Εντονη η φημολογία περί “απόκρυψης σοβαρού τραυματισμού στρατιώτη στον Εβρο κατά τη διάρκεια άσκησης σε πεδίο βολής”, διακινείται τις τελευταίες ώρες.
Στα όσα αναφέρονται τόσο στο e-evros.gr, όσο και σε άλλα site, ένας 24χρονος Δόκιμος Έφεδρος Αξιωματικός (ΔΕΑ) τραυματίστηκε σοβαρά στην κοιλιακή χώρα κατά τη διάρκεια βολής στον Έβρο, εξαιτίας αστοχίας υλικού.
Γιατί το Γενικό Επιτελείο Στρατού δεν ενημέρωσε για το γεγονός, παρά μόνο αυτό πήρε διαστάσεις απο πληροφορίες που διέρρευσαν εκτός επισήμων πηγών;
Η αποκάλυψη του περιστατικού ήρθε από δημοσιογράφους του e-evros.gr, που ανέφεραν ότι ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης με θραύσματα στην κοιλιακή χώρα. Χάρη στην άμεση παρέμβαση των γιατρών, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση, η οποία ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Ωστόσο, το γεγονός ότι η είδηση έφτασε πρώτα στα ΜΜΕ και όχι από το ίδιο το ΓΕΣ είναι τουλάχιστον εξοργιστικό.
Όταν η είδηση ξεπέρασε τα όρια της τοπικής δημοσιογραφίας και δημοσιεύτηκε σε ιστοσελίδες με μεγάλη επισκεψιμότητα, το ΓΕΣ αντέδρασε ως εξής: αντί για επίσημη ανακοίνωση, έστειλε λίγο πριν τα μεσάνυχτα, μια άτυπη ενημέρωση στους διαπιστευμένους δημοσιογράφους. Έτσι, το ΓΕΣ παραδέχτηκε το περιστατικό, αλλά μόνο όταν δεν μπορούσε πλέον να το κρύψει.
Στην άτυπη ενημέρωση, το ΓΕΣ αποδίδει το περιστατικό σε «αστοχία υλικού» χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις, δημιουργώντας σοβαρά ερωτήματα:
- Πώς μπορεί να μεταφέρει μια τέτοια πληροφορία πριν ολοκληρωθεί οποιαδήποτε έρευνα;
- Μήπως επιχειρεί να προκαταβάλει την κοινή γνώμη, βγάζοντας τις ευθύνες της υπηρεσίας από το κάδρο;
- Υπήρχαν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας στον χώρο της βολής; Αν ναι, γιατί δεν αναφέρονται στην άτυπη ενημέρωση; Εάν όχι, ποιος φέρει την ευθύνη για την παράλειψη αυτή;
Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι δεν γίνεται καμία αναφορά σε ΕΔΕ (Ένορκη Διοικητική Εξέταση). Έχει διαταχθεί ή όχι; Και αν ναι, γιατί το ΓΕΣ επιλέγει να μην το κοινοποιήσει;
Αναμένουμε μία πιο πειστική απάντηση σε όλα τα καίρια ερωτήματα!
Π.Β.Π. *Με πηγές απο το e-evros και armyvoice