Κυριακή, 16/03/2025
Καιρός
Αν. Μακεδονίας και Θράκης
Καιρός
Αν. Μακεδονίας και Θράκης
Powered by Tomorrow.io
x

Υπέρ της χρήσης μάσκας στα σχολεία τάσσονται γιατροί και εκπαιδευτικοί της Ξάνθης

Δημοσιεύτηκε από: Παναγιώτης Πεντζουρίδης | 30 Αυγούστου 2020, 10:17 πμ (Updated 3 έτη πριν)

Πολλές αντιδράσεις και μια έντονη αντιπαράθεση κυρίως μεταξύ των γονέων έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης που ορίζει υποχρεωτική τη χρήση μάσκας από τους μαθητές σε όλα τα σχολεία με αρκετούς γονείς μάλιστα να δηλώνουν πως δε θα στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο όσο παραμένει υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

Το ΘΠΕ ζήτησε την άποψη των άμεσα εμπλεκόμενων αλλά και των ειδικών για το συγκεκριμένο θέμα με την ιατρική και εκπαιδευτική κοινότητα να τάσσονται υπέρ της μάσκας και φυσικά υπέρ της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων.

Η ιατρική κοινότητα

Υπέρ της χρήσης μάσκας από εκπαιδευτικούς και γονείς τάσσεται το μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης κα. Δέσποινα Σταμπουλή σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως πρόκειται για το μοναδικό όπλο που έχει ο άνθρωπος στη διάθεση του για να προστατευτεί από τον κορωνοϊό. Η ίδια ωστόσο τονίζει πως θα είναι εξαιρετικά δύσκολή η χρήση της μάσκας από μαθητές μικρής ηλικίας διότι θα δυσκολέψει την επικοινωνία τους με τους εκπαιδευτικούς.

Στην τοποθέτηση της η κα. Σταμπουλή αναφέρει:

«Η Πανδημία του SARS-COV-2 μαστίζει την ανθρωπότητα από το τέλος του 2019 κι έως σήμερα, αριθμώντας σχεδόν 23.5 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως από τα οποία τα 2-2.5 εκατομμύρια εντοπίζονται στην Ευρώπη και ο αριθμός των θανάτων αγγίζει πλέον τις 810.000 ανθρώπους.

Οι τέσσερις πρώτες χώρες, σ επιβεβαιωμένα κρούσματα, είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ,η Βραζιλία, η Ινδία και η Ρωσία, ενώ η Ελλάδα κατέχει την 91η θέση του πίνακα κατάταξης των χωρών με βάση την εμφάνιση κρουσμάτων έως και σήμερα.

Ο νέος κορωνοιός είναι εδώ, προσβάλλει όλες τις ηλικίες, από την νεογνική μέχρι τους υπερήλικες και μπορεί να είναι θανατηφόρος με διαφορετική βέβαια συχνότητα. Τα μέτρα πρόληψης είναι πλέον σε όλους γνωστά και δεν θα κουραστούμε να τα επαναλαμβάνουμε όσο δεν έχουμε το υπέρτατο όπλο κατά του ιού που θα είναι το εμβόλιο, του οποίου η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα θα πρέπει να έχουν διασφαλισθεί από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα πριν την ευρεία εφαρμογή του κι όλοι εμείς έχουμε υποχρέωση να της δώσουμε το εύλογο χρονικό διάστημα για να το επιτύχει.

1. Τήρηση αποστάσεων , αποφυγή συγχρωτισμού
2.πολύ καλή και σχολαστική υγιεινή των χεριών και
3.χρήση μάσκας από όλους μέσα σε εσωτερικούς χώρους

Στην παρούσα φάση κι ενώ οδεύουμε ολοταχώς προς το δεύτερο κύμα της Πανδημίας, έχοντας ανοίξει την οικονομία , τον τουρισμό και τις δραστηριότητες πολιτών κι επιχειρήσεων, καλούνται χιλιάδες μαθητές να επιστρέψουν στα θρανία με μοναδικά εφόδια προστασίας την υγιεινή των χεριών και τη χρήση μάσκας.

Παρόλη την κόπωση της παγκόσμιας κοινότητας, η τήρηση των κανόνων ατομικής υγιεινής (καλό πλύσιμο χεριών, αποφυγή φτερνίσματος στον αέρα) πρέπει να γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μικρών και μεγάλων κι αυτό είναι κάτι που θα μας συνοδεύει για όλη μας τη ζωή.

Τα παιδιά βέβαια μαθαίνουν πολύ εύκολα και αφομοιώνουν τις οδηγίες – μερικές φορές πολύ πιο εύκολα και από τους ενήλικες, όταν γίνει σοβαρή προσπάθεια εκπαίδευσής τους από γονείς κι εκπαιδευτικούς κι αυτό είναι απαραίτητο για την σωστή χρήση της μάσκας. Εξάλλου, η χρήση μάσκας προστατεύει όχι μόνο από τον COVID-19, αλλά και από τη γρίπη, και άλλες ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.

Όλα αυτά τη στιγμή που θα πρέπει ταυτόχρονα να προστατευτούν οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς και τυχών ηλικιωμένοι (παππούδες – γιαγιάδες), άτομα δηλαδή που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες λόγω υποκείμενων νοσημάτων.

Η χρήση της μάσκας από τους εκπαιδευτικούς θεωρώ πως είναι επιβεβλημένη χωρίς καμία εξαίρεση. Όσο αφορά τους μαθητές και παρόλο που θεωρητικά είναι δυνατή η χρήση της σε όλες τις ηλικίες άνω των 2 ετών, σύμφωνα με διαβεβαιώσεις των ειδικών επιστημόνων, θεωρώ ότι ιδιαίτερα σε παιδιά του νηπιαγωγείου, αλλά και των 3 πρώτων τάξεων του Δημοτικού, θα είναι εξαιρετικά δύσκολη η επικοινωνία τους με τον εκπαιδευτικό (που ήδη θα φορά μάσκα), η απόκτηση εμπιστοσύνης και οικειότητας, η αλληλεπίδραση που είναι επιτακτική ανάγκη του παιδιού με τον δάσκαλό του, ώστε μέσα από αυτή να αναπτυχθεί ψυχοκινητικά και συναισθηματικά, να ξεδιπλώσει την προσωπικότητά του και να νιώσει μέλος μιας κοινωνικής ομάδας, αυτής του σχολείου.

Βέβαια, η μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη θα υποβοηθούσε την οποιαδήποτε απόφαση για μη χρήση μάσκας από τους μικρούς μαθητές και θα διασφάλιζε την καλύτερη υγιεινή των τάξεων , καλύτερη συμμόρφωση στην τήρηση των κανόνων, τόσο από την πλευρά των εκπαιδευτικών όσο και των μαθητών .

Ο νέος κορωνοιός βρίσκεται ανάμεσά μας κι εμείς καλούμαστε να σταματήσουμε την διασπορά του με όποιο μέσο έχουμε στην διάθεσή μας.

Η χρήση μάσκας είναι το μοναδικό μας όπλο στην παρούσα φάση, αρκεί να χρησιμοποιηθεί με το σωστό τρόπο από όλους μας.»

Ο Διδασκαλικός Σύλλογος Ξάνθης

Κεντρικό θέμα συζήτηση σε πανελλαδικό πλέον επίπεδο είναι η ημερομηνία έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς με την μέχρι τώρα απόφαση της κυβέρνησης να ορίζει την 7η Σεπτεμβρίου αν και σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθη, η ημερομηνία αυτή ενδέχεται να αλλάξει.

«Η μέχρι τώρα επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου και της ειδικής επιτροπής είναι η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς να γίνει στις 7/9. Εν αναμονή νέων ανακοινώσεων νομίζω ότι θα πάμε για μια εβδομάδα αργότερα και ορθώς θα γίνει λόγω της αύξησης του επιδημιολογική φορτίου και με δεδομένο ότι τέλη Αυγούστου ενδεχομένως να επιστρέψουν και οι τελευταίοι εκδρομείς. Στην πραγματικότητα όμως πιστεύω ότι μια αλλαγή απόφασης έχει να κάνει και με τη μη ολοκλήρωση των προσλήψεων των καθαριστριών σχολικών μονάδων αλλά και την ολοκλήρωση των διαδικασιών από τους δήμους της χώρας σχετικά με τη διάθεση των μασκών

Σε ότι αφορά τη χρήση μάσκας από μαθητές και εκπαιδευτικούς ο κ. Ντούμος ξεκαθαρίζει πως αυτό είναι θέμα των ιδικών.

«Η χρήση βέβαια των μασκών είναι ένα θέμα που βρίσκει πολλούς αρνητές και θέτοντας ο καθένας τα δικά του επιχειρήματα. Δεν λέμε ότι η χρήση μάσκας και μάλιστα η πολύωρη είναι ο.τι καλύτερο. Προφανώς γίνεται για προφύλαξη. Σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορούμε εμείς να αποφανθούμε για αυτό γιατί δεν είμαστε οι ειδικοί. Πιστεύω όμως ότι με τις κατάλληλες οδηγίες θα μπορέσουμε μαθητές και εκπαιδευτικοί να προσαρμοστούμε. Βέβαια η χρήση μάσκας δημιουργεί κι επιπλέον προβλήματα που έχουν να κάνουν και με την επικοινωνία μαθητών και εκπαιδευτικών. Κι επίσης θα πρέπει να δούμε και τη χρήση αυτής αργότερα σε συνθήκες ψύχους και αυξημένης υγρασίας και μάλιστα όταν οι μαθητές θα βρίσκονται στον εσωτερικό χώρο του σχολείου ή στις αίθουσες αφού δεν θα υπάρχει η δυνατότητα να είναι στον αύλειο χώρο

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων ο κ. Ντούμος επισημαίνει πως αυτό θα πρέπει να γίνει σε ένα ασφαλές πλαίσιο και με λιγότερους μαθητές ανά τμήμα.

«Φυσικά το θέμα δεν αφορά μόνο τους μαθητές αλλά και το ίδιο το εκπαιδευτικό προσωπικό που όντως και κάποιας ηλικίας θα είναι αλλά και να ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Άρα θα πρέπει να λειτουργήσουν τα σχολεία σε ένα ασφαλές πλαίσιο. Και θεωρώ ότι θα πρέπει συμφωνώντας βέβαια ότι πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία γιατί αυτό είναι το φυσικό περιβάλλον των μαθητών αλλά και για λίγους κοινωνικοποίησης θα πρέπει λοιπόν η λειτουργία των σχολείων να γίνει εκ περιτροπής. Εννοείται με αριθμό μαθητών όχι πάνω από 15 ανά τμήμα αλλά και με περιορισμό της διδαχθεί σας ύλης και φυσικά με την κάλυψη όλων των υπαρχόντων κενών.»

Για το ενδεχόμενο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ο Πρόεδρος του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης τονίζει πως καμία εξ αποστάσεως εκπαίδευση δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη δια ζώσης διδασκαλία αλλά είναι πολύ πιθανό αυτό να γίνει για ορισμένους μόνο μαθητές.

«Οι μαθητές που θα απέχουν μόνο λόγω νοσήματος των ιδίων η ατόμου που βρίσκεται στην ίδια στέγη θα μπορούν να συμμετέχουν παρακολουθώντας τα μαθήματα όπως προβλέπεται και από τη νομοθεσία σε τηλεοπτική μετάδοση. Κάτι που δεν μας βρίσκει σύμφωνους για λόγους που έχουμε αναφερθεί. Βέβαια καμία εξ αποστάσεως εκπαίδευση δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη δια ζώσης διδασκαλία. Για αυτό θα πρέπει τα σχολεία να είναι ανοικτά δημιουργώντας όπως είπα ένα ασφαλές κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο περιβάλλον τόσο σε θέματα ασφάλειας όσο και υγείας. Από τη μεριά μας πάντως θα προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο τρόπο έστω και εξ αποστάσεως σε εκείνους τους μαθητές μας που θα απουσιάζουν από το σχολείο λόγω της πανδημίας. Είναι μια δύσκολη περίοδος κι έχουμε χρέος απέναντι στους μαθητές και στους γονείς.»

Πάντως κατά τον κ. Ντούμο, ο σχεδιασμός για τη νέα σχολική χρονιά έγινε με πολύ μεγάλη καθυστέρηση.

«Παρακολουθώντας όμως τα τεκταινόμενα στο χώρο της εκπαίδευσης και τα σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων παρατηρώ μια πολιτική αντιπαράθεση καλώς θα πω αλλά όταν αυτή τείνει να γίνει κομματική μόνο κακές υπηρεσίες μπορεί να προσφέρει. Όλοι κάνουν προτάσεις αλλά θα πρέπει όμως να δούμε και τις συνθήκες που υπάρχουν που κάθε άλλο παρά ιδανικές είναι. Ως εκπαιδευτικοί και γονείς σίγουρα θέλουμε ένα σχολείο που τα τμήματα θα είναι ολιγομελή το κάθε παιδί θα είναι στο δικό του θρανίο με το δικό του φορητό υπολογιστή κλπ. Αυτό όμως που θέλω να τονίσω είναι το εξής. Από τη στιγμή που υπήρχε η πρότερη εμπειρία του κορονοιου έπρεπε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου παιδεία με το κλείσιμο των σχολείων το καλοκαίρι άμεσα να καλέσει όλα τα κόμματα και την τοπική αυτοδιοίκηση να καταθέσουν τις προτάσεις τους και να προβούν σε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό με υπευθυνότητα για το άνοιγμα των σχολείων

Βασικά αιτήματα των εκπαιδευτικών σύμφωνα με τον κ. Ντούμο είναι ολιγομελή τμήματα των 15 μαθητών κάλυψη όλων των κενών την πρόσληψη των καθαριστριών σε όλες τις σχολικές μονάδες δωρεάν μάσκες για μαθητές και εκπαιδευτικούς αντισηπτικά και όλα τα είδη καθαριότητας στα σχολεία αύξηση της χρηματοδότησης των σχολείων. Βασικό αίτημα επίσης τεστ ανίχνευσης του ιού κατά τακτά χρονικά διαστήματα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Ο ίδιος ωστόσο παραδέχεται πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθούν τόσες αίθουσες και τόσοι εκπαιδευτικοί ώστε να λειτουργήσουν ολιγομελή τμήματα.

«Το ιδανικό θα είναι να λειτουργήσουν τα σχολεία με όλα τα παιδιά με τμήματα των 15 μαθητών κι όχι εκ περιτροπής. Αλλά επειδή δεν είναι δυνατόν να εξευρεθούν τόσες αίθουσες και επειδή χρειάζεται περίπου διπλάσιος αριθμός εκπαιδευτικών που δε νομίζω ότι η κυβέρνηση θα προσλάβει για αυτό βάζω το εκ περιτροπής. Όσο για αυτούς που μιλάνε για αίθουσες εκτός σχολείου αυτό δεν μπορεί να γίνει γιατί και πρόβλημα μετακίνησης θα υπάρχει και γιατί οι αίθουσες αυτές θα πρέπει να είναι κατάλληλα διαμορφωμένες

Οι εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Σωστή θεωρεί την απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει τα σχολεία εκπαιδευτικός της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ο οποίος εργάζεται γυμνάσιο της Ξάνθης επισημαίνοντας πως πρέπει και πάλι να εμπιστευτούμε τους ειδικούς.

«Νομίζω πως η απόφαση αυτή είναι σωστή. Οι ειδικοί επιστήμονες σωστά πράττουν όταν τονίζουν καθημερινά ότι όλοι πρέπει να προσέχουν για να μην χαλαρώσουμε τα μέτρα προστασίας. Από την άλλη πλευρά είναι φανερό ότι το πρόβλημα του COVID19 στην Ελλάδα δεν είναι τόσο σοβαρό όσο σε άλλες χώρες. Θα πρέπει να εμπιστευτούμε ξανά τους ειδικούς και να ανοίξουμε τα σχολεία ακολουθώντας τις οδηγίες τους

Παράλληλα εμφανίζεται σίγουρος πως οι μαθητές θα εφαρμόσουν τα μέτρα που θα υποδείξει η πολιτεία.

«Ας μην υποτιμούμε τα νέα παιδιά. Είναι βέβαιο ότι με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών τα παιδιά θα ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες.»

Όσο για τους εκπαιδευτικούς, θεωρεί πως αυτοί δεν κινδυνεύουν περισσότερο από άλλους εργαζόμενους.

«Δεν νομίζω ότι οι εκπαιδευτικοί κινδυνεύουν περισσότερο από άλλους εργαζομένους που έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο καθημερινά, εδώ και πολύ καιρό. Οι εργαζόμενοι στα εμπορικά καταστήματα, στις δημόσιες υπηρεσίες και ειδικότερα στις μονάδες υγείας δίνουν εδώ και μήνες τον αγώνα τους με επιτυχία. Είναι χρέος ΚΑΙ των εκπαιδευτικών να συμβάλλουν στο να μείνουν τα σχολεία ανοιχτά και να καλλιεργηθεί στα παιδιά η ανάγκη εφαρμογής των απαραίτητων μέτρων προστασίας

Τέλος αναφορικά με το ενδεχόμενο να τεθεί και πάλι σε εφαρμογή η εξ αποστάσεων εκπαίδευση, ο ίδιος τονίζει πως υπάρχει η τεχνογνωσία για να γίνιε αυτό.

«Σίγουρα όχι. Η διά ζώσης διδασκαλία δεν μπορεί να αντικατασταθεί με την εξ αποστάσεως. Παρόλα αυτά, εάν κριθεί αναγκαίο, η τεχνογνωσία υπάρχει. Τόσο τα παιδιά όσο και οι εκπαιδευτικοί μπορούν να υλοποιήσουν τηλεδιασκέψεις και να χρησιμοποιήσουν διαδικτυακά εργαλεία για να διατηρήσουν τα παιδιά την επαφή τους με το σχολείο

Οι γονείς

Από την πλευρά του ο κύριος Σ, γονέας δύο παιδιών που φοιτούν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση μιλώντας στο ΘΠΕ τονίζει «το άνοιγμα των σχολείων είναι ένα αρκετά περίπλοκο θέμα διότι ναι μεν δε μπορεί να σταματήσει η εκπαίδευση των παιδιών μας αλλά από την άλλη πρέπει να υπάρχει και η απαραίτητη προστασία τους» ενώ συνεχίζοντας τόνισε πως «ίσως θα έπρεπε να μιμηθούμε άλλα κράτη τα οποία ήδη προχώρησαν στην προμήθεια μονοθέσιων θρανίων κι αν οικονομικά δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, τότε στα υπάρχοντα θρανία να κάθεται ένας μόνο μαθητής».

Στο ερώτημα μας αν αυτό είναι εφικτό ο ίδιος απάντησε πως «για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρχουν περισσότερες αίθουσες κι άρα και περισσότεροι εκπαιδευτικοί και προς το παρόν ως κράτος δε διαθέτουμε ούτε το ένα ούτε το άλλο».

Όσο για το αν ο ίδιος εμπιστεύεται να στείλει τα παιδιά του στο σχολείο η απάντηση του ήταν ξεκάθαρη. «Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στους ειδικούς και είμαι σίγουρος πως δε θα ρίξουν τα παιδιά μας στο στόμα του λύκου, θα φροντίσουν για τη λήψη και την εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων και με τη βοήθεια της επιστήμης και του θεού όλα θα πάνε καλά» συμπληρώνοντας πως «έτσι κι αλλιώς οι γονείς δεν έχουν άλλη επιλογή από τα στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο εφόσον αυτά ανοίξουν».

Τέλος αναφορικά με την υποχρεωτική χρήση μάσκας ο ίδιος είναι ξεκάθαρος στην απάντηση του.

«Δεν είναι δυνατόν εγώ ως απλός γονέας να γνωρίζω περισσότερα από τους ειδικούς. Πάντα τους εμπιστευόμουν και είμαι σίγουρος πως ότι κάνουν είναι για το καλό των παιδιών και γενικά για το καλό όλων μας»