Κυριακή, 23/03/2025
Καιρός
Αν. Μακεδονίας και Θράκης
Καιρός
Αν. Μακεδονίας και Θράκης
Powered by Tomorrow.io
x

Το ούζο των προσφύγων – Από την Κωνσταντινούπολη στην Χρυσούπολη Καβάλας

Δημοσιεύτηκε από: PRESSROOM | 13 Μαρτίου 2025, 6:51 μμ (Updated 1 εβδομάδα πριν)

Ένα όνομα, ένα ούζο, μια ιστορία πολλών γενεών που έκαναν το ταξίδι από την πόλη του Βυζαντίου στην Χρυσούπολη της Καβάλας. ΄

 

Από το 1875 ένα όνομα βαραίνει συναισθηματικά στην τέταρτη γενιά της οικογένειας Μπαμπατζίμ. Πρώτον το όνομα αυτό καθ’  αυτό είναι ένας τίτλος τιμής που δόθηκε στον προπάππο ποτοποιό από τους εργαζομένους του και σημαίνει πατερούλη.  Σύμφωνα με τον Ανέστη Μπαμπατζίμ, τρίτη γενιά ποτοποιό, η απόσταξη ούζου και τσίπουρου ακολουθεί την ίδια παραδοσιακή διαδικασία όπως πρίν από 150 χρόνια.

Το ούζο των προσφύγων – Από την Κωνσταντινούπολη στην Χρυσούπολη Καβάλας

Το 1922 έφτασε στην Χρυσούπολη και με τους τρείς γιούς του έστησε την επιχείρηση συνεχίζοντας το ίδιο επάγγελμα.

Μια ιστορία 150 ετών σηκώνει ο νεότερος της οικογενείας ο ανιψιός Λευτέρης Μπαμπατζίμ, ο οποίος χαριτολογώντας λέει πως στις φλέβες τους κυκλοφορεί περισσότερο ούζο παρά αίμα

Το ούζο των προσφύγων – Από την Κωνσταντινούπολη στην Χρυσούπολη Καβάλας

Η Έλενα Μπαμπατζίμ αναφέρει ότι η πρώτη επιβράβευση για την επιχείρηση ήρθε το 1939 στην ΔΕΘ όπου πήρε το χρυσό βραβείο και η πλέον πρόσφατη επιβράβευση ήρθε από το επιμελητήριο Καβάλας ως μια από τις παλαιότερες επιχειρήσεις του τόπου.

Η πραγματική επιβράβευση έρχεται από όσους επιλέγουν το προϊόν και επιμένουν σε αυτό επί χρόνια.

Πηγή:ertnews.gr