Τρίτη, 18/03/2025
Καιρός
Αν. Μακεδονίας και Θράκης
Καιρός
Αν. Μακεδονίας και Θράκης
Powered by Tomorrow.io
x

Τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων: Οι όροι του Πούτιν και η απάντηση Ζελένσκι

Δημοσιεύτηκε από: Στέλλα Ζαχαριουδάκη | 8 Μαρτίου 2022, 10:01 πμ (Updated 3 έτη πριν)

Πραγματοποιήθηκε χθες η τρίτη κατά σειρά συνάντηση για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας με γνώμονα το τέλος του πολέμου ο οποίος μαίνεται για 13η μέρα. Το αποτέλεσμα ήταν μικρό αλλά θετικό όσον αφορά στον ανθρωπιστικό τομέα και στο γεγονός ότι συνεχίστηκαν εντατικά οι διαβουλεύσεις για το βασικό πολιτικό πλαίσιο των κανονισμών, καθώς και για την κατάπαυση του πυρός και τις εγγυήσεις ασφαλείας.
Ο πρώτος γύρος διαπραγματεύσεων πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου, στην περιοχή Γόμελ της Λευκορωσίας. Οι εκπρόσωποι των δύο πλευρών δήλωσαν τότε ότι υπήρχαν αρκετές θέσεις τις οποίες όλοι συμφώνησαν να συζητήσουν. Κατά τις δεύτερες συνομιλίες, στις 3 Μαρτίου, τα μέρη συμφώνησαν να δημιουργήσουν ανθρωπιστικούς διαδρόμους, κάτι που δεν έγινε αφού η Ουκρανία κατηγόρησε την Ρωσία για παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός.

Οι απαιτήσεις της Μόσχας και το όχι του Ζελένσκι

Ιδιαίτερα σκληροί δείχνουν να είναι οι όροι της Ρωσίας προς την Ουκρανική πλευρά και πιο συγκεκριμένα αναφέρουν:
Πρώτον, να σταματήσει άμεσα τη στρατιωτική της δράση (αποστρατικοποίηση). Δεύτερον, να αλλάξει το σύνταγμά της για να κατοχυρώσει ουδετερότητα (κυρίως να μην ενταχθεί στο ΝΑΤΟ). Τρίτον, να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος. Κι, τέταρτον, να αναγνωρίσει τις «αυτονομιστικές δημοκρατίες» του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ ως ανεξάρτητα εδάφη.
Όπως είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Πεσκόφ, «η Ρωσία δεν επιδιώκει να ασκήσει περαιτέρω εδαφικές διεκδικήσεις στην Ουκρανία».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Ζελένσκι απέρριψε τις ρωσικές απαιτήσεις, προκειμένου να τερματιστεί η ρωσική εισβολή, λέγοντας ότι δεν μπορεί να δεχθεί «τα τελεσίγραφα του Πούτιν».

Νέα λίστα σε εχθρικές προς τη Ρωσία ενέργειες

Ωστόσο καταρτίστηκε η λίστα που ζήτησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν για τα κράτη που προχώρησαν σε εχθρικές προς τη Ρωσία Ενέργειες.
Η λίστα αυτή περιλαμβάνει: Τις ΗΠΑ, ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Αυστραλία, τον Καναδά, το Μαυροβούνιο, την Ελβετία, την Αλβανίά, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, το Μονακό, τη Νορβηγία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Σιγκαπόρη, την Ταϊβάν.
Παρά το κλείσιμο των στενών του Βοσπόρου, η Τουρκία που έχει αρνηθεί να συμμετάσχει σε κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, δεν τοποθετείται στη συγκεκριμένη λίστα.