Κυριακή, 23/03/2025
Καιρός
Αν. Μακεδονίας και Θράκης
Καιρός
Αν. Μακεδονίας και Θράκης
Powered by Tomorrow.io
x

Ξανθιώτικο Καρναβάλι: Ασύνδετο κόστος με όφελος!

Δημοσιεύτηκε από: Παναγιώτης Πεντζουρίδης | 9 Μαρτίου 2025, 9:22 πμ

Αφού πέρασαν οι χαρές και τα πανηγύρια στην Ξάνθη, με τη Δημοτική Αρχή να κάνει κυριολεκτικά “ότι γουστάρει” στα οικονομικά και στη διαχείριση του προϋπολογισμού του Καρναβαλιού, και με μια αντιπολίτευση να συναινεί σε όλα (σ.σ. πρωτοφανές στα χρονικά τουλάχιστον για την Ξάνθη, αλλά γιατί άραγε…), έρχεται η ώρα του απολογισμού και δη του οικονομικού, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν αυτός ο πακτωλός των ευρώ που δαπανήθηκαν είχαν ουσιαστικό αντίκρισμα στην τοπική οικονομία.

Θα μου πείτε, στην αυτοδιοίκηση και σε ότι κάνει, όλα είναι θέμα ανταποδοτικότητας;

Σαφώς και όχι! Μάλιστα οι πρώτοι που το λέμε, είμαστε εμείς εδώ στο ΘΡΑΚΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ, επιμένοντας ότι πολιτική δεν σημαίνει αντιπαροχή!

Αλλά, απο το να ασκείς συνετή πολιτική και με τελικό προορισμό τον πολίτη, μέχρι να σπαταλάς χιλιάδες ευρώ για… “λεζάντα” του Δημάρχου και των “συν αυτώ” ε… νομίζουμε ότι απέχει πολύ!

Και επειδή δεν πρέπει να μηδενίζουμε τα πάντα, ας αρχίσουμε απο τα θετικά της φετινής διοργάνωσης:

  1. Το ένα πλαίσιο, αυτό των ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΕΟΡΤΩΝ, σίγουρα ήταν πιο αναβαθμισμένο, με εκδηλώσεις ουσίας, με εκδηλώσεις που έφεραν μπροστά τον πολιτισμό μας.
  2. Οι Σύλλογοι που μετείχαν σε αυτές τις εκδηλώσεις, έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και παρουσίασαν τον ελληνικό αλλά και θρακιώτικο πολιτισμό, με όλες τους τις δυνάμεις.
  3. Οι πολίτες είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν απο κοντά αναβιώσεις εθίμων, εκδηλώσεις χορών, παρουσιάσεις πολιτισμικών στοιχείων της περιοχής μας και όχι μόνο.

Κατά γενική ομολογία, η Ξάνθη είχε πολλά χρόνια να ζήσει μέρες Λαογραφίας και Πολιτισμού και αυτό χρεώνεται στα θετικά των διοργανωτών και συνεπώς στη Δημοτική Αρχή. Μοναδικό μειονέκτημα, η αποχή της νεολαίας στις περισσότερες εκδηλώσεις, πλην αυτών που μετείχαν στην παρουσίαση. Γιατί ο στόχος είναι να παρακολουθούν οι νέοι μας. Και εδώ το κενό μεταξύ εκπαιδευσης και Δήμου είναι εμφανές, παρ’ όλο που στο Δημοτικό Συμβούλιο έχουν εκλεγεί και εκπαιδευτικοί.

Ας περάσουμε τώρα στα αρνητικά και δη στο Καρναβάλι, όπου εκεί έπεσε και το περισσότερο χρήμα, μιας και οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές δεν απέσπασαν παρά το 15% του συνολικού προϋπολογισμού.

  1. Το τεράστιο κόστος της συναυλίας με τον Σάκη Ρουβά, δεν είχε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα για την πόλη, πλην του να μαζευτεί κόσμος στην Κεντρική Πλατεία και ο οποίος σε κάθε περίπτωση (σ.σ. ακόμα και αν ήρθε απο γειτονικές πόλεις) δεν άφησε οικονομικό αποτέλεσμα ανταποδοτικό στην αγορά και τους επαγγελματίες. Και ναι εδώ, όταν δαπανάς 105.000 ευρώ χρήματα των φορολογούμενων δημοτών, έχεις την υποχρέωση να κοιτάς και το ανταποδοτικό αποτέλεσμα. Εάν ο Δήμαρχος ήθελε μία τόσο “δυναμική” έναρξη του Καρναβαλιού, ας το διοργάνωνε στο Κλειστό Στάδιο “Φιλιππος Αμοιρίδης” και με αντίτιμο να περιόριζε τη ζημιά του Δήμου.
  2. Οσοι προσήλθαν στις Καρναβαλικές Εκδηλώσεις, πλην Σαββατοκύριακου της παρέλασης, δεν διανυκτέρευσαν στην πόλη, δεν κινήθηκαν στην αγορά και έτσι δεν υπήρξε ανταποδοτικό όφελος.
  3. Η διαφημιστική καμπάνια του θεσμού, ήταν απο τους κατώτερους των τελευταίων χρόνων, περιορισμένος ο Δήμος στην… “τζαμπέ” διαφήμιση της ΕΡΤ3, που έτσι και αλλιώς λόγω μετάδοσης της παρέλασης θα έδινε μία σχετική ώθηση. Δεν θα μιλήσουμε για την αποτυχημένη μετάδοση του Καρναβαλιού σε συνδυασμό με άλλο της Βόρειας Ελλάδας.
  4. Ο θεσμός του Καρναβαλιού, που έτσι και αλλιώς “τραβάει” κόσμο, δεν αξιοποιήθηκε ουτε στο ελάχιστο σε μία στρατηγική τουριστικής προβολής που θα έφερνε κόσμο για περισσότερες ημέρες στην πόλη, άρα και οικονομικό όφελος. Τρανταχτό παράδειγμα, οι διαφημιστικές καταχωρήσεις τουριστικών πρακτορείων, που διαφήμιζαν το Ξανθιώτικο Καρναβάλι, αλλά ως τόπους διαμονής διαφήμιζαν την Καβάλα, την Αλεξανδρούπολη ακόμα και την Κομοτηνή, αλλά όχι την Ξάνθη!!!
  5. Φάνηκε ξεκάθαρα, ότι εκτός των εργαζομένων στο Κέντρο Πολιτισμού που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, η λογική που κινήθηκε ο Δήμος Ξάνθης στην όλη διοργάνωση ήταν λογική “μάνατζερ” και όχι άσκησης πολιτικής σε επίπεδο αυτοδιοίκησης. Οι έχοντες την ευθύνη, μπέρδεψαν ξεκάθαρα το ρόλο τους, λόγω προφανώς και προϋπηρεσίας σε άλλες δραστηριότητες πριν την εκλογή τους στο Δήμο και αντί να χρησιμοποιήσουν τις γνώσεις τους και τις σχέσεις που είχαν με το χώρο προς όφελος του Δήμου και των οικονομικών του, “φόρτωσαν” στο Δήμο δυσβάσταχτα ποσά, που ούτε ο Δήμος Αθηναίων θα τολμούσε στις παρούσες συνθήκες να διαθέσει.  

Και αυτά, είναι μερικά μόνο απο τα αρνητικά της διοργάνωσης, που όσο και αν προσπαθήσει να δικαιολογήσει η παρούσα Δημοτική Αρχή, με τη συναίνεση της Αντιπολίτευσης, σίγουρα δεν ξεγράφονται απο την ιστορία.

Βέβαιο είναι, ότι η Ξάνθη δεν αντέχει άλλους πειραματισμούς και άλλη σπατάλη χρημάτων, προκειμένου ο εκάστοτε Δήμαρχος να κάνει τη λεζάντα του με χρήματα των δημοτών.

Η Ξάνθη χρειάζεται ουσιαστική “ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ” σε όλους τους τομείς, προκειμένου να δημιουργηθούν όλοι εκείνοι οι μηχανισμοί, οι οποίοι πρωτίστως θα ενσωματώνουν οφέλη για τους πολίτες, θα κάνουν την πόλη σύγχρονη και λειτουργική, ασφαλή και προτιμητέα στον εγχώριο και εξωχώριο τουρισμό.

Θεσμός όπως το ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ δεν μπορεί να μην συνδέεται με τους υπόλοιπους Δήμους του Νομού και επίσης δεν μπορεί να δέχεται πιέσεις ανταγωνισμού απο όμορες πόλεις της Περιφέρειας. Αυτή η κατάντια, που κάποια στιγμή θα αφανίσει το τοπικό Καρναβάλι της Ξάνθης, είναι ευθύνη τόσο του Δήμου όσο και της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης.

Καταλήγοντας, μιας και μπορούμε να γράφουμε ατελείωτες ώρες για το θέμα αυτό, το κόστος που δαπανήθηκε για τις φετινές καρναβαλικές ιδίως εκδηλώσεις στην Ξάνθη είναι απόλυτα ασύνδετο και μη αντιπαροχικό για τους πολίτες και την πόλη.

Και την ευθύνη, τη φέρει καίρια ο Δήμος, η Δημοτική Αρχή και στο σύνολο το Δημοτικό Συμβούλιο.

Π.Β.Π.