επανδρωμένων Χερσαίων Οχημάτων έκδοχα τους.

Τα coilguns ή αλλιώς “Επαγωγικά Όπλα Πηνίου” είναι στην ουσία σμικρυσμένα, ελαφρά ηλεκτρομαγνητικά όπλα, σε τέτοιο μέγεθος, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως φορητός οπλισμός τυφεκιοφόρων. Προκειμένου δε να ανταποκριθούν σε πολύπλοκες καταστάσεις μάχης, μπορούν να μεταφερθούν σε μικρά χερσαία robot και να διεξάγουν αποστολές Ένοπλης Αναγνώρισης.

Τα coilguns χρησιμοποιούν φυσίγγια αποθηκευμένα σε γεμιστήρες, όπως τα συμβατικά όπλα, ενώ ο τρόπος χειρισμού τους(μεταφοράς, στόχευσης, εξαπόλυσης πυρός) δεν διαφέρει  από αυτόν των συμβατικών. Οι βολίδες που βάλλονται από τα coilguns μπορούν να διαπεράσουν εύκολα πολλαπλές ξύλινες πλάκες και λεπτές χαλύβδινες σε σχετικά κοντινή απόσταση. Σε αντίθεση με τα συμβατικά όπλα, που χρησιμοποιούν χημική ενέργεια για να εξαπολύσουν το βλήμα, τα ηλεκτρομαγνητικά χρησιμοποιούν ηλεκτρομαγνητική ενέργεια ώστε να επιταχύνουν το βλήμα μέσα στην κάνη, προκειμένου αυτό να την εγκαταλείψει με την μέγιστη δυνατή ταχύτητα.

Σε αντίθεση όμως με τα συμβατικά όπλα, τα ηλεκτρομαγνητικά, έχουν ελάχιστο ακουστικό ίχνος, που τα κάνει ιδανικά για άνδρες των ειδικών επιχειρήσεων που δρουν πίσω από τις εχθρικές γραμμές.

Είναι προφανές πως η συγκεκριμένη τεχνολογία βρίσκεται σε στάδιο επίδειξης πρωτοτύπων και δεν έχει ωριμάσει ακόμα ώστε να υιοθετηθεί επιχειρησιακά. Τα προβλήματα των coliguns εντοπίζονται προς το παρόν στην περιορισμένη διάρκεια της μπαταρίας ή του πυκνωτή ώστε να αποθηκεύσει και να απελευθερώσει ενέργεια. Αλλά μόλις αυτά τα τεχνικά προβλήματα ξεπεραστούν, προβλέπεται πως τα coilguns ίσως να μπορέσουν να αντικαταστήσουν τα σημερινά, συμβατικής λειτουργίας φορητά όπλα.

Παράλληλα η Κίνα αναπτύσσει ηλεκτρομαγνητικά όπλα πλήρους μεγέθους, ώστε αυτά να αποτελέσουν κάποια στιγμή πρωτεύοντα οπλισμό πλοίων και αρμάτων μάχης.