Λίγες ώρες απομένουν για την άφιξη του Τούρκου Προέδρου στην Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχει στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας και να συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο κ. Ερντογάν θα γίνει δεκτός στις 11.30 αύριο από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ για τις 12.15 είναι προγραμματισμένη η συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Αμέσως μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου Μητσοτάκη-Ερντογάν, με τους υπουργούς Εξωτερικών και τους διπλωματικούς τους συμβούλους, θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις των δυο ηγετών, χωρίς όμως να δεχθούν, όπως λένε οι πληροφορίες, ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους, ενώ στη συνέχεια θα συνεδριάσει η ολομέλεια του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας με τη μορφή γεύματος εργασίας.
Με “καζάν-καζάν” ατζέντα
Όπως διευκρινίζουν κυβερνητικές πηγές, η ελληνική κυβέρνηση προσέρχεται στο τραπέζι με ειλικρινή διάθεση συνεργασίας, καθώς, όπως σημειώνουν, η εμπέδωση θετικού κλίματος – και η συνάντηση Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Κυριάκου Μητσοτάκη – αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στις σχέσεις της Ελλάδας με τη γειτονική χώρα.
Η «θετική» ατζέντα που καλλιεργείται ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι αμοιβαία επωφελής, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές. Δηλαδή καζάν – καζάν, σύμφωνα με τη φρασεολογία του Τούρκου προέδρου. Οι οικονομικές αλλά και άλλες συμφωνίες που προωθούνται μετά την επανέναρξη του διαλόγου Ελλάδας – Τουρκίας δημιουργούν ένα θετικό περιβάλλον συνεργασίας, τονίζουν.
Σε εγρήγορση η ελληνική πλευρά για τη Θράκη
Η τουρκική πλευρά δεν έχει μέχρι ώρας υποβάλλει αίτημα για επίσκεψη στη Θράκη. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσει μία έκτακτη κατάσταση, με τον Γιώργο Γεραπετρίτη να εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα.
Στην περίπτωση πάντως που ο Τούρκος Πρόεδρος δεν συμπεριλάβει τελικά στο πρόγραμμά του και τη Θράκη, τότε δεν αποκλείεται στις δηλώσεις που θα κάνει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να θελήσει σε υψηλούς τόνους να στείλει ένα μήνυμα στους ομόθρησκούς του, υποστηρίζοντας ότι η Αθήνα θα πρέπει να κάνει σεβαστά όλα τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας.