Τα πολιτικά κόμματα της Βόρειας Μακεδονίας  συνεχίζουν την προεκλογική τους  εκστρατεία τους ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών, υποσχόμενα δικαιοσύνη για όλους, δημόσια διοίκηση σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα, ευημερία, μάχη κατά της διαφθοράς και του εγκλήματος, δικαστική μεταρρύθμιση, καλύτερη ζωή για τους νέους, εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

Τα πολιτικά κόμματα προβλέπεται να συνεχίσουν την παρουσίαση των εκλογικών τους προγραμμάτων προς τους πολίτες επικεντρωμένα στα πρωτόκολλα υγειονομικής προστασίας για τον COVID-19.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα(SDSM) του Ζόραν Ζάεφ και ο συνασπισμός “Εμείς Μπορούμε”, θα επισκεφτούν το Στιπ και την Γκόρτσε Πέτροφ, ενώ το εθνικιστικό VMRO-DRMNE του Κρίστιαν Μιτσκόσκι και ο συνασπισμός  “Αναγέννηση για την Μακεδονία”, θα επισκεφτούν τους δήμους Βασίλεβο, το Μποσίλοβο και Νόβο Σελο.

Ο πρώην πρωθυπυπουργός Ζόραν Ζαεφ δηλωσε από το Τσέρ, ότι ο καιρός του εθνικισμού του VMRO-DPMNE τελείωσε. Ο «Γκρουεβσκισμός» βρίσκεται πίσω μας, έκλεισε τον ιστορικό του κύκλο. Ζούμε στον 21ο αιώνα, σε εποχή παγκοσμιοποίησης και ψηφιοποίησης. Ο λαός θα υποστηρίξει ένα σοβαρό κόμμα, που εγγυάται το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας και πολιτικούς που παίρνουν γενναίες αποφάσεις για το καλό όλων. Είμαστε στην σωστή πορεία και θα συνεχίσουμε στην ίδια κατεύθυνση, επειδή δεν υπάρχει άλλος δρόμος, καμιά εναλλακτική”

Ο Ζάφε εξέφρασε προσδοκίες πως το SDSM θα καταγάγει μια ακόμα πιο ευρεία νίκη από εκείνην που πέτυχε το 2016. “Οι πολίτες” πρόσθεσε “μπορούν να κάνουν σύγκριση του πως ήταν η ζωή του πριν το 2017 και πως είναι έκτοτε”. Υπογράμμισε πως η Βόρεια Μακεδονία επιλύει τα διεθνή της προβλήματα, έχει φιλικές σχέαεις και με τους πέντε γείτονες της και έχει όλον τον δημοκρατικό κόσμο μαζί της.

VMRO-DRMNE

Ο ηγέτης του VMRO Κριστιάν Μιτσκόσκι απο το  Κρούσεβο δήλωσε από την πλευρά του, ότι “αυτές είναι ιστορικές εκλογές, προορισμένες για να φωτίσουν τον δρόμο για τις μελλοντικές Μακεδονικές γενιές και να κάνουμε περήφανους τους προγόνους μας, που πέθαναν ώστε να ζήσουμε εμείς”.

Εξέφρασε την πεποίθηση πως το κόμμα του θα κερδίσει  τις εκλογές και είπε προς τον πολιτικό του αντίπαλο Ζόραν Ζάεφ,  πως η 15η Ιουλίου θα σημάνει το τέλος της πολιτικής του καριέρας.

“Απόψε, βρίσκομαι εδώ στο Κρούσεβο και σου λέω Ζόραν Ζάεφ, πως εγώ, ο Κρίστιαν Μιτσκόσκι, είμαι αυτός που θα σε νικήσει και θα θέσει τέλος στην πολιτική σου καριέρα. Μετά, θα σεβαστώ το δικαίωμα σου να δηλώσεις την αθωότητα σου και θα σου δώσω το δικαίωμα να αποδείξεις στο δικαστήριο πως δεν είσαι ένοχος. Αλλά δεν νομίζω πως θα το πετύχεις” είπε ο Μιτσκόσκι. Επισήμανε πως η χώρα θα βρεθεί ενώπιον ενός ιστορικού σταυροδρομιού στις 15 Ιουλίου.

Αλβανόφωνοι 

Ο ηγέτης του αλβανόφωνου κόμματος Δημοκρατική Ένωση για την Ένοποίηση(DUΙ) Αλί Αχμέτι διεξάγωντας, τη δική προεκλογική εκστρατεία, επιτέθηκε από το Ντεμπάρ,  σε  Ζάεφ και Μιτσκόσκι, δηλώνοντας οτι “με την υποστήριξη σας θα μετατρέψουμε το όραμα του πρώτου αλβανού Πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας σε πραγματικότητα. Είμαι βέβαιος πως τίποτα δεν μπορεί να μας σταματήσει. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ο Ζάεφ, ο Μιτσκόσκ και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί δεν μπορούν να το δεχθούν. Θα πρέπει να καταλάβουν πως κάτι τέτοιο θα βελτιώσει την εμπιστοσύνη μεταξύ των κοινοτήτων μας.

Πρόσθεσε δε, πως ένας αλβανός πρωθυπουργός θα εργασθεί για το συμφέρον της χώρας και των όλων των εθνικών κοινοτήτων.

Ο Αχμέτι επισήμανε, ακόμα ότι “μετέχουμε στη συμμαχία του ΝΑΤΟ και είμαστε πλήρως δεσμευμένοι στις προσπάθειες της Βόρειας Μακεδονίας να αποκτήσει καθεστώς κράτους – μέλους της ΕΕ. Είμαστε έτοιμοι να χειριστούμε κάθε κατάσταση. Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας  πριν η χώρα μπει στην Ευρωπαϊκή οικογένεια”.

Ο Νασέρ Ζιμπέρι, ο υποψήφιος και αυτός του κόμματος των αλβανοφώνων για την θέση του πρώτου Αλβανού πρωθυπουργού, απευθύνθηκε επίσης στους κατοίκους του Ντεμπάρ.

“Το όραμα μας είναι ένα και μοναδικό. Είμαι σίγουρος πως θα υλοποιηθεί. Θέλουμε να γκρεμίσουμε τον τελευταίο τοίχο που στέκεται ανάμεσα σε μας και την ισότητα και να πάρουμε ό, τι μας ανήκει” δήλωσε ο Ζιμπέρι. Κάλεσε τους Αλβανούς, « Μακεδόνες» και Τούρκους να ψηφίσουν το DUI στις 15 Ιουλίου και δεσμεύτηκε να επιστρέψει στο Ντεμπάρ μόλις γίνει πρωθυπουργός ώστε να υλοποιήσει όλες του τις υποσχέσεις.