Η κατάρρευση δύο φραγμάτων είχε ως συνέπεια τα ορμητικά νερά να πνίξουν πόλεις και χωριά με αποτέλεσμα τουλάχιστον 5.300 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους στη Ντέρνα σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών της ανατολικής Λιβύης και χιλιάδες να αγνοούνται. 

Η πόλη Ντέρνα έχει υποστεί σχεδόν ολική καταστροφή. Οι εργαζόμενοι στην ανθρωπιστική βοήθεια που κατάφεραν να φτάσουν στην πόλη περιέγραψαν καταστροφές στο κέντρο της, με χιλιάδες να αγνοούνται και δεκάδες χιλιάδες να έχουν μείνει άστεγοι, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Λιβύη

«Άψυχα σώματα βρίσκονται παντού, μέσα σε σπίτια, στους δρόμους, στη θάλασσα. Όπου κι αν πάτε, βρίσκετε νεκρούς άντρες, γυναίκες και παιδιά», είπε ο Emad al-Falah, ένας ανθρωπιστής από τη Βεγγάζη. «Ολόκληρες οικογένειες χάθηκαν».

Το ένα τέταρτο της πόλης έχει εξαφανιστεί, δήλωσαν αξιωματούχοι έκτακτης ανάγκης.

Τα κύματα έφτασαν τα 7 μέτρα, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό France24 ο Γιαν Φριντέζ, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στη Λιβύη.

Ο αριθμός των νεκρών είναι πιθανό να αυξηθεί καθώς οι ομάδες εξακολουθούν να μαζεύουν πτώματα. Τουλάχιστον 9.000 άνθρωποι αγνοούνται, αλλά ο αριθμός αυτός μπορεί να μειωθεί καθώς αποκαθίστανται οι επικοινωνίες.

Λιβύη

Τουλάχιστον 30.000 άνθρωποι στη Ντέρνα εκτοπίστηκαν από τις πλημμύρες, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης του ΟΗΕ.

Η καταιγίδα έπληξε κι άλλες περιοχές στην ανατολική Λιβύη, συμπεριλαμβανομένων των πόλεων Bayda, Susa και Marj. Οι διασώστες ανέσυραν τουλάχιστον 150 πτώματα την Τετάρτη από τη θάλασσα στα ανοιχτά της Μπάιντα, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στην πόλη σε περίπου 200.

Η τρομακτική καταστροφή έδειξε την ένταση της καταιγίδας, αλλά και την τρωτότητα της Λιβύης.

Πηγή: skai.gr