Γράφει ο Παναγιώτης Β. Πεντζουρίδης
Δημοσιογράφος, Γενικός Διευθυντής του ΘΠΕ

Μπορεί να ακούγεται πολύ συνωμοσιολογικό, όμως πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του Θρακικού Πρακτορείου Ειδήσεων, αναφέρουν ότι η Ρωσσία, κρατάει “ουδέτερη” ουσιαστικά θέση και παραμένει μόνο σε αφοριστικές διπλωματικές δηλώσεις για να δικαιολογήσει την θρησκευτικής της καταγωγή και ύπαρξη ως προς τον πληθυσμό της.

Καμία πίεση δεν ασκεί στην Τουρκία, το αντίθετο, αφήνει τον “Σουλτάνο” Ερντογάν να προχωράει τα παράλογα και επικίνδυνα σχέδιά του, θέλοντας έτσι να κρατάει ο “παμπόνηρος” Πούτιν και την Ευρώπη σε “διπλωματική φωτιά” αλλά και την Τουρκία.

Παράλληλα, ο Ρωσσος Προεδρος ικανοποιεί μέσω αυτή της στάσης του και την υπόσχεση που είχε δώσει στον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών, για διεκδίκηση της μεταφοράς του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην “ασφαλή Ρωσσία”!

Δεν είναι καινούριο το θέμα.

Είχε βγεί στην επιφάνεια πολλές φορές, ιδιαίτερα όταν η Τουρκία και η Ρωσία ήθελαν να τα “βρουν” σε άλλα επίπεδα και χρησιμοποιούσαν την έδρα του Οικουμενικού Χριστιανισμού, ως μέσο πίεσης και συνδιαλλαγής, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη να το καταγγέλλει πολλές φορές το γεγονός, ζητώντας ανοιχτά τη στήριξη της Δύσης καθώς και της Αμερικής.

Η μετατροπή του ιστορικού μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς υπο την UNESCO, της Αγίας Σοφίας, που απασχολεί ολόκληρο το χριστιανικό πλήθος ανα τον κόσμο, φαίνεται να μην ενδιαφέρει άμεσα τη Ρωσία.

Η υπερδύναμη του Βορρά, θα αρκεστεί σε κινήσεις “πόκερ” για να εμφανίσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη “ανίσχυρο” και “ανοχύρωτο” έναντι των Τουρκικών επιδιώξεων.

Το ζήτημα είναι τι θα πράξουν οι υπόλοιποι παράγοντες απο τους οποίους εξαρτάται η αλλοίωση της λειτουργίας και της φυσιογνωμίας του παγκόσμιου κληρονομήματος.

Θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων ή όχι;

Η ιστορία έχει αποδείξει, ότι η διμερής ανάδειξη (Ελλάδα – Τουρκία) του ζητήματος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μόνο κακό κάνει, διότι το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως αφορά το σύνολο του χριστιανικού ορθόδοξου κόσμου και όχι την Ελλάδα και τους Ελληνες μόνον!