Την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο φαίνεται να έχει αποφασίσει ο Ταγίπ Ερντογάν, με στόχο την έναρξη συνομιλιών με την ελληνική κυβέρνηση, καθώς το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, επιστρέφει, σύμφωνα με τουρκικές στο λιμάνι της Αττάλειας.

Η Ταγίπ Ερντογάν μετά την πρόκληση της κρίσης στο Αιγαίο, θεωρεί ως στρατηγική επιλογή το διαλόγο με την Αθήνα, με στόχο να την παρασύρει σε διευρυμένες συνομιλίες, που θα εμπεριέχουν τη διευθέτησει θαλάσσιων συνορών με βάση το παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο.

Ωστόσο, η Αθήνα διεμήνυσε μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, καθώς και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, πως ο διάλογος πρέπει να αφορά την υφαλοκρηπίδα.

O εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν δήλωσε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να διακόψει προσωρινά τις επιχειρήσεις εξερεύνησης ενέργειας στην ανατολική Μεσόγειο, εν αναμονή των συνομιλιών με την Ελλάδα.

Ο Καλίν επεσημανε ακόμα στη συνέντευξή στο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό CNN Turk, ότι ο Ταγίπ Ερντογάν είχε ζητήσει να τεθούν σε αναστολή οι επιχειρήσει, στο πλαίσιο εποικοδομητικής προσέγγισης των διαπραγματεύσεων.