Ο σέρβος πρόεδρος  Αλεξάνταρ Βούτσιτς ανακοίνωσε σε διάγγελμα ότι αποσύρει την απόφασή του για γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας το Σαββατοκύριακο στο Βελιγράδι.

Τόνισε ότι στη συνάντηση που είχε με την πρωθυπουργό και τα μέλη της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας αποφασίστηκε να μην επιβληθεί lockdown στο Βελιγράδι, αλλά να εφαρμοστούν κάποια περιοριστικά μέτρα τα οποία θα ανακοινωθούν αύριο από την κυβέρνηση. Υπογράμμισε ότι ο ίδιος, στη συνάντηση αυτή, υποστήριξε την επιβολή σκληρών μέτρων ωστόσο – όπως είπε- δεν βρήκε κατανόηση.

Αναφερόμενος στην επιδημιολογική κατάσταση ανακοίνωσε ότι σήμερα είναι η δεύτερη πιο δύσκολη ημέρα μετά τη χθεσινή. Το τελευταίο 24ωρο, ανέφερε ο Βούτσιτς, επιβεβαιώθηκαν 350 νέα κρούσματα, ενώ 11 ασθενείς κατέληξαν. Σε κρίσμη κατάσταση νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 111 ασθενείς. «Δεν έχουμε ούτε μία ελεύθερη κλίνη στα νοσοκομεία» ανέφερε ο Βούτσιτς και κάλεσε τον κόσμο να μην βγαίνει να διαδηλώνει, όχι διότι φοβάται τις διαδηλώσεις, αλλά γιατί υπάρχει κίνδυνος διάδοσης της νόσου. Αναφερόμενος στα επεισόδια, χθες βράδυ, χαρακτήρισε πολιτική βία αυτό που συνέβη.

Βίαιες συγκρούσεις

Ο σέρβος προέδρος δήλωσε ακόμα ότι η κατάσταση με το κορονοϊό ήταν πρόφαση για την συγκέντρωση που διοργανώθηκε χθες «από ακροδεξιά στοιχεία και φασιστικές οργανώσεις», εκτιμώντας οτι θα βλάψει τη διαπραγματευτική θέση της Σερβίας στον διάλογο για το Κόσοβο.

Η σερβική Αστυνομία συγκρούσθηκε με χιλιάδες διαδηλωτές χθές καθώς συγκεντρώθηκαν μπροστά από το Κοινοβούλιο, για  να εκφράσουν την αντίθεση τους στα περιοριστικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων και τον περιορισμό κυκλοφορίας για το Σαββατοκύριακο, που είχε  ανακοικοιώσει Αλεξάντερ Βούτσιτς. Μικρότερες και πιο ειρηνικές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε Νόβι Σαντ και Κραγκούτιεβατς.

Ο αστυνομικός Διευθυντής Βλάντιμιρ Ρέμπιτς δήλωσε πως 23 άτομα συνελήφθησαν και πως 43 αστυνομικοί και 17 διαδηλωτές τραυματίστηκαν. Επισήμανε πως μεγάλος αριθμός αστυνομικού εξοπλισμού καταστράφηκε, πέντε περιπολικά πυρπολήθηκαν και τρία αστυνομικά άλογα τραυματίστηκαν.

Η αστυνομία συγκρούσθηκε στο Βελιγράδι με ομάδα διαδηλωτών που επιχείρησε να εισβάλει στο Κοινοβούλιο και απωθήθηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις με  χρήση δακρυγόνων.

Αντιδράσεις

Μετά την βιντεοσκόπηση από πλευράς του τοπικού τηλεοπτικού σταθμού TV N1 αστυνομικών να επιτίθενται εναντίον διαδηλωτών, που δεν είχαν επιδείξει βίαια συμπεριφορά, Η ΜΚΟ Πρωτοβουλία Νέων για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, κάλεσε το υπουργείο Εσωτερικών να διεξάγει έρευνα για την εκτεταμένη χρήση βίας από την αστυνομία.

Η ΜΚΟ  δηλώσε ότι “η κοινή γνώμη πρέπει να ενημερώνεται σε κάθε στάδιο τους για την πρόοδο αυτών των ερευνών, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στους θεσμούς και την αστυνομία, μετά την παρακολούθηση , για ώρες, μέσω ζωντανής τηλεοπτικής σύνδεσης από τους πρώτους, των συγκρούσεων ανάμεσα στους διαδηλωτές και την αστυνομία”.

Επιπλέον, η εκπρόσωπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ντούντζα Μιγιάτοβιτς, δηλωσε πως η βίαια αντιμετώπιση των διαδηλωτών από την αστυνομία στο Βελιγράδι εγείρει σοβαρές ανησυχίες παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ανάμεσα στους διαδηλωτές που εφόρμησαν κατά του Κοινοβουλίου βρίσκονται τόσο δεξιοί, όσο και αριστεροί στις πεποιθήσεις του πολίτες, συμπεριλαμβανομένου ενός πρώην μέλους του ακροδεξιου κόμματος Dveri.

Kάποιοι διαδηλωτές κραύγαζαν συνθήματα και πατριωτικά τραγούδια για  το Κόσοβο, αποκαλώντας τον Αλεξάντερ Βούτσιτς “προδότη” και απαιτώντας την παραίτηση του. Σερβία και Κόσοβο έχου επανεκινήσει τις διαδικασίες διαλόγου με στόχο την επίλυση της διαμάχης τους.