«Υπάρχει πλέον θέμα επιβίωσης» λένε οι μικροπωλητές

Σε απόγνωση βρίσκονται οι εκατοντάδες μικροπωλητές των λαϊκών αγορών της Ξάνθης και κυρίως εκείνοι που έχουν πάγκο στο γνωστό Ξανθιώτικο παζάρι. Με τους καταναλωτές να είναι ελάχιστοι, τα περισσότερα προϊόντα μένουν απούλητα με τους πωλητές να μιλούν ακόμα και για θέμα επιβίωσης.

Με δήλωση τους στο ΘΠΕ οι μικροπωλητές ειδών ένδυσης και υπόδησης αναφέρουν:

«Υπάρχει θέμα επιβίωσης πλέον για τους μικροπωλητές, κάποιοι μας θεωρούσαν γραφικούς. Είτε ανοίγουμε είτε όχι είναι το ίδιο πράγμα. Η πολιτεία πρέπει να έχει και συνέπεια και συνέχεια. Πρέπει να αποζημιώσει αυτές τις οικογένειες. Η περιφέρεια ΑΜθ πρέπει να σκύψει πάνω από το πρόβλημα και να δώσει λύση. Ούτε καν μας κάλεσε ο κ. Μετιος να μας ακούσει.»

Παράλληλα τονίζουν πως μέσα σε σχεδόν 4 μήνες, οι επιχειρήσεις αυτές έχουν ανόιξει μόλις 5 φορές.

«Από τις 12 Μαρτίου του 2020 έως και τις 4 Ιουλίου του 2020 όλες αυτές οι οικογένειες έχουν ανοίξει μόνο 5 ημέρες. Ποιος θα ήθελε να είναι στην θέση τους;. Εμείς ευχόμαστε να επανέρθει η κανονικότητα σε όλες τις επιχειρήσεις του νομού μας. Φτάνει όμως να στοχοποιούν το παζάρι της Ξάνθης όπου αν μη τι άλλο είναι και πόλος έλξης τουρισμού

Μάλιστα σε μια προσπάθεια να φέρουν και πάλι τον κόσμο στο παζάρι και να ξεπουλήσουν τα προϊόντα τους, ρίχνουν τις τιμές ακόμα και σε ποσοστό 50%.

«Οι μικροπωλητές σε προϊόντα ειδών ένδυσης και υπόδησης έχουν αποφασίσει να κατεβάσουν τις τιμές κατά 50% από το ερχόμενο Σάββατο αφενός μεν για να έρθει κόσμος στην λαϊκή αφετέρου για να ξεπουλήσουν τα προϊόντα τους.»

Κυρία η οποία διαθέτει ψαράδικο στο παζάρι της Ξάνθης, μιλώντας στο ΘΠΕ κάνει λόγο για ένα «μπάχαλο» στον χώρο του παζαριού αλλά και για ελάχιστους έως ανύπαρκτους πελάτες.

«Το παζάρι το ρήμαξαν, αυτό είναι σίγουρο. οι άνθρωποι ελάχιστοι και φοβισμένοι, ένα μπάχαλο. Αμάξια πάνε και έρχονται σα να μην έχει παζάρι. Ο καθένας μπαίνει όπου θέλει, τα φορτηγά είναι όλα μέσα οι καταναλωτές λίγοι έως ανύπαρκτοι.»

Προσπαθούν με νύχια και με δόντια να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους.

«θα σας πω ένα μόνο. Εγώ έχω ένα μαγαζί με ψάρια πολύ υγιείς επιχείρηση, 20 Χρόνια την έχω και αυτή την στιγμή παλεύω να μην την χάσω. Κλείνουν το παζάρι κλείνω και εγώ. Αυτό το μαγαζί δουλεύει μόνο με το παζάρι.»

Η ίδια κάνει λόγο για εκατοντάδες απλήρωτες άδειες και διερωτάται γιατί όλοι αυτοί εξακολουθούν να έχουν πάγκο στο παζάρι της Ξάνθης»

«Έχω πληροφορίες για πάρα πολλές άδειες, 220 περίπου απλήρωτες. γιατί όλους αυτούς δεν τους βγάζουν ώστε να εξοικονομήσουν τον χώρο που χρειάζεται για να γίνει ένα σωστό και υγείες παζάρι;»

Παράλληλα κάνει λόγο και για ανεύθυνους που δεν μαζεύουν όσα πετάνε ενώ αναφερόμενη στους καταναλωτές τονίζει πως είναι ένας κόσμος φοβισμένος και χωρίς ενημέρωση.

«Όλοι τα πετάνε όλα κάτω χωρίς να μαζέψουν τίποτα φεύγοντας, είμαι η μόνη που καθαρίζω ακόμη και το κανάλι που έχουμε.

Η κατάσταση είναι δραματική. Χθες είπα δυο μαγαζιά έχει μέσα στο παζάρι να τα εντάξουν στο βοήθημα που θα πάρουν η μικροπωλητές αλλά δεν το βλέπω.

Λυπάμαι πολύ για την πόλη μας, κλαίει η καρδιά μου. Κόσμος χωρίς ενημέρωση φοβισμένος έως απελπισμένος. Πάντα η ανακοίνωση γίνεται την Παρασκευή ποιός θα έρθει; Τα χωριά στο βουνό κλειστά. Έχω την εντύπωση ότι το παζάρι πέθανε, στείλανε τον κόσμο στα πολυκαταστήματα.»

Να σημειώσουμε ότι ανάλογη είναι η κατάσταση και στις υπόλοιπες λαϊκές αγορές που γίνονται σε διάφορα σημεία του νομού Ξάνθης όπου επίσης τα περισσότερα προϊόντα των μικροπωλητών μένουν απούλητα.