Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα εγκαταλείψει τις αντιρρήσεις του για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μόλις του ασκηθεί τεράστια πίεση, δήλωσε ο Henri J. Barkey, ανώτερος συνεργάτης για τις μελέτες στη Μέση Ανατολή στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων.
«Είναι πιθανό οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί να βρουν κάποιες παραχωρήσεις που μπορεί να μην σημαίνουν πολλά αλλά θα τον ικανοποιήσουν», είπε ο Barkey, ο οποίος είναι επίσης καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Κοέν στο Πανεπιστήμιο Lehigh.
Ο Ερντογάν, ο οποίος έχασε σημαντική πολιτική υποστήριξη στο εσωτερικό πριν από τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον ερχόμενο Ιούνιο, βρίσκεται σε αμυντική κατάσταση και ως εκ τούτου θα προσπαθήσει να αξιοποιήσει στο έπακρο τα πάντα, είπε ο Barkey σε μια συνέντευξη με τη δημοσιογράφο Nervana Mahmoud για τη σειρά podcast του Ahval Turkish Trends την Τετάρτη.
«Το θέμα με τους Τούρκους είναι ότι ζητούν πάντα τις μαξιμαλιστικές συνθήκες, ώστε να ακούγεται ότι θέλουν παράδεισο στη γη, και ελπίζουν ότι τελικά θα πάρουν λίγο και θα γυρίσουν και θα το αποκαλούσαν μεγάλη νίκη», είπε.
Η Τουρκία εμπόδισε την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών στο ΝΑΤΟ με τη Φινλανδία και τη Σουηδία την Τετάρτη επικαλούμενη την υποτιθέμενη αποτυχία τους να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία, λέγοντας ότι οι δύο σκανδιναβικές χώρες παρέχουν καταφύγιο στα μέλη του παράνομου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), μιας ένοπλης ομάδας που μάχεται για την κουρδική αυτονομία στο Τουρκικό έδαφος και το θρησκευτικό Κίνημα Γκιουλέν, το οποίο η Τουρκία κατηγορεί για απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.
Τούρκοι αξιωματούχοι λένε ότι η Σουηδία και η Φινλανδία δεν έχουν συμφωνήσει να εκδώσουν δεκάδες από τους λεγόμενους τρομοκράτες τα τελευταία πέντε χρόνια. Οι δύο χώρες θα πρέπει επίσης να άρουν ένα εμπάργκο όπλων στην Τουρκία, είπε ο Ερντογάν.
Η Σουηδία είναι χώρα κράτους δικαίου και δεν υπάρχει απολύτως καμία περίπτωση να εκδώσει ένα άτομο σε μια χώρα όπου κάποιος μπορεί να κριθεί ένοχος από ένα δικαστήριο για εντελώς επινοημένες κατηγορίες, είπε ο Barkey.
Ο Μπάρκι επεσήμανε την απόφαση δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης τον περασμένο μήνα να καταδικάσει ισόβια τον φιλάνθρωπο Οσμάν Καβάλα επειδή προσπάθησε να ανατρέψει την κυβέρνηση χρηματοδοτώντας τις διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί το 2013. Η υπόθεση βασίστηκε εντελώς σε εικονικές κατηγορίες, είπε.
«Οπότε δεν υπάρχει καμία περίπτωση η Σουηδία να εγκαταλείψει κανέναν αθώο που η Τουρκία θεωρεί τρομοκράτη», είπε ο Barkey.
Ο Ερντογάν βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση στο εσωτερικό του και σίγουρα δεν είναι ξεκάθαρο ότι το κόμμα του θα κερδίσει τις εκλογές του χρόνου και μπορεί ακόμη και να ηττηθεί ο ίδιος, είπε ο Barkey.
Έτσι, «Χρησιμοποιεί τα πάντα για να δείξει πόσο σκληρός είναι ενάντια στη Δύση», είπε.
«Νομίζω ότι στο τέλος της ημέρας το τουρκικό κοινό δεν θα ψηφίσει υπέρ του Ερντογάν ή εναντίον του για αυτό το θέμα. Είναι κυρίως η οικονομία. Οι οικονομικές συνθήκες είναι αυτές που έχουν σημασία», είπε ο Barkey.