Επεισόδια σημειώθηκαν νωρίτερα στις Βρυξέλλες όπου σήμερα συνεδριάζουν οι υπουργοί Γεωργίας της Ε.Ε, όταν αγρότες, που είχαν συγκεντρωθεί για να διαμαρτυρηθούν, επιχείρησαν να σπάσουν τα κιγκλιδώματα της αστυνομίας, έξω από την έδρα της Ένωσης.

Οι αγρότες κρατούν πορτοκάλια και λεμόνια απειλώντας ότι θα τα εκτοξεύσουν κατά των αστυνομικών σε περίπτωση που τους εμποδίσουν να πλησιάσουν το κτίριο, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

Νωρίτερα, οι αγρότες επιχείρησαν να βάλουν φωτιά σε ένα βουνό από ελαστικά, μερικές εκατοντάδες μέτρα από το κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η Αστυνομία έφερε κανόνια νερού.

Δεκάδες τρακτέρ με σημαίες και πανό έχουν παραταχθεί σε ουρές, εμποδίζοντας την κυκλοφορία στην πόλη. «Γεωργία. Ως παιδί την ονειρεύεσαι, ως ενήλικας πεθαίνεις από αυτήν» φωνάζουν οι αγρότες, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Μεταξύ των κύριων αιτημάτων των αγροτών που, όπως οι ίδιοι λένε, δεν έχουν ακόμη εισακουστεί, είναι: δίκαια εισοδήματα, μείωση διοικητικών βαρών, τέλος συμφωνιών ελεύθερων συναλλαγών και αύξηση του προϋπολογισμού για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ).

Στις αρχές του μήνα σε παρόμοια διαδήλωση εκτυλίχθηκαν βίαια επεισόδια, καθώς οι αγρότες πυρπόλησαν μπάλες σανού και πέταξαν αυγά και κροτίδες στην Αστυνομία κατά τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ.

Οι διαμαρτυρίες είναι οι τελευταίες σε μια σειρά από συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις αγροτών σε όλη την Ευρώπη.

Πίεση στους υπουργούς

Στο τραπέζι των υπουργών Γεωργίας αναμένεται να βρεθούν οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για απλούστευση ορισμένων διαδικασιών που αφορούν στους αγρότες, αλλά και ένας οδικός χάρτης για τις επόμενες κινήσεις.

Όπως αναφέρουν πηγές στις Βρυξέλλες, η παρουσία των αγροτών έξω από το Συμβούλιο θα ασκήσει πίεση στους υπουργούς.

Στη σημερινή συνεδρίαση στις Βρυξέλλες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης θα θέσει επί τάπητος τα αιτήματα των ελλήνων αγροτών.

«Η φωνή μας στις Βρυξέλλες, στο Συμβούλιο Υπουργών για τις αλλαγές στην ΚΑΠ, θα είναι η φωνή όλης της ελληνικής κυβέρνησης και όλων των αγροτών της χώρας», τόνισε, επισημαίνοντας ότι «όλοι στο συγκεκριμένο ζήτημα πρέπει να είμαστε ενωμένοι ως μια γροθιά».

Ο κ. Αυγενάκης θα καταθέσει 19 προτάσεις για τεχνικές αλλαγές, οι οποίες είναι προϊόν συνεργασίας των EUMED-9.