Το μέλι είναι μία από εκείνες τις τροφές που δεν λείπουν ποτέ από το ντουλάπι της κουζίνας μας. Άλλωστε, είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες (γλυκόζη και φρουκτόζη), ενώ περιέχει και πρωτεΐνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αμινοξέα, ένζυμα, ιχνοστοιχεία (ασβέστιο, χαλκό, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο), διατροφικά χαρακτηριστικά που το καθιστούν μια εξαιρετική εναλλακτική στη ζάχαρη.
Μάλιστα, το μέλι αξίζει μια θέση όχι μόνο στη διατροφή μας αλλά και στην περιποίησή μας.
Μέλι, το πιο γλυκό καλλυντικό
Το μέλι έχει διαπιστωθεί ότι επιταχύνει την επούλωση των πληγών, ενώ δεν ευνοεί την ανάπτυξη μικροοργανισμών. Η ιδιότητα αυτή αποδίδεται στο γεγονός ότι είναι υγροσκοπικό, δηλαδή «ρουφάει» την υγρασία από τα μικρόβια, με αποτέλεσμα να τα αφυδατώνει και να τα σκοτώνει. Μάλιστα, λόγω της υψηλής θρεπτικής του αξίας και της ιδιότητάς του να απορροφά και να διατηρεί νερό στα μόριά του, το μέλι θεωρείται εξαιρετική τροφή για το δέρμα και ειδικά για τις ξηρές και αφυδατωμένες επιδερμίδες. Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά του συστατικά καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες, μεταξύ άλλων, ευθύνονται για την πρόωρη γήρανση.
Ξέρατε ότι…
Η αξία του μελιού ήταν αναγνωρισμένη ήδη από την αρχαιότητα. Για τους αρχαίους Έλληνες το μέλι αποτελούσε είδος κατανάλωσης, αλλά και προσφοράς στους θεούς, προκειμένου να εξασφαλιστεί η εύνοιά τους.
Πώς θα χρησιμοποιήσετε το μέλι στην περιποίησή σας
Ως μάσκα προσώπου
Βυθίστε ένα φακελάκι πράσινου τσαγιού σε ζεστό, βραστό νερό για περίπου 3 λεπτά. Αφαιρέστε το φακελάκι και αφήστε το να κρυώσει. Μόλις κρυώσει, κόψτε το φακελάκι και βγάλτε τα φύλλα του τσαγιού. Προσθέστε το μέλι στα φύλλα. Πλύνετε το πρόσωπό σας και στεγνώστε με μια πετσέτα. Εφαρμόστε το μείγμα μελιού και πράσινου τσαγιού στο πρόσωπό σας, αφήστε το για περίπου 20 λεπτά και ξεπλύνετε με χλιαρό νερό.
Ως απολεπιστικό σώματος
Για να φτιάξετε το δικό σας απολεπιστικό σώματος θα χρειαστείτε 1/4 φλιτζανιού χλιαρό μέλι, 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας και μισό φλιτζάνι καστανή ή λευκή ζάχαρη. Ανακατεύετε όλα τα υλικά και απλώνετε το μείγμα τρίβοντας το σώμα σας με απαλές, κυκλικές κινήσεις.
Ως τοπική θεραπεία στα σπυράκια
Βάλτε σε μία μπατονέτα λίγο μέλι και περάστε τη μεμονωμένα σε κάθε σπυράκι. Αφήστε το όσο περισσότερο μπορείτε προκειμένου να δράσει (ιδανικά το βράδυ) και έπειτα καθαρίστε το πρόσωπο με ένα απαλό καθαριστικό και χλιαρό νερό.
Ως conditioner
Σε 4 φλιτζάνια ζεστό νερό, διαλύστε 1 φλιτζανάκι μέλι και αφού λουστείτε κανονικά με το σαμπουάν και σκουπίσετε ελαφρά τα μαλλιά σας με μια πετσέτα, απλώστε πάνω τους το διάλυμα του μελιού. Αφήστε το να δράσει για 10-15΄ και κατόπιν ξεβγάλετε με άφθονο νερό. Καλό είναι να επαναλαμβάνετε τη διαδικασία μετά από κάθε λούσιμο για όσο διάστημα χρειαστεί.
Ως μάσκα μαλλιών
Ανακατέψτε 3 κουταλιές της σούπας λάδι καρύδας (για κοντά μαλλιά, χρησιμοποιήστε 2 κουταλιές) με 1 κουταλιά της σούπας μέλι και απλώστε το μείγμα σε νωπά μαλλιά επιμένοντας στις άκρες. Αφήστε τη μάσκα να δράσει για 30 λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε. Καλό είναι να χρησιμοποιείτε τη μάσκα 1 φορά την εβδομάδα ή όποτε βλέπετε τα μαλλιά σας αφυδατωμένα.
Προσοχή!
Tο μέλι μπορεί να δράσει ως ευαισθητοποιός ουσία σε άτομα με τάση για αλλεργίες, δεδομένου ότι προέρχεται από τη γύρη των λουλουδιών, η οποία είναι ισχυρότατο αλλεργιογόνο. Aν, λοιπόν, ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, καλύτερα να αποφύγετε να το εφαρμόσετε στο δέρμα σας.
Πηγή: imommy.gr