Με άφθονο κρέας στα κάρβουνα, κρασί και χορό αναμένεται να “το κάψουν” και αυτή την παραμονή της Πρωτοχρονιάς σε επιχειρήσεις της Αλεξανδρούπολης !
Ψησταριές και μαγκάλια θα στηθούν από άκρη σε άκρη της πόλης για την αναβίωση του εθίμου, με τους κατοίκους της πόλης να γίνονται μια παρέα παρασύροντας στο γλέντι τους επισκέπτες!
Το έθιμο ξεκίνησε από τα παλιά χρόνια, όταν το μαγκάλι αποτελούσε θερμαντικό μέσο στα καταστήματα. Τότε, οι ιδιοκτήτες των κρεοπωλείων, καθώς ήθελαν να έχουν ανοιχτές τις πόρτες των καταστημάτων τους και εξ αιτίας του τσουχτερού κρύου αναγκάζονταν να ανάβουν τα μαγκάλια με κάρβουνο για να ζεσταθούν και έριχναν κρέας επάνω ώστε να μοσχοβολήσει η πόλη με λαρδί και χοιρινό.
Όλα αυτά με το πέρασμα του χρόνου, μετατράπηκαν σε μια μεγάλη γιορτή, με τους καταστηματάρχες της Αλεξανδρούπολης, να ανταλλάζουν ευχές με τους πελάτες και να τους κερνούν φαγητό και κρασί μετά μουσικής!
Έχει ανάψει η μεγαλύτερη σούβλα της χρονιάς με μοσχάρι 300 κιλών
Στις Φέρες Έβρου έχει στηθεί και φέτος, η μεγαλύτερη σούβλα της χρονιάς. Οι επισκέπτες και οι κάτοικοι της περιοχής θα έχουν τη δυνατότητα να γευτούν το πεντανόστιμο έδεσμα και να πιουν άφθονο κρασί και μάλιστα δωρεάν. Συγκεκριμένα, σουβλίζεται ένα μοσχάρι 300 κιλών και 100 κιλά λουκάνικα.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Παρασκευής (29/12) με στόχο την ανάδειξη της ποιότητας του τοπικού κρέατος και η προώθηση του γαστρονομικού τουρισμού της περιοχής.
Το έθιμο ξεκίνησε το 2012!
Πηγή:pameevro.gr