ΥΠΕΞ – Αθήνα
Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας υποδέχθηκε σήμερα στην Αθήνα τον ούγγρο ομόλογό του Πίτερ Σιιζάρτο, παρουσία του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη και του υπουργού Μετανάστευσης Νότη Μηταράκη.

Οι δυο ΥΠΕΞ υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης και Συνεργασίας στον τομέα του Τουρισμού και  οι συνομιλίες του επικεντρώθηκαν στις διμερείς σχέσεις, στο μεταναστευτικό και στις τουρκικές προκλήσεις κατά της ελληνικής κυριαρχίας και της Κύπρου

Ο Νίκος Δένδιας επισήμανε ότι «οι πολιτικές και οικονομικές σχέσεις Ουγγαρίας – Ελλάδας βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο. Ειδικά στον τομέα των επενδύσεων υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες για επενδύσεις ουγγρικών εταιρειών στην Ελλάδα, ενώ και η Ουγγαρία είναι ένας φιλικός χώρος για ελληνικές επενδύσεις».

Ο έλληνας ΥΠΕΞ δήλωσε ότι «εξετάσαμε και την πορεία των μεγάλων ενεργειακών και συγκοινωνιακών έργων κοινού ενδιαφέροντος και συμφωνήσαμε για τη συνεργασία μας και για την ταχύτερη προώθησή τους. Η σιδηροδρομική σύνδεση του Πειραιά με την Βουδαπέστη αποτέλεσε σημείο της συζήτησής μας».

Το θέμα του ευρωπαϊκού ασύλου, αποτέλεσε και αυτό αντικείμενο των συνομιλιών με το Νίκο Δένδια, να δηλώνει ότι «η επικείμενη αναθεώρηση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου θα πρέπει να κινείται επί τη βάση της δίκαιης κατανομής των ευθυνών και των υποχρεώσεων. Η Ευρώπη, ως γνωστόν, είναι μία Ένωση αρχών».

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας αναφέρθηκε και στην μεταναστευτική κρίση του Έβρου εκθέτοντας για μια ακόμα φορά την Τουρκία.

«Θα ήθελα, επίσης, να πω ότι στην απόπειρα παράνομης εισόδου, τον περασμένο Φεβρουάριο και Μάρτιο, στην Ελλάδα μεταναστών οι οποίοι εξωθήθηκαν προς αυτή την κατεύθυνση από την Τουρκία, η Ελλάδα προστάτευσε την κυριαρχία και τις αρχές της Ευρώπης…Η Ουγγαρία ήταν από τους πρώτους εταίρους που μας απέστειλαν ενισχύσεις και βοήθεια κατά τη διάρκεια των γεγονότων αυτών».

Αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο ο έλληνας ΥΠΕΞ κατέστησε σαφές, ότι «έχω εξηγήσει και έχω πει επανειλημμένως ότι τα όριά μας έχουν καταστεί απολύτως σαφή σε όλους. Οποιαδήποτε απόπειρα να παραβιαστούν τα νόμιμα δικαιώματά μας θα απαντηθεί με τον κατάλληλο τρόπο. Επίσης, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η απόπειρα δημιουργίας παράνομων τετελεσμένων, όπως το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, παραδείγματος χάριν, δεν επηρεάζει τα νόμιμα δικαιώματα της Ελλάδας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας».

Ο Νίκος Δένδιας δήλωσε ακόμα «ότι μιλήσαμε για τις επιπτώσεις της πανδημίας στις οικονομίες για τον τουρισμό και ότι με την υπογραφή του Μνημόνιο Κατανόησης εκδηλώθηκαν προθέσεις μας για την ενίσχυση και την προστασία του μεγάλου αριθμού των τουριστών που αμοιβαία επισκέπτονται και τις δυο χώρες».

 

 

Ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πίτερ Σιιζάρτο από την πλευρά του αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό, τονίζοντας ότι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης θα πρέπει να προστατευθούν σθεναρά και θα πρέπει να γίνει σαφές ότι θα μπορεί κανείς να εισέλθει σε χώρα της ΕΕ, στις δικές μας χώρες μόνο με νόμιμο τρόπο».

Επιπλέον, επεσήμανε κατηγορηματικά ότι «η παράνομη είσοδος είναι εγκληματική ενέργεια και θα πρέπει να προλαμβάνονται εγκληματικές ενέργειες -και αν δεν προλαμβάνονται θα πρέπει να ακολουθούν κυρώσεις, βάσει του διεθνούς και του εθνικού δικαίου…πρέπει να είμαστε έτοιμοι για το ενδεχόμενο, όταν πλέον θα περάσει αυτή η πανδημία, να βρεθούμε αντιμέτωποι με νέα κύματα μεταναστών που θα προσπαθούν να εισέλθουν στην Ευρώπη».