Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Εθνικός Χειριστής του Διεθνούς Προγράμματος “Γαλάζια Σημαία” στη χώρα μας, ανακοίνωσε τις βραβεύσεις ακτών, μαρινών και τουριστικών σκαφών.
Η ΠΕ Ξάνθης βραβεύτηκε με 4 γαλάζιες σημαίες που αφορούν σε παραλίες του Δήμου Αβδήρων, ενώ η ΑΜΘ κατέχει συνολικά 24 γαλάζιες σημαίες
Σημειώνουμε ότι υπάρχουν αυστηρές προϋποθέσεις για να διεκδικηθεί η Γαλάζια σημαία, με κυρίαρχη προϋπόθεση, εκτός από την εξαιρετική ποιότητα του νερού, την ασφάλεια των λουόμενων με την επιτήρηση της ακτής από ναυαγοσώστη.
Ο Δήμος Αβδήρων τα τελευταία χρόνια εξασφαλίζει έγκαιρα τις προϋποθέσεις, κάτι που όπως φαίνεται δεν έχει τη δυνατότητα να το πράξει ο Δήμος Τοπείρου, παρόλο που και στις παραλίες του το νερό είναι εξαιρετικής ποιότητας.
Οι παραλίες:
Άβδηρα/Πόρτο Μόλο
Λεύκιππος
Μάνδρα
Μυρωδάτο
Με 625 βραβευμένες ακτές, η Ελλάδα κατέχει και πάλι την 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 52 χώρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη χώρα μας παρατηρείται σταθερή ανοδική τάση με αύξηση των βραβευμένων ακτών κάθε χρόνο, με τις βραβεύσεις να ξεπερνούν και πάλι τις 600, και στο σύνολο των 52 χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, η Ελλάδα να κατέχει το 15% των βραβευμένων διεθνώς ακτών.
Πρώτος νομός στην Ελλάδα αναδείχθηκε ο νομός Χαλκιδικής, με 104 σημαίες και η Περιφέρεια της Κρήτης διατηρεί την πρώτη θέση με 146 σημαίες.
Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε 4.252 ακτές, 733 μαρίνες και 141 τουριστικά σκάφη σε όλο τον κόσμο.
Το Πρόγραμμα «Γαλάζια Σημαία»
Η «Γαλάζια Σημαία» είναι το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς, οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο.
Απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης.
Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτή να είναι «Εξαιρετική».
Καμία άλλη διαβάθμιση της ποιότητας, ακόμα και «Καλή», δεν είναι αποδεκτή από το Πρόγραμμα.
Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους.