Η καινοτόμος φυτεία των μύρτιλων εγκαταστάθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2005 και συγκεκριμένα στα πρότυπα αγροκτήματα που βρίσκονται στις αγροτικές περιοχές του Δ. Δ. Καλαμπακίου Δράμας και του Δ. Δ. Κουδουνίων Δράμας. Το όραμα του βιοκαλλιεργητή και εμπνευστή της ιδέας κ. Νικόλαου Παπουτσή για την εισαγωγή και εγκατάσταση της νέας καλλιέργειας στον ελληνικό αγροτικό χώρο έγινε πραγματικότητα. Στη φυτεία, η έκταση της οποίας ανέρχεται στα 40 στρέμματα, εφαρμόζονται οι κανόνες παραγωγής της βιολογικής γεωργίας.
H ομάδα παραγωγών ελέγχεται και πιστοποιείται σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ΕΕ για τη βιολογική γεωργία. Κάθε δέντρο δίνει σε πλήρη καρποφορία πέντε κιλά μύρτιλου έπειτα από τα τρία χρόνια της εγκατάστασής του. Τα ετήσια κέρδη μπορεί να φθάσουν για τον παραγωγό σε ποσό έως και 30.000 ευρώ. Όσο για την εγκατάσταση μιας τέτοιας καλλιέργειας απαιτείται επένδυση της τάξης των 3.500 ευρώ, για την αγορά των δέντρων. O παραγωγός Νίκος Παπουτσής, είχε φέρει 5 φυτά από τη Ρωσία, και κάπως έτσι ξεκίνησε. Τις φύτεψε και μετά περίμενε να τα δει να μεγαλώνουν και να δίνουν καρπό. Ένα χρόνο μετά έμεινε ικανοποιημένος από την ανάπτυξη των φυτών και την καρποφορία, κι επεκτάθηκε η παραγωγή.
Η ιστορία του φυτού ξεκινά πριν από πολλά χρόνια στη μακρινή Σιβηρία, στα έλη όπου βρέθηκε το ασυνήθιστο φυτό Vaccinium Corumbosum, το blueberry. Κατά τη διάρκεια εκατοντάδων χρόνων οι άνθρωποι απολάμβαναν το χρώμα και το άρωμα του φυτού χωρίς να γνωρίζουν τις ευεργετικές του ιδιότητες. Όταν βρέθηκε στα χέρια των Aμερικανών επιστημόνων εξημερώθηκε μετά από μακροχρόνιες επιστημονικές έρευνες. Τα αποτελέσματα που λήφθηκαν το 1998 μετά από έρευνες πάνω στους καρπούς του blueberry στο Ιατρικό Κέντρο της Βοστόνης {Η.Π.Α.), ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Τώρα τα blueberry διαφημίζονται ως πηγή αιώνιας νιότης. Όπως απέδειξαν οι αμερικανοί επιστήμονες, το blueberry όχι μόνο έχει την ικανότητα να επιβραδύνει τους μηχανισμούς της γήρανσης, αλλά και συμβάλλει στην ανανέωση του οργανισμού.
Τα μύρτιλα με το χαρακτηριστικό μπλε χρώμα τρώγονται ωμά αποξηραμένα και κατεψυγμένα. Χρησιμοποιούνται στις φαρμακοβιομηχανίες, βιομηχανίες καλλυντικών και στις βιομηχανίες τροφίμων. Γίνονται μαρμελάδες, χυμοί, λικέρ και γενικά χρησιμοποιούνται στην ζαχαροπλαστική. Με τα φύλλα της αρωματίζονται φαγητά, ξερά σύκα και χρησιμοποιούνται για την παρασκευή αφεψήματος. Στην αρωματοποιία και την παρασκευή καλλυντικών χρησιμοποιείται το αιθέριο έλαιο της μυρτιάς. Το ανθεκτικό της ξύλο χρησιμοποιείται στη λεπτοξυλουργική και τα κλαδιά της στην καλαθοπλεκτική.
Τα μύρτιλα έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες (κατατάσσονται στην κατηγορία των υπερτροφών με αντικαρκινική και αντιγηραντική δράση) καθώς είναι πλούσιες σε βιταμίνες Α, C, Ε και Β- καροτίνη, σε κάλιο, μαγνήσιο, φωσφόρο, ανόργανα οξέα, μεταλλικά άλατα και φυτικές ίνες. Τονώνει γενικά τον οργανισμό, ενισχύει τις λειτουργίες του εγκεφάλου, τα φυτοοιστρογόνα που περιέχουν τα φύλλα και ο καρπός συμβάλλουν στην πρόληψη και αντιμετώπιση ουρολοιμώξεων, προβλημάτων αρτηριοσκλήρυνσης και υπέρτασης.