*Γράφει ο Παναγιώτης Πεντζουρίδης, Δημοσιογράφος, Γενικός Διευθυντής Θρακικού Πρακτορείου Ειδήσεων

 

Η διατήρηση της Οικουμενικότητας του Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Αγίας Σοφίας, είναι πρωτίστως ευθύνη της Ελληνικής Διπλωματίας, εν συνεχεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και εν τέλει της Ευρώπης, της UNESCO και όλων των άλλων φορέων!

Η παράνομη, παράτυπη, καταχρηστική, αστήριχτη και χυδαία απόφαση του Τουρκικού Συμβουλίου Επικρατείας, καθοδηγούμενη να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του υπο κατάρρευση Προέδρου Ερντογάν, αν μη τι άλλο δείχνει όχι μόνο το έλλειμα Δημοκρατίας στην γειτονική χώρα, αλλά έχει σημάνει την αρχή του τέλους για τον απελπισμένο “Σουλτάνο”!

Η τύχη του Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν, απο εδώ και πέρα είναι άγνωστη!

Η Ελλάδα, ως χώρα που έχει ιστορικά δικαιώματα στην Τουρκική Επικράτεια, και ιδιαίτερα ως Θεματοφύλλακας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ΟΦΕΙΛΕΙ να ΕΓΚΑΛΕΣΕΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΑ την Αμερική, την Ρωσία, την Ευρώπη, το ΝΑΤΟ και το σύνολο της Παγκόσμιας Πολιτικής και Οικονομικής Ελιτ, προειδοποιώντας ότι μία αλλαγή της χρήσης του Μουσείου της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί, θα σημάνει την κατάρρευση και κάθε έννοιας συμμαχιών εντός και εκτός Ευρώπης.

Η Ελλάδα και η Διπλωματική Ηγεσία, υπο τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κυβερνήσεως οφείλουν, να καταστήσουν σαφές προς πάσα κατεύθυνση, ότι δεν επρόκειτο να δεχθεί κανείς, την αλλοίωση της φυσιογνωμίας του Παγκόσμιου Πολιτιστικού Μνημείου, μέσα απο το οποίο καταγράφεται ένα μεγάλο μέρος της Παγκόσμιας Ιστορίας και Διαθρησκευτικότητας!

Η Ελληνική Διπλωματία δεν πρέπει να ελπίζει σε “Ορθόδοξες” συμμαχίες!

Η θέση κατ’ ουσία της Ρωσίας είναι γνωστή! Επιθυμεί διακαώς τη μεταφορά της έδρας του Οικουμενικού Πατριαρχείου και ως εκ τούτου, απλά θα σιωπήσει με μία “χλιαρή” ανακοίνωση.

Τούτο σημαίνει ότι η Ελλάδα, έχει την ευθύνη να πορευθεί ΜΟΝΗ της ΑΠΕΝΑΝΤΙ σε όλους και να διατρανώσει τη θέση και τη στάση της, αμετακίνητη και αδιάλλακτη απέναντι στην Τουρκική αυθαιρεσία!

Αν η Ελλάδα σιωπήσει, τότε η μετατροπή της Αγίας Σοφίας απο Μουσείο σε Τζαμί, θα σημάνει και τον ιστορικό αφανισμό της απο την Βαλκανική.

Αν η Ελλάδα σιωπήσει, τότε η επόμενη κίνηση θα είναι το κλείσιμο του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Αν η Ελλάδα σιωπήσει, τότε η Πόλις, εκ νέου Εάλω!