Παρασκευή, 07/11/2025
Καιρός
Αν. Μακεδονίας και Θράκης
Καιρός
Αν. Μακεδονίας και Θράκης
Powered by Tomorrow.io
x

Τιμή και Δόξα στον Ήρωα Σμηναγό Αθανάσιο Βουτίδη

Δημοσιεύτηκε από: Παναγιώτης Πεντζουρίδης | 12 Οκτωβρίου 2025, 1:27 μμ

Στην κεντρική πλατεία του οικισμού Ιτέας Έβρου, τελέστηκαν σήμερα τα αποκαλυπτήρια του μνημείου προς τιμήν του Σμηναγού (Ι) Αθανασίου Βουτίδη, αξιωματικού της Πολεμικής Αεροπορίας, ο οποίος έχασε τη ζωή του στις 7 Μαΐου 1987, κατά την εκτέλεση διατεταγμένης αποστολής με αεροσκάφος RF-4E Phantom II.

Το νέο μνημείο, που πλέον δεσπόζει δίπλα στο Ηρώο του χωριού, αποτελεί διαρκή υπενθύμιση της θυσίας του Θρακιώτη αξιωματικού και υπερήφανο σύμβολο για τις επόμενες γενιές.

Το τραγικό δυστύχημα του 1987

Ο Σμηναγός Αθανάσιος Βουτίδης, γεννημένος το 1958 στην Τριφύλη Έβρου, εισήλθε στη Σχολή Ικάρων το 1976 και αποφοίτησε το 1980 με τον βαθμό του Ανθυποσμηναγού. Υπηρετούσε στην 348 Μοίρα Τακτικής Αναγνώρισης της 110 Πτέρυγας Μάχης (Λάρισα), χειριζόμενος τα αναγνωριστικά RF-4E Phantom II — τα μάτια της Πολεμικής Αεροπορίας στο Αιγαίο.

Το πρωί της 7ης Μαΐου 1987, το πλήρωμα, με κυβερνήτη τον Σμηναγό Βουτίδη και συγκυβερνήτη τον Υποσμηναγό (Ι) Ηλία Φατμελή, εκτελούσε προγραμματισμένη άσκηση χαμηλής πτήσης στο βόρειο Αιγαίο.
Το αεροσκάφος, κατά τη διάρκεια της αποστολής, διασταυρώθηκε με σχηματισμό αεροσκαφών Α-7Η Corsair II και λίγα λεπτά αργότερα κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή βορείως της Λήμνου.

Παρά τις εκτεταμένες έρευνες στη θαλάσσια περιοχή, το πλήρωμα δεν κατόρθωσε να σωθεί. Η Πολεμική Αεροπορία απέδωσε την απώλειά του στην εκτέλεση διατεταγμένης επιχειρησιακής αποστολής, υπηρετώντας το καθήκον και την πατρίδα.

Η συγκίνηση στην Ιτέα

Στα αποκαλυπτήρια του μνημείου παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της Πολεμικής Αεροπορίας, τοπικές αρχές, συγγενείς και συμπολίτες του ήρωα.
Συγκινητικά ήταν τα λόγια όσων τον γνώρισαν και υπηρέτησαν μαζί του, ενώ ο ιερέας του χωριού τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση.

«Ο Σμηναγός Βουτίδης υπηρέτησε με πίστη και αφοσίωση. Η θυσία του δεν ξεχνιέται και αποτελεί φάρο τιμής για όλους μας», ανέφερε στην ομιλία του ο Δήμαρχος.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, σε κλίμα σεβασμού και υπερηφάνειας, ενώ η σημαία που σκέπαζε το μνημείο πριν την αποκάλυψή του, παραδόθηκε στον πατέρα του Σμηναγού.

Ένα μνημείο για τις επόμενες γενιές

Το μνημείο, κατασκευασμένο από λευκό μάρμαρο, φέρει τη φωτογραφία και τα στοιχεία του Σμηναγού Βουτίδη, καθώς και την ημερομηνία της θυσίας του.
Δίπλα του, κυματίζει η ελληνική σημαία — ως αιώνια υπόμνηση του καθήκοντος και της αυταπάρνησης εκείνων που δεν γύρισαν ποτέ από τις πτήσεις τους.

«Ανδρών επιφανών, πάσα γη τάφος», αναγράφεται στη μαρμάρινη επιγραφή.

Αθάνατος

Ο Σμηναγός (Ι) Αθανάσιος Βουτίδης έπεσε εν ώρα καθήκοντος, υπερασπιζόμενος τους ουρανούς της πατρίδας.
Η Ιτέα του Έβρου κρατά ζωντανή τη μνήμη του και τη μετατρέπει σε παράδειγμα ηρωισμού, προσφοράς και αγάπης για την Ελλάδα.