Στο Πανεπιστήμιο Okan της Πόλης, διδάσκει την Ελληνική Κουζίνα και δη αυτή των Ελλήνων Ρωμιών, η Μαρία Εκμεκτσίογλου, γνωστή γαστρονόμος με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη.
Για κάποια απο τα χρόνια που ήταν στην Ελλάδα, κοσμούσε με τις εκπομπές της την Ελληνική Τηλεόραση και μετέδωσε τις γεύσεις της Πόλης σε όλα τα νοικοκυριά, ενώ έγινε η αφορμή αν όχι και η αιτία, να επιστρέψει το επιχειρείν της εστίασης στις παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις!
Μετά απο 15 χρόνια παραμονής της στην Ελλάδα, επέστρεψε στην γενέθλια γη, αυτή τη φορά και ως καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Okan και όπως λέει η ίδια στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook “άλλη μια σχολική χρονιά όπου θα παραδίδω μαθήματα Γαστρονομίας στο Πανεπιστήμιο Okan της Κωνσταντινούπολης. Ιστορία τροφίμων και Ελληνοτουρκική κουζίνα θα είναι τα μαθήματα που θα διδάξω στους μαθητές μου για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.”
Γέννημα – θρέμμα Πολίτισσα!
Η Μαρία Εκμεκτσίογλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη. Ένας μεγάλος έρωτας και ένας γάμος την έφεραν στη Θεσσαλονίκη όπου έζησε 15 χρόνια. Μετά το τέλος του γάμου της επέστρεψε στα πάτρια εδάφη όπου ζει τα τελευταία χρόνια. Έχει τρεις γιους, τον Αλέξανδρο, τον Απόλλωνα και τον Πασχάλη.
Δίδαξε στο πανεπιστήμιο Haliç και τώρα στο πανεπιστήμιο Okan γαστρονομία, είναι μέλος στους Chaîne des Rôtisseurs, στον Σύλλογο Γαστρονομίας Τουρκίας, στο διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου «Χαμένες Γεύσεις του Αιγαίου» και στο Chef’s Club, ενώ είναι ιδιοκτήτρια του εστιατορίου Maria’s Restaurant στο Ετιλέρ.