Το αλβανικό κοινοβούλιο άλλαξε το Σύνταγμα της χώρας, αφαιρώντας το δικαίωμα των κομμάτων να συμμετέχουν μέσω συνασπισμών στις εκλογές, παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και τις εκκλήσεις δυτικών εταίρων.

Οι επικριτές της αλλαγής του Συντάγματος υποστηρίζουν ότι θα δώσει στο κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα πλεονέκτημα στις επόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές, που αναμένονται την άνοιξη του 2021.

Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Έντι Ράμα υπερασπίστηκε την απόφαση του κοινοβουλίου, τονίζοντας ότι τα εκλογικά συστήματα αποτελούν εσωτερικό ζήτημα κυρίαρχων χωρών.

Ο Έντι Ράμα δήλωσε, σύμφωνα με το BIRN, ότι «η Αλβανία είναι κυρίαρχη χώρα και είμαι ο πρωθυπουργός μιας κυρίαρχης χώρας», απαντώντας στις εκκλήσεις δυτικών εταίρων που συμβούλευαν να μην αλλάξει η εκλογική νομοθεσία, χωρίς να επιδιώξει η κυβέρνηση συμβιβασμό με τα κύρια κόμματα της αντιπολίτευσης.

Μετά την ψηφοφορία, ο αρχηγός του αντιπολιτευτικού Δημοκρατικού Κόμματος, Λουλζίμ Μπάσα, δήλωσε ότι ο Ράμα «είχε δείξει το πρόσωπο ενός απολυταρχικού ηγέτη, ο οποίος φοβάται την τιμωρία που τον περιμένει».

Ο πρέσβης της ΕΕ στην Αλβανία Λουίτζι Σορέσα, εξέφρασε την απογοήτευσή του, για το ότι ο Ράμα δεν πίεσε για ευρύτερο συμβιβασμό, αλλά πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα αναγνωρίσει τις αλλαγές.

Είναι η πρώτη φορά που σε δύο περίπου δεκαετίες η Αλβανία, άλλαξε το εκλογικό της σύστημα χωρίς πρώτα να επιτύχει έναν ευρύ πολιτικό συμβιβασμό.

Η Αλβανία χρησιμοποιεί ένα σύστημα περιφερειακής αναλογικής εκπροσώπησης που διαιρεί τους βουλευτές που ανήκουν σε κάθε κόμμα, μέσω μιας μαθηματικής φόρμουλας, που απονέμει μπόνους – έδρα στο κόμμα που έρχεται πρώτο στις εκλογές.