Ενώ δεν έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί αυξημένη μολυσματικότητα, ούτε ότι οδηγεί σε βαρύτερη κλινική εικόνα και επιπλοκές όταν κάποιος νοσήσει, οι πολλές μεταλλάξεις που φέρει το συγκεκριμένο στέλεχος στην πρωτεϊνική ακίδα του ιού προβληματίζει και εκπέμπει σήμα κινδύνου για υψηλή μεταδοτικότητα.
Έτσι, τίθενται ακόμη μία φορά σε επιφυλακή επιστήμονες και υγειονομικές αρχές για πιθανό νέο πανδημικό «κύμα», με αφορμή την έλευση στην Ελλάδα της υπο-παραλλαγής «Pirola» του κορωνοϊού.
Η δυναμική μετάδοσης, πάντως, ενώ το φθινόπωρο έφτασε και οι εποχικές ιώσεις είναι προ των πυλών, είναι σημαντικός λόγος για αυξημένη προσοχή σε δραστηριότητες και επαφές, καθώς και ενίσχυση της προστασίας μέσω του εμβολιασμού – αναμένονται σχετικές συστάσεις από το Υπουργείο Υγείας.
Πιο αναλυτικά, η υποπαραλλαγή BA.2.86, όπως είναι η κωδική ονομασία της «Pirola», έχει μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων, περισσότερων από 30, για αυτό και έχει μπει στο «μικροσκόπιο» των επιστημόνων, αλλά δεν τεκμηριώνεται αυξημένη μολυσματικότητα προς το παρόν.
Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ανιχνεύεται μεν, αλλά δεν έχει κυριαρχήσει σε καμία χώρα ακόμη. Η κυριαρχία ενός στελέχους, όπως εξηγούν οι ειδικοί, είναι η ισχυρότερη ένδειξη ότι μια υποπαραλλαγή δεν έχει κάποιο πλεονέκτημα έναντι των υπόλοιπων που κυκλοφορούν.
Η «Pirola» εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Δανία στα τέλη Ιουλίου και έκτοτε κρούσματα έχουν καταγραφεί σε 20 χώρες. Μεταξύ αυτών, ο Καναδάς, το Ισραήλ, η Πορτογαλία, η Νότια Αφρική, η Σουηδία, οι ΗΠΑ. Προ λίγων ημερών, το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της Γερμανίας, ανακοίνωσε την ανίχνευση της ΒΑ.2.86. Σημειώνεται ότι από τις αρχές Ιουλίου οι υγειονομικές αρχές της Γερμανίας καταγράφουν αύξηση στα κρούσματα οξείας λοίμωξης του αναπνευστικού, κατ’ αναλογία με την αύξηση των επιβεβαιωμένων μολύνσεων με Covid-19. Έτοιμο για εκτεταμένη εξάπλωση της «Pirola» στην κοινότητα είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, μετά την αναφορά επιδημίας σε οίκο ευγηρίας.
Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) ανέφερε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να διαπιστωθεί εάν η υπο-παραλλαγή έχει αλλάξει την κλινική βαρύτητα ή θα κυριαρχήσει.
Στην Ελλάδα, η νέα υπο-παραλλαγή – «πονοκέφαλος» του κορωνοϊού εντοπίστηκε πρόσφατα και καταγράφηκε για πρώτη φορά στη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ. Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί πέντε περιστατικά με ημερομηνίες λήψης δείγματος από τις 5 έως τις 7 Σεπτεμβρίου.
Τα πραγματικά περιστατικά με την υπο-παραλλαγή εκτιμάται ότι είναι περισσότερα και αυτό γιατί ο γονιδιωματικός έλεγχος «ακολουθεί» τα κρούσματα κατά περίπου δύο εβδομάδες, καθώς θέλει χρόνο για να πραγματοποιηθεί. Η «Eris» (EG.5) συνεχίζει να κυριαρχεί στη χώρα μας, αντιπροσωπεύοντας το 35% των κρουσμάτων κορωνοϊού την τελευταία εβδομάδα. Ακολουθείται από την XBB.1.16 (28% των κρουσμάτων) και την ΧΒΒ.1.5 (26% των κρουσμάτων).
Προς αναμνηστική δόση εμβολιασμού
Επιστήμονες και υγειονομικές αρχές βρίσκονται σε εγρήγορση, καθώς ο αριθμός περιστατικών κορωνοϊού είναι αυξημένος αυτή την περίοδο, το ίδιο και οι νοσηλείες.
Συγκεκριμένα, συνολικά πραγματοποιήθηκαν 733 εισαγωγές την τελευταία εβδομάδα, παρουσιάζοντας αυξητική τάση σε σύγκριση με την προηγούμενη και αύξηση κατά 14% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό νέων εισαγωγών των προηγούμενων τεσσάρων εβδομάδων.
Η χρονική συγκυρία της κινητικότητας του πανδημικού ιού απαιτεί κατά τους ειδικούς προσοχή. Η μετάδοση όσο η χώρα μπαίνει προς την καρδιά του φθινοπώρου αυξάνεται. Όχι μόνο για τον κορωνοϊό, αλλά και για άλλες εποχικές ιώσεις. Έτσι, η πίεση στο ΕΣΥ και στις ΜΕΘ έρχεται ξανά στο προσκήνιο.
«Η Ευρώπη θα δει σύντομα την άφιξη του φθινοπώρου και του χειμώνα, όταν αναμένουμε μια αναζωπύρωση της εποχικής γρίπης και του RSV (σ.σ. αναπνευστικός συγκυτιακός ιός). Βλέπουμε επίσης μικρές αυξήσεις στη μετάδοση του SARS-CoV-2 στην Ευρωπαϊκή Ένωση/Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο και αναμένουμε ότι και οι τρεις ιοί θα συγκυκλοφορήσουν τους επόμενους μήνες.
Με αυτό ως δεδομένο, υπάρχει η ανάγκη να τονιστεί η σημασία του εμβολιασμού και άλλων μέτρων δημόσιας υγείας για την προστασία της υγείας των ανθρώπων», δήλωσε χθες η διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), Άντρεα Αμόν.
Σύμφωνα με την ίδια, είναι σημαντικό να εμβολιάζονται ομάδες προτεραιότητας τόσο κατά της Covid-19 όσο και κατά της γρίπης. Στο πλαίσιο «οχύρωσης» ενόψει του χειμώνα, η ελληνική Επιτροπή Εμβολιασμών προετοιμάζεται για τη διαμόρφωση συστάσεων του φθινοπωρινού εμβολιασμού με τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια.
Τα μέλη της Επιτροπής επεξεργάζονται τα δεδομένα για τις ομάδες που θα εμβολιαστούν και προσανατολίζεται να απευθύνει ισχυρή σύσταση αναμνηστικής δόσης σε ανθρώπους που είναι ευάλωτοι και απειλούνται με βαριά νόσηση ή επιπλοκές εφόσον μολυνθούν με τον ιό, κατ’ αντιστοιχία του ετήσιου αντιγριπικού εμβολιασμού.
Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα άτομα από 60 ετών και πάνω, όλα τα άτομα από 12 ετών και πάνω που έχουν υποκείμενα προβλήματα υγείας, διαμένοντες σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και άλλες μονάδες φροντίδας χρονίως πασχόντων.
Επιπλέον, η θωράκιση με το εμβόλιο κρίνεται απαραίτητη για επαγγελματίες υγείας, εργαζόμενους σε γηροκομεία, όσους φροντίζουν άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όσους μένουν μαζί με άτομα που είναι σε ανοσοκαταστολή.
Οι παραπάνω κατηγορίες πληθυσμού περιλαμβάνονταν και στην τελευταία σύσταση αναμνηστικού εμβολιασμού για τον κορωνοϊό, πριν από περίπου ένα χρόνο.