Κυριακή, 10/11/2024
Καιρός
Αν. Μακεδονίας και Θράκης
Καιρός
Αν. Μακεδονίας και Θράκης
Powered by Tomorrow.io
x

Ξάνθη: Το Athensvoice υμνεί το παλαιότερο ζαχαροπλαστείο «Νέα Ελλάς»

Δημοσιεύτηκε από: Στέλλα Ζαχαριουδάκη | 15 Οκτωβρίου 2024, 11:33 πμ (Updated 4 εβδομάδες πριν)

Το γαλακτοζαχαροπλαστείο «Νέα Ελλάς» στην Ξάνθη έχει μεγάλη παράδοση στα σιροπιαστά και στο καϊμάκι.

Πλησιάζοντας στην είσοδο του γαλακτοζαχαροπλαστείου, η όσφρησή μας αρχίζει να πολιορκείται, ευωδιαστά αρώματα φρέσκου βούτυρου και καβουρδισμένες νότες ξηρών καρπών πλανιούνται στον αέρα.

Η «Νέα Ελλάς» είναι ένα από τα παλαιότερα και πιο γνωστά ζαχαροπλαστεία της Ξάνθης με παράδοση στα σιροπιαστά γλυκά από το 1896! Στα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του οι τεχνίτες εκείνης της εποχής έφτιαχναν πρώτα το ψωμί της ημέρας και μετά ετοίμαζαν τα καϊμάκια και τα βούτυρα με το μέλι.

Ο σημερινός ιδιοκτήτης Αλτάν Τζεμήλογλου σε συνέντευξή του στην τοπική εφημερίδα «Εμπρός» αναφέρεται στο ξεκίνημα του ζαχαροπλαστείου στα τέλη του 19ου αιώνα: «Το 1896 φτάνουν στην περιοχή τρεις Αρβανίτες οι οποίοι  ήταν τεχνίτες αρτοποιοί- ζαχαροπλάστες.

Τα πρωινά πρόσφεραν ψωμί με καϊμάκι και βούτυρο με μέλι, βέβαια έκαναν και γλυκίσματα. Αυτοί οι άνθρωποι ήρθαν με έναν και μόνο εξοπλισμό, ένα χειροκίνητο πετρόμυλο τον οποίο μάλιστα σκοπεύουμε στο άμεσο μέλλον να τον εκθέσουμε. Με αυτό το εργαλείο ως εφόδιο κατάφεραν να φτιάξουν αυτό το μαγαζί».

Τα σιροπιαστά της «Νέας Ελλάδας» φτιάχνονται από προσεκτικά επιλεγμένες πρώτες ύλες, γάλα από τα βοσκοτόπια της περιοχής, αβγά ελευθέρας βοσκής, αγελαδινό και πρόβειο βούτυρο από μικρούς παραγωγούς. Ο μπακλαβάς, το γαλακτομπούρεκο, το σαραϊλί και το φυστικοσαραϊλί σού προσφέρουν πολλά καντάρια νοστιμιάς! Ξεχωρίζει πρώτα η αρχοντιά του φρέσκου βούτυρου και ακολουθούν το τραγανό φύλλο, το απολαυστικό σιρόπι και η αρωματική κρέμα που γεμίζει το στόμα σου.

Εκείνο που μου σπάει κάθε φορά τη μύτη και μου ξυπνά τις πιο γλυκές παιδικές μου αναμνήσεις, είναι το παγωτό καϊμάκι με την μαστιχωτή υφή και το φίνο άρωμά του. Θυμάμαι έμπαινε στα ρουθούνια μου και τρύπωνε στα βάθη της καρδιάς μου, πώς είναι δυνατόν να ξεχάσω τέτοιες γεύσεις… Αφού πρώτα το γευτώ σκέτο στη συνέχεια παραγγέλνω ένα θεσπέσιο ρεβανί και του λέω να μου βάλει από πάνω μια μπάλα καϊμάκι.

 

Θα κλείσω μ’ ένα υπέροχο και γευστικότατο γλυκό ταψιού που έχει άρωμα Ανατολής, στα τούρκικα «καζάν ντιπί» σημαίνει ο πάτος του καζανιού, γιατί κατά την παρασκευή του κόλλησε η καραμέλα στον πάτο του καζανιού όταν το έφτιαξαν στον σουλτάνο και έτσι βγήκε η ονομασία του.

Είναι γεμάτο με πλούσια κρέμα από βουβαλίσιο γάλα που τη σκεπάζει η τραγανή καμένη καραμέλα. Θα βρείτε όμως και άλλα πολίτικα γλυκά όπως το μαλεμπί (κρέμα με μαστίχα Χίου), το κεσκιούλ (κρέμα αμυγδάλου) και το ασουρέ (γλυκός χυλός με σιτάρι, ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα).

Γαλακτοζαχαροπλαστείο «Νέα Ελλάς», Βασ. Κων/νου 8, Ξάνθη, 2541021095

 

Πηγή:athensvoice.gr