Μπορεί η φωνή ενός θύματος έμφυλης βίας και οι ήχοι που την περιβάλλουν να είναι το κλειδί για την προστασία της; Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να είναι χρήσιμη στον εντοπισμό της σεξιστικής βίας;
Η Ισπανίδα ερευνήτρια Esther Rituerto έχει αποδείξει ότι είναι και έχει βραβευτεί για αυτό.
Η Κυβερνητική Αντιπροσωπεία κατά της Βίας κατά των Φύλων αναγνώρισε το έργο της Rituerto στην τελευταία έκδοση των βραβείων της για διδακτορικές διατριβές σχετικά με τη βία κατά των γυναικών για την «εμβάθυνση της χρήσης της ακουστικής τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης για την πρόληψη και την καταπολέμηση» της σεξιστικής κακοποίησης.
Η Rituerto εξηγεί σε συνέντευξή της στην EFE ότι η δουλειά της είχε ως στόχο να χρησιμοποιήσει ομιλία και ακουστικά σήματα που περιβάλλουν μια γυναίκα για να ανιχνεύσει πότε μια κατάσταση μπορεί να είναι επικίνδυνη για αυτήν.
Συγκεκριμένα, εντοπίστε φόβο στη φωνή της για να διαπιστώσετε εάν κινδυνεύει να δεχθεί επίθεση από τον επιτιθέμενό της, καθώς και ήχους που προειδοποιούν για κίνδυνο.
Από τη διατριβή της, με τίτλο «Πολυτροπικός συναισθηματικός υπολογισμός σε φορητές συσκευές με εφαρμογές στην ανίχνευση της έμφυλης βίας», η Κυβερνητική Αντιπροσωπεία κατά της έμφυλης βίας υπογραμμίζει ότι χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να κατανοήσει τις αντιδράσεις των γυναικών σε καταστάσεις κινδύνου, με στόχο να δημιουργήσει αυτόματους μηχανισμούς για την ανίχνευση αυτών των καταστάσεων με βάση την ακουστική τροπικότητα ειδικότερα.
Επιπλέον, τονίζει ότι «όλη η μεθοδολογική διαδικασία που χρησιμοποιείται είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και αυστηρή, καθώς και με σεβασμό προς τα θύματα». Το ίδρυμα, που εξαρτάται από το Υπουργείο Ισότητας, θεωρεί ότι «ο αντίκτυπος αυτής της έρευνας μεσοπρόθεσμα στα συστήματα προστασίας των θυμάτων έμφυλης βίας μπορεί να είναι πολύ σχετικός».
Η διατριβή της Rituerto γεννήθηκε στο UC3M4Safety, ένα έργο του Πανεπιστημίου Carlos III της Μαδρίτης που επιδιώκει να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία για την πρόληψη, τον εντοπισμό, την προστασία και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας.
Εκεί, δημιουργήθηκε μια ερευνητική ομάδα με προφίλ από διαφορετικούς κλάδους για να αναπτύξει ηλεκτρονικές συσκευές ικανές να ανιχνεύουν φόβο σε ένα θύμα έμφυλης βίας μέσω της φωνής ή των ζωτικών σημείων τους (θερμοκρασία, σφυγμός, εφίδρωση…) και ότι αυτές οι αντιδράσεις θα ενεργοποιήσουν το smartphone να στείλει προειδοποίηση στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και στην αστυνομία ή σε στενό κύκλο του θύματος.
Η ερευνητής, μηχανικός οπτικοακουστικών συστημάτων, επισημαίνει ότι οι συσκευές (ένα μενταγιόν με μικρόφωνο για τη λήψη ήχων) και ένα βραχιόλι (για την ανίχνευση των βιολογικών δεικτών του χρήστη) συνδέονται με ένα smartphone που με τη σειρά του συνδέεται με ένα σύστημα στο cloud . Η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά στον προσδιορισμό του πότε μια κατάσταση είναι επικίνδυνη και πρέπει να σταλεί μια αυτόματη απάντηση για να βοηθήσει το θύμα.
*Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος
Πηγή: EFE/ΕΡΤ