*Γράφει ο Παναγιώτης Πεντζουρίδης, Δημοσιογράφος – Γενικός Διευθυντής του Θρακικού Πρακτορείου Ειδήσεων
Το ατυχές γεγονός της δηλητηρίασης απο αέριο, των μελών της οικογένειας στο Μαγικό Ξάνθης, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του 17χρονου γιού της και την εισαγωγή των υπολοίπων μελών σε κρίσιμη κατάσταση σε ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης, κατέδειξε αν μη τι άλλο, ότι το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης λειτουργεί ως ένα… “αναβαθμισμένο” Κέντρο Υγείας που δεν μπορεί να παράσχει παρα μόνο τις πρώτες βοήθειες και να στείλει σε άλλες ΜΕΘ τους ασθενείς που κινδυνεύει η υγεία τους.
Η συνεχής υποστελέχωση, το κλείσιμο κλινικών, η παρουσία ανθρώπων ακατάλληλων για να παράσχουν τις αναγκαίες υγειονομικές υπηρεσίες σε ασθενείς, έχουν φτάσει την κατάσταση στο απροχώρητο, κάτι που φάνηκε με τον χειρότερο τρόπο, απο όσα έλαβαν χώρα στο θλιβερό συμβάν της χθεσινής ημέρας.
Ενώ Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) υπάρχει ως υποδομή, εντούτοις εντατικολόγοι ιατροί δεν υπάρχουν, όπως δεν υπάρχουν και άλλες ειδικότητες και έτσι οι ασθενείς που κινδυνεύουν προωθούνται είτε στην Αλεξανδρούπολη, είτε στην Καβάλα είτε και στη Θεσσαλονίκη, όπως συνέβη με τα παιδιά της άτυχης οικογένειας απο το Μαγικό.
Να μιλήσουμε για τα άστοχα πορίσματα σε ασθενείς που εισάγονται στα έκτακτα και μετά παραπέμπονται σε άλλα νοσοκομεία λόγω έλλειψης γνώσης;
Να μιλήσουμε για τις αστοχίες νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού;
Να μιλήσουμε για την έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής;
Βιβλία να γράφουμε, δεν θα φτάσουν για την υποβάθμιση του Νοσοκομείου της Ξάνθης, που η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας εθελοτυφλεί, ενώ οι τοπικοί παράγοντες προβαίνουν απλά σε διαπιστώσεις και δηλώσεις ανούσιες και αναποτελεσματικές.
Θλιβερή διαπίστωση αποτελεί, ότι όλοι όσοι ανήκουν στο κυβερνητικό χώρο και κατέχουν θέσεις ευθύνης σε φορείς (είτε διορισμένοι, είτε εκλεγμένοι), απλά δηλώνουν “στεναχωρημένοι” αποφεύγοντας να συγκρουσθούν με την κεντρική διοίκηση του Υπουργείου, μήπως και χάσουν την “εύνοια του Μαξίμου” ή του αρμόδιου για θέματα Υγείας Υπουργού.
Και έτσι η Ξάνθη, ζει κατά τύχη, αναζητά περίθαλψη είτε σε άλλα νοσοκομεία είτε στον ιδιωτικό τομέα, με ότι συνεπάγεται αυτό για την περαιτέρω εξέλιξη και φυσικά για την οικονομία κάθε οικογένειας.
Δεν γνωρίζω εάν ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης, ως αρμόδιος υπουργός για την υγεία, αισθάνεται καλά που ένας ολόκληρος νομός της Θράκης κινδυνεύει ανα πάσα ώρα και στιγμή.
Οπως δεν γνωρίζω, εάν το Μέγαρο Μαξίμου, μπορεί να επαίρεται για την πολιτική της υγείας στην περιοχή μας και δη στη Θράκη.
Σε κάθε περίπτωση και οι δύο, Υπουργείο Υγείας και Μέγαρο Μαξίμου, έχουν την απόλυτη ευθύνη έναντι κάθε απώλειας ανθρώπινης ζωής αλλά και ανεπανόρθωτης ζημιάς στην υγεία των Ξανθιωτών και όχι μόνο!