Τον εποικοδομητικό ρόλο της Τυνησίας στην ευρύτερη περιοχή αναγνωρίσε κατά τη διάρκεια της επισκεψής του στην Τυνιδα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος αναφέρθηκε και στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Τυνήσιας.

O  επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας άφησε αιχμές και για την εμπλοκή της Τουρκίας στη Λιβύη και τόνισε ότι η Τυνησία δύναται να παίξει χρήσιμο ρόλο στην επίλυση της κρίση

Ο έλληνας ΥΠΕΞ υπέγραψε με τον τυνήσιο ομόλογό του Νουρεντίν Εράι και μια  Συμφωνία για  τις Θαλάσσιες Μεταφορές και απέδωσε τα εύσημα στην κυβέρνηση της Τυνησίας για τη διαχείρηση της πανδημίας του κορονοϊού.

 

Ο Νίκος Δένδιας δηλώσε στην κοινή συνέντευξη Τύπου τα εξής:

Είμαι ευτυχής που βρίσκομαι, σήμερα, στην Τύνιδα, μία από τις πρώτες πρωτεύουσες που επισκέπτομαι, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του Covid-19. Επιτρέψτε μου να αδράξω την ευκαιρία για να συγχαρώ την κυβέρνηση της Τυνησίας για την επιτυχημένη διαχείριση αυτής της, χωρίς προηγούμενο, κρίσης. Η Τυνησία είναι μία από τις παγκόσμιες πρωταθλήτριες σε αυτό το πεδίο.

Σήμερα διερευνήσαμε τρόπους να ενισχύσουμε τις διμερείς πολιτικές και οικονομικές μας σχέσεις. Συμφωνήσαμε από κοινού ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο για περαιτέρω βελτίωση.

Η Συμφωνία Θαλασσίων Μεταφορών που μόλις υπογράψαμε με τον αγαπητό μου συνάδελφο αποτελεί απόδειξη ως προς τούτο.

Συζητήσαμε, ακόμα, ζητήματα περιφερειακού ενδιαφέροντος, καθώς και για τις σχέσεις της Τυνησίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να προσφέρει στην Τυνησία τις καλές τις υπηρεσίες στις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η τελευταία υποστηρίζει τις προσπάθειες της Τυνησίας να αντιμετωπίσει οικονομικές και αναπτυξιακές προκλήσεις.

Η Ελλάδα αναγνωρίζει τον καίριο σταθεροποιητικό και εποικοδομητικό ρόλο της Τυνησίας στην περιοχή.

Με χαροποιεί επίσης το γεγονός ότι μοιραζόμαστε μία κοινή αντίληψη ως προς τον τρόπο που προάγουμε τις εξωτερικές μας σχέσεις. Θεμέλιο αυτής της κοινής άποψης είναι η δέσμευσή μας να παραμένουμε πάντοτε εντός πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου.

Ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή, από ότι συμβαίνει με την εμπλοκή της Τουρκίας στη Λιβύη, η οποία αντιβαίνει άμεσα τις Αποφάσεις του ΟΗΕ και τα Συμπεράσματα της Διάσκεψης του Βερολίνου, ενώ αποσταθεροποιεί την περιοχή.

Συμφωνήσαμε ότι για την επίλυση της λιβυκής κρίσης, απαιτείται μία λύση που να προέρχεται από τους ίδιους τους Λίβυους. Χωρίς ξένους παράγοντες, χωρίς ξένους στρατούς.

Στην επίλυση της κρίσης αυτής, θεωρούμε ότι η Τυνησία δύναται να παίξει έναν πολύ εποικοδομητικό ρόλο”.