Μια μεγάλη δωρεά δέχθηκε πρόσφατα η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός». Πρόκειται για την προσωπική βιβλιοθήκη του Καβαλιώτη δημοσιογράφου κ. Ευάγγελου Παπαδόπουλου που ζει στην Αθήνα. Η συλλογή περιλαμβάνει την τοπική Εφημερίδα «Ημερολόγιο» των ετών 1968 – 1990,  που έρχεται να καλύψει τα κενά του υπάρχοντος αρχείου Τοπικού Τύπου που διατηρεί η Βιβλιοθήκη Καβάλας, εφημερίδες Αθηναϊκές, εκατοντάδες βιβλία διαφόρων κατηγοριών και περιοδικά, τοπικές εκδόσεις, εγκυκλοπαίδειες και το σπάνιο τεκμήριο του Κώδικα Δημογεροντίας των ετών 1895-1908, το οποίο παρελήφθη τον Οκτώβριο του 2019.

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος δεν έκοψε ποτέ τα δεσμά με την γενέτειρα του. Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος κατάγεται από την Καβάλα, είναι επαγγελματίας δημοσιογράφος, μέλος της Ένωσης Συντακτών και από τα πιο παλιά στελέχη της ΕΡΤ. Εργάσθηκε ως ρεπόρτερ, συντάκτης γραφείου, αρχισυντάκτης, αρθρογράφος και διευθυντής  στις εφημερίδες και περιοδικά: Ταχυδρόμος, Ελληνικός Βορράς, Ημερησία, Ελεύθερος Κόσμος, Απογευματινή, Ελεύθερη Ώρα, Ακρόπολη, Χώρα, Επίκαιρα, Πολιτικά Θέματα. Ίδρυσε τις εφημερίδες και τα περιοδικά: Ημερολόγιο, Δραμηνά, Σκύλος, Πειραϊκή, Επαρχιακοί Αντίλαλοι, Δημοσιογραφία, Πορτραίτα-βιογραφίες, Αλαρμ. Εργάστηκε στα γραφεία τύπου: Υπουργείου Εμπορίου, Υπουργείου Κοινωνικών Υπηρεσιών, Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακών Εφημερίδων και μεγάλων εταιρειών και επιχειρήσεων.

Η τηλεοπτική του εκπομπή Ραντεβού το μεσημέρι πήρε το πρώτο βραβείο κοινού για την καλύτερη ενημερωτική εκπομπή το 1991, ενώ μπήκε αρκετές φορές στο τηλεοπτικό βαρόμετρο συγκεντρώνοντας  ποσοστό ρεκόρ τηλεθέασης 52%  που ως σήμερα δεν ξεπεράστηκε από κανένα ειδησεογραφικό ενημερωτικό μαγκαζίνο. Στην εκπομπή αυτή, για πρώτη φορά, καθιέρωσε από την κρατική τηλεόραση ξενόγλωσσα δελτία στην Αγγλική, Γαλλική και Γερμανική γλώσσα. Πενήντα χρόνια στο δημοσιογραφικό επάγγελμα γνώρισε πολλές επιφανείς προσωπικότητες, ορισμένες από τις οποίες τον συγκίνησαν και τράβηξαν το ενδιαφέρον του, ώστε να γράψει σύντομες βιογραφίες τους. Τελευταία έγραψε τη βιογραφία του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν.

Ως νομαρχιακός σύμβουλος Αθηνών (2006-2010) πέρασε πρόταση στο νομαρχιακό συμβούλιο για την ανάδειξη της Πνύκας σε παγκόσμιο κέντρο Δημοκρατίας, με στόχο να γίνει μόνιμος θεσμός και για δυο χρόνια πραγματοποιήθηκαν σχετικές διεθνείς συναντήσεις.