Πονάει ο τουρισμός στο νησί του Έβρου, έπειτα από την ανακοίνωση πως η ροή των τουριστών που περνούν τα χερσαία σύνορα της χώρας θα γίνεται μόνο μέσω Προμαχώνα και όχι από τους υπόλοιπους σταθμούς (Εξοχής, Νυμφαίας, Ορμενίου και Κυπρίνου), όπως ίσχυε από τις 15 Ιουνίου.

Πιο συγκεκριμένα, στα κάγκελα βρίσκονται οι ξενοδόχοι της Σαμοθράκης, καθώς ο μόνος χερσαίος συνοριακός σταθμός που θα λειτουργεί για την έλευση τουριστών στη χώρα μας, αυτός του Προμαχώνα, έχει φέρει βροχή ακυρώσεων από Βούλγαρους, Ρουμάνους και Σέρβους.

Όπως λένε ξενοδόχοι, υπήρξε μία προχειρότητα αναφορικά με το ζήτημα των οδικών συνόρων με αποτέλεσμα οι Βαλκάνιοι, που αποτελούν βασικό αιμοδότη της Βόρειας Ελλάδας και δη της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, να κάνουν δεύτερες σκέψεις και να ακυρώνουν τις κρατήσεις τους.

Μάλιστα κάνουν λόγο για επιτελικό μπάχαλο και μεταφέρουν τη δυσαρέσκεια τόσο των πελατών τους όσο και των tour operators.

«Από χθες έχω δεχτεί 17 ακυρώσεις από Βούλγαρους και Ρουμάνους. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει σε όλους τους συναδέλφους στο νησί» λέει μιλώντας στη Voria.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Σαμοθράκης και ξενοδόχος, Γιάννης Γλήνιας, επισημαίνοντας πως γίνονται αστοχίες με αποτέλεσμα να υπάρχει κόστος για τους ανθρώπους τους τουρισμού. «Θα πρέπει να ανοίξουν τα σύνορα στο Ορμένιο και τη Νυμφαία, να τοποθετηθούν κλιμάκια του ΕΟΔΥ και να γίνεται η ίδια διαδικασία που πραγματοποιείται στον Προμαχώνα. Σε διαφορετική περίπτωση θα έχουμε διαρροή τουριστών προς άλλες περιοχές και ενδεχομένως άλλες χώρες» σημειώνει ο κ. Γλήνιας.

Λίγες κρατήσεις από Γερμανούς και Γάλλους καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες στα καταλύματα της Σαμοθράκης. Οι κρατήσεις αφορούν την περίοδο μετά τις 15 Ιουλίου, ενώ μικρή κινητικότητα, κυρίως από Βορειοελλαδίτες, εντοπίζεται τις τελευταίες ημέρες, όπως υπογραμμίζει ο κ. Γλήνιας.

«Οι πληρότητες είναι πολύ χαμηλές, στο 20% περίπου. Φοβάμαι όμως πως αν υπάρξουν και άλλες αστοχίες το επόμενο διάστημα, όπως αυτές με τα οδικά σύνορα, θα υποστούμε καθολική ζημιά» καταλήγει ο κ. Γλήνιας σημειώνοντας πως σήμερα λειτουργεί σχεδόν το 100% των καταλυμάτων, ενώ τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει τη λειτουργία του και το κάμπινγκ που βρίσκεται κοντά στα Θερμά.