Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε σήμερα τις επικρίσεις εναντίον της δηλωμένης πρόθεσής του, να μετατραπεί σε τζαμί η πρώην βασιλική της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, παρά τις ανησυχίες που εκφράζονται στην Τουρκία και το εξωτερικό.

«Το να διατυπώνονται κατηγορίες εναντίον της χώρας μας σχετικά με την Αγία Σοφία ισοδυναμεί με άμεση επίθεση στην κυριαρχία μας», δήλωσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο Ταγίπ Ερντογάν. O αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κάλεσε την Άγκυρα να μην αλλάξει το καθεστώς της Αγίας Σοφίας, η οποία είναι σήμερα μουσείο.

Ο τούρκος πρόεδρος επισήμανε ακόμα, ότι «όπως δεν παρεμβαίνουμε με τους τόπους λατρείας άλλων χωρών, κατά τον ίδιο τρόπο κανένας δεν έχει το δικαίωμα να παρεμβαίνει στους δικούς μας τόπους λατρείας. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 425 εκκλησίες, συναγωγές και χάβρες που λειτουργούν στη χώρα μας. Όπως η σιδερένια (Βουλγαρική Χριστιανική εκκλησία) στο Μπάλατ (Κωνσταντινούπολη). Υποστηρίξαμε νέες εκκλησίες από την “τσέπη του κράτους”.

Να υπενθημίσουμε, ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο ολοκλήρωσε χθες τη συνεδρίαση του, σχετικά με το εάν η Αγία Σοφία πρέπει να παραμείνει μουσείο ή να μετατραπεί σε τζαμί και ηγραπτή απόφαση θα εκδοθεί εντός δεκαπέντε ημερών.

Ωστόσο, εξαιτίας του ότι η τουρκική δικαιοσύνη ελέγχεται από Ταγίπ Ερντογάν και η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου δεν είναι δεσμευτική, το καθεστώς της Αγίας Σοφίας θα αποφασιστεί από τον τούρκο πρόεδρο.