Συγκεχυμένες παραμένουν ακόμα  οι πληροφορίες για την ταυτότητα των αεροσκαφών που εκτέλεσαν την επίθεση στην αεροπορική βάση αλ-Ουατίγια στην Λιβύη που σταθμεύουν τουρκικές δυνάμεις και ελέγχεται από τις δυνάμεις της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA) της Τρίπολης.

Αν και οι αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο για ρωσικής προέλευσης αεροσκάφη τύπου SU-24M που έχουν αποσταλεί τις τελευταίες δυνάμεις στην Λιβύη, νεώτερες πληροφορίες κάνουν λόγο για επιδρομή που εξαπολύθηκε από αεροσκάφη MIRAGE 2000-9 της αεροπορίας των ΗΑΕ με την χρήση όπλων “μακρού πλήγματος”.

Μια πηγή μάλιστα έκανε λόγο για επίθεση της Γαλλικής Αεροπορίας(Armee de l’ Air) και πιο συγκεκριμένα αεροσκαφών τύπου Rafale! Το σενάριο  αυτό συγκεντρώνει πάντως,  αντικειμενικά μικρές έως ελάχιστες πιθανότητες να ισχύει τόσο για επιχειρησιακούς όσο και για πολιτικούς λόγους.

Είναι μάλλον απίθανο γαλλικά Rafale  που απογειώθηκαν από γαλλικό έδαφος και χρειάζονταν  εναέριο ανεφοδιασμό, να διέφυγαν της προσοχής των ραντάρ έρευνας – αέρος των τουρκικών πλοίων που βρίσκονται κοντά στις ακτές της Λιβύης και ακόμα περισσότερα των αεροσκαφών E-7T AEW&C της THK που ίπτανται κατά καιρούς στην περιοχή.

Ακόμα πιο απίθανο είναι το Παρίσι να επέλεγε να προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια απέναντι στην Τουρκία, αν και είναι πρόσφατο το περιστατικό των απειλών που δέχθηκε το γαλλικό πολεμικό σκάφος από αντίστοιχα τουρκικά. Και αυτό διότι κάτι τέτοιο θα συνιστούσε κατακόρυφη κλιμάκωση στις σχέσεις των δύο χωρών, κάτι που η γαλλική πλευρά προσπαθεί-επί της  ώρας τουλάχιστον-να αποφύγει.

Υπάρχει βέβαια πιθανότητα στην επίθεση, να συμμετείχαν Rafale άλλης χώρας. Σε μια τέτοια περίπτωση ο προφανής ύποπτος θα ήταν η Αίγυπτος που διαθέτει 23 τέτοια αεροσκάφη στο οπλοστάσιο της-από μια αρχική παραγγελία 24 αεροσκαφών(ένα απωλέσθηκε σε ατύχημα).

Και πάλι όμως τίθεται το ερώτημα, του γιατί η αιγυπτιακή αεροπορία να χρησιμοποιήσει έναν τύπο αεροσκάφους, που σχετικά πρόσφατα τέθηκε σε υπηρεσία και κατά συνέπεια δεν έχει αποκτήσει καθεστώς πλήρους επιχειρησιακής ετοιμότητας, όταν διαθέτει και άλλα αξιόμαχα αεροσκάφη στο δυναμικό της.

Πιο πιθανό είναι να ισχύουν οι αρχικές πληροφορίες που πιστώνουν στα SU-24M το χτύπημα, τα οποία ίσως να το πέτυχαν με την συνοδεία/υποστήριξη/συνδρομή άλλων μαχητικών όπως τα επίσης ρωσικής κατασκευής MIG-29 τα οποία έχουν θεαθεί στην Λιβύη.

Αραβική πηγή μάλιστα υποστήριξε την εκτόξευση 9 συνολικά βλημάτων από MIG-29 κατά της βάσης της αλ-Ουατίγια με τα οποία καταστράφηκε αριθμός στόχων ανάμεσα τους και στοιχεία των HAWK-XXI.

Πάντως, σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες , το συγκεκριμένο χτύπημα, πέραν της προφανούς του σημασίας σε επίπεδο επικοινωνίας και ψυχολογικών επιχειρήσεων, έχει και ουσιαστική/επιχειρησιακή σημασία.

Και αυτό διότι με την καταστροφή 2 πυροβολαρχιών τύπου HAWK-XXI στην Λιβύη και την πιθανή 2 άλλων στην Συρία, πλέον απομένουν 4 μόνο πυροβολαρχίες του συστήματος(από τις αρχικά 8 που διέθετε η Τουρκική αεροπορία) για να καλύπτουν το σύνολο της τουρκικής επικράτειας, τουλάχιστον μέχρι να ενεργοποιηθούν οι S-400 και να τεθούν σε υπηρεσία τα Α/Α συστήματα τουρκικής σχεδίασης της σειράς HISAR.