Μέχρι αύριο Τρίτη αναμένεται να συνεχιστεί το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει μεγάλο μέρος της χώρας. Σε πολλές περιοχές σήμερα ο καιρός θα είναι άστατος με βροχές ακόμα και καταιγίδες.
Θάσος: Πλημμυρισμένοι δρόμοι και προβλήματα στην κυκλοφορία
Αντίστοιχα προβλήματα σημειώθηκαν και στη Θάσο, όπου οι ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν πλημμυρικά φαινόμενα.
Η μεγάλη συγκέντρωση νερού στο οδικό δίκτυο δυσχεραίνει σημαντικά την κυκλοφορία, ενώ τα βίντεο από το νησί καταγράφουν δρόμους που έχουν μετατραπεί σε ποτάμια.
Άστατος καιρός τη Δευτέρα στη Θράκη
Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς από Β – ΒΑ διευθύνσεις.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12-13 έως 16-17 βαθμούς Κελσίου.
Live η πορεία της κακοκαιρίας
Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε το Σάββατο 31-10-2026 με α.α. 16/2026, από την ΕΜΥ επικαιροποιείται σύμφωνα και με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.
Άστατος καιρός προβλέπεται για σήμερα Δευτέρα (02-11-2026) μέχρι και την Τρίτη (03-11-2026) κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια καθώς και την ανατολική νησιωτική χώρα με ισχυρές
βροχές και καταιγίδες, ενώ υπάρχει πιθανότητα τοπικών χαλαζοπτώσεων.
Πιο συγκεκριμένα, κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
Σήμερα Δευτέρα (02-11-2026)
α. Στα νησιά του Ιονίου, από τις μεσημβρινές ώρες.
β. Στην Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική και νότια
Πελοπόννησο, κυρίως στα θαλάσσια παραθαλάσσια, από το απόγευμα.
γ. Στα Δωδεκάνησα, κατά διαστήματα, έως αργά τη νύχτα.
Αύριο Τρίτη (03-11-2026)
α. Στα νησιά του Ιονίου, μέχρι τις μεσημβρινές ώρες.
β. Στην Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική και νότια Πελοπόννησο, μέχρι το απόγευμα.
γ. Στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη καθώς και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου από τις πρώτες πρωινές ώρες έως αργά το απόγευμα.
δ. Στα Δωδεκάνησα από τις πρωινές ώρες έως αργά το απόγευμα.
Άστατος ο καιρός τη Δευτέρα (2/11)
Την Δευτέρα ο καιρός θα παραμείνει άστατος σε όλη τη χώρα.
Ισχυρές κατά διαστήματα καταιγίδες θα εκδηλώνονται στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. Από το απόγευμα νέο κύμα κακοκαιρίας θα επηρεάσει τη χώρα από τα δυτικά. Τα φαινόμενα θα είναι έντονα από το απόγευμα στα νησιά του Ιονίου, στην Ήπειρο, στη δυτική Στερεά και πρόσκαιρα και στη δυτική Πελοπόννησο.
Στις υπόλοιπες περιοχές αναμένονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές μικρότερες έντασης, και σποραδικές καταιγίδες στη βόρεια Ελλάδα, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη. Πιο ισχυρές λοιπόν θα είναι οι βροχές στα δυτικά και στο ανατολικό Αιγαίο.
Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο, θα πλησιάσει το μεσημέρι τους 17-20 βαθμούς και θα φτάσει έως 23 στο νότιο Αιγαίο. Ισχυροί νοτιάδες θα πνέουν στα πελάγη μέχρι 6 και στο Ιόνιο και 7 μποφόρ.
Στην Αττική ο καιρός θα είναι μουντός, με συννεφιά όλη τη μέρα… από το μεσημέρι θα πρέπει να περιμένουμε μέτριας έντασης βροχές και πιθανόν αργά τη νύχτα να εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 14-20 βαθμούς, με νοτιάδες 3-5 μποφόρ.
Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται συννεφιά, με ψιλόβροχο κατά διαστήματα. Το βράδυ όμως η βροχή θα δυναμώσει και αργά τη νύχτα προς το ξημέρωμα της επόμενης μέρας θα εκδηλωθούν καταιγίδες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12-18 βαθμούς, βόρειοι οι άνεμοι μέχρι 4 μποφόρ.
Οι οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας
Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Παράλληλα, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Καταιγίδες

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:
- Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
- Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
- Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.
- Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
- Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
- Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
- Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Επίσης, σε περιοχές που εκδηλώνεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα:
Αν βρίσκεστε στο σπίτι
- Μην κρατάτε ηλεκτρικές συσκευές ή το τηλέφωνο διότι ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα από τα καλώδια. Αποσυνδέστε τις συσκευές τηλεόρασης από την κεραία και την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος.
- Αποφύγετε να αγγίξετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο) καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού.
Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο
- Ακινητοποιείστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.
- Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.
- Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα.
- Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.
Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο
- Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο διαφορετικά καθίστε αμέσως στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε.
- Προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στην περίπτωση που είστε μέσα σε δάσος.
- Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.
- Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.
- Μην στέκεστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες.
- Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (π.χ. αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κλπ.).
- Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.
- Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω.
- Αν βρίσκεστε απομονωμένοι σε μια επίπεδη έκταση και νιώσετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) πετώντας τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε επάνω σας.

Θυελλώδεις άνεμοι
Πριν και κατά τη διάρκεια θυελλωδών ανέμων
- Ασφαλίστε αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τον άνεμο ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς
- Στερεώστε τις διαφημιστικές πινακίδες που τυχόν έχετε αναρτήσει.
- Ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού ή του χώρου εργασίας σας.
- Αποφύγετε δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές.
- Αποφύγετε τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.
