Οι Κύπριοι της Διασποράς είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της ιδιαίτερης πατρίδας τους στο εξωτερικό, η δράση και η προσφορά τους είναι συγκινητική και διαχρονική, υπογραμμίζει σε συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» ο Επίτροπος Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, αρμόδιος για Αποδήμους και Ανθρωπιστικά Θέματα, Φώτης Φωτίου.
Ο κ. Φωτίου επισημαίνει επίσης ότι η προσφορά του Απόδημου Ελληνισμού στα εθνικά θέματα είναι καθοριστικής σημασίας και ιδιαίτερα όσον αφορά το Κυπριακό. Οι Ομοσπονδίες και οι Οργανώσεις της Διασποράς μας στις διάφορες χώρες του εξωτερικού και ιδιαίτερα στην Αμερική, έδωσαν μάχες με μεγάλη επιτυχία, για το κυπριακό πρόβλημα, σημειώνει.
Ο Επίτροπος Προεδρίας σημειώνει με λύπη ότι λόγω κορωνοϊού χάθηκαν πολλές ζωές και αποδήμων Κυπρίων, ενώ αποκόπηκε η φυσική επαφή μαζί τους, η οποία, όμως, θα αποκατασταθεί φέτος με το Παγκόσμιο Συνέδριο των Κυπρίων της Διασποράς, που θα διεξαχθεί με φυσική παρουσία στη Λευκωσία σε λιγότερο από ένα μήνα, από τις 3 έως 6 Αυγούστου.
Στη συνέντευξη του στον «Ε.Κ.» ο Επίτροπος Προεδρίας αναφέρεται και στο ζήτημα των αγνοουμένων τον χειρισμό του οποίου έχει η υπηρεσία του επισημαίνοντας ότι είναι τραγικό και συνάμα απαράδεκτο και απάνθρωπο οι οικογένειες των αγνοουμένων να βιώνουν καθημερινά για τόσες δεκαετίες το μαρτύριο της αβεβαιότητας της τύχης των αγαπημένων τους, με την Τουρκία να αρνείται να δώσει απαντήσεις για το τι έχουν απογίνει. Οπως αναφέρει ο κ. Φωτίου, εξακολουθούν να υπάρχουν περίπου 800 υποθέσεις Ελληνοκυπρίων και Ελλαδιτών αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής σε εκκρεμότητα.
-Κύριε Φωτίου, μια από τις επιπτώσεις της πανδημίας ήταν και η αποκοπή, της φυσικής τουλάχιστον, επαφής ανάμεσα στο κέντρο και τους αποδήμους μας. Σαν Επίτροπος Αρμόδιος, μπορείτε να μας πείτε ποιος είναι ο προγραμματισμός της Υπηρεσίας σας για τα θέματα των αποδήμων στο άμεσο προσεχές μέλλον;
Η πανδημία του κορωνοϊού επέφερε σημαντικές αλλαγές στη ζωή μας. Δυστυχώς, την περίοδο αυτή έχασαν τη ζωή τους και πολλοί Κύπριοι της Διασποράς, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Κατά την περίοδο αυτή η φυσική επαφή ήταν αδύνατη και αναβλήθηκαν πολλές από τις δράσεις μας. Εντούτοις, χάρη στην τεχνολογία, μπορέσαμε να επικοινωνούμε και να ενεργούμε με τους αποδήμους μας υλοποιώντας πολλούς από τους στόχους μας, με δράσεις τόσο τοπικού όσο και παγκόσμιου επιπέδου.
Εθνικός Κήρυξ Ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου σε παλαιότερη συνέντευξη Τύπου με την ηγεσία των αποδήμων Κυπρίων. Αριστερά του ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ και δεξιά ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων Αντρέας Παπαευρυπίδης. (Φωτογραφία: ΓΤΠ).
Οσον αφορά το Παγκόσμιο Συνέδριο Κυπρίων της Διασποράς, συναποφασίστηκε με τις ηγεσίες των Ομοσπονδιών των Αποδήμων μας, όπως διεξαχθεί φέτος με φυσική παρουσία από τις 3-6 Αυγούστου, κάτι που μας χαροποιεί ιδιαίτερα.
Συνεχίζονται με επιτυχία οι Τριμερείς και Διμερείς συνεργασίες μας σε θέματα Διασποράς με διάφορες χώρες. Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε Τριμερής Συνεργασία Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου και Διμερής Συνεργασία Κύπρου – Ρουμανίας. Αναμένεται σύντομα και η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας σε Τριμερές επίπεδο μεταξύ Κύπρου – Ελλάδας – Λιβάνου.
Μέσα στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνεργασίας Κύπρου – Ελλάδας – Αιγύπτου αποφασίστηκε η υλοποίηση του προγράμματος ΝΟΣΤΟΣ IV, ενός προγράμματος φιλοξενίας εκπροσώπων της νεολαίας από τις τρεις χώρες, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι.
Βρισκόμαστε ακόμη, στη διαδικασία δημιουργίας διαδικτυακής πλατφόρμας Καταγραφής των Αποδήμων Κυπρίων, όπως επίσης και της πλατφόρμας «Μάθε τις Ρίζες σου», που στόχο έχει οι Κύπριοι της Διασποράς μας και ιδιαίτερα η νέα γενιά, να κρατηθούν κοντά στις ρίζες τους.
Σύντομα θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε την ανανεωμένη Εθνική Στρατηγική της Διασποράς της Κυπριακής Δημοκρατίας 2021-2025 με συγκεκριμένους στόχους και δράσεις.
-Πώς αξιολογείτε τη δράση των αποδήμων μας σε σχέση με τη διατήρηση της ταυτότητάς τους, αλλά και για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν για την προώθηση λύσης στο κυπριακό πρόβλημα;
Οι Κύπριοι της Διασποράς μας είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της Κύπρου στο εξωτερικό. Η δράση και η προσφορά τους είναι συγκινητική, διαχρονική και τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια.
Η προσφορά του Απόδημου Ελληνισμού στα εθνικά θέματα είναι καθοριστικής σημασίας και ιδιαίτερα όσον αφορά το Κυπριακό. Οι Ομοσπονδίες και οι Οργανώσεις της Διασποράς μας στις διάφορες χώρες του εξωτερικού, ιδιαίτερα στην Αμερική, έδωσαν μάχες με μεγάλη επιτυχία, για το κυπριακό πρόβλημα.
Μέσα από τη δράση τους, τη συμμετοχή τους στα πολιτειακά δρώμενα στις χώρες που ζουν και με τη συνεργασία Οργανώσεων άλλων χωρών κατάφεραν να έχουν σημαντικό ρόλο σε ισχυρά κέντρα λήψης αποφάσεων για την προώθηση των εθνικών μας θεμάτων.
Αξιοσημείωτες είναι και οι ενέργειες των Αποδήμων μας όσον αφορά τη διατήρηση της ταυτότητάς τους. Είναι αλήθεια ότι οι Κύπριοι της Διασποράς μας νιώθουν εντονότερα ό,τι σχετίζεται με την πατρίδα τους. Διοργανώνουν εκδηλώσεις, τιμούν και παρελαύνουν στις εθνικές μας γιορτές, συγκροτούν παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα, στέλνουν τα παιδιά τους σε ελληνικά σχολεία.
Η νέα γενιά των Αποδήμων μας είναι το μέλλον της Διασποράς μας, οι αυριανοί ηγέτες της Διασποράς μας. Πρέπει να τους κρατήσουμε κοντά στις ρίζες τους και να διατηρήσουν την ταυτότητά τους. Να γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα, την ιστορία τους, τα ήθη – έθιμα τους, την κουλτούρα τους και για αυτό τον λόγο πρέπει να τους στηρίξουμε. Για το λόγο αυτό προωθούμε διάφορα προγράμματα σε συνεργασία με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα για εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και ιστορίας.
Εθνικός Κήρυξ Ο κ. Φωτίου ανάμεσα σε συνέδρους Ελληνοκύπριους ομογενείς που έλαβαν μέρος στο τελευταίο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων που έγινε πριν από δύο χρόνια στη Λευκωσία. (Φωτογραφία: ΓΤΠ).
-Ποια είναι τα μεγαλύτερα κατά την άποψή σας προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Κύπριοι του εξωτερικού και ποια είναι η μέριμνα της κυπριακής κυβέρνησης γι’ αυτούς;
Από τα κυριότερα προβλήματα στην παρούσα φάση είναι σίγουρα αυτά που επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού στη ζωή τους. Είχαμε απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, ο πόνος των δικών τους ανθρώπων και φυσικά οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Η κυπριακή κυβέρνηση στέκεται δίπλα τους, συμπαραστάτης, να στηρίξει οικονομικά και ηθικά τους Κύπριους της Διασποράς μας.
Βασικό πρόβλημά τους είναι επίσης οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν με διάφορες Υπηρεσίες του κράτους, όσον αφορά την υποβολή διαφόρων αιτήσεων, π.χ. έκδοση κυπριακής ταυτότητας, διαβατηρίων κ.τ.λ.
Ο ρόλος του δικού μας Γραφείου είναι ο συντονισμός όλων των Υπηρεσιών του κράτους για την αντιμετώπιση και προώθηση των οποιοδήποτε προβλημάτων μπορεί να αντιμετωπίζουν.
-Εχετε κάποιο ιδιαίτερο μήνυμα για τους ομογενείς σε Αμερική και Καναδά;
Τόσο για τους ομογενείς σε Αμερική και Καναδά, αλλά και σ’ όλους τους ομογενείς μας, θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, της Κυβέρνησης και ολόκληρου του κυπριακού λαού για τη διαχρονική προσφορά τους προς την Κύπρο. Θέλω να στείλω το μήνυμα ότι πάντα θα είμαστε δίπλα τους για ό,τι χρειαστούν. Εύχομαι σύντομα, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες, να ανταμωθούμε και από κοντά και σύντομα να ταξιδέψω στους Αποδήμους μας στις ΗΠΑ και στον Καναδά.
-Πού βρίσκεται το ζήτημα διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας; Σας έχουμε ακούσει να παραπονείστε ότι υπάρχει μια στασιμότητα σε παροχή πληροφοριών και εκταφών λόγω της απροθυμίας της τουρκικής πλευράς να συνεργαστεί σε ένα καθαρά ανθρωπιστικό ζήτημα.
Εχουν παρέλθει σχεδόν 47 χρόνια από τον χρόνο εξαφάνισης των αγνοουμένων μας της τουρκικής εισβολής και πέραν του μισού αιώνα αυτών της περιόδου 1963-64. Είναι τραγικό μα συνάμα απαράδεκτο και απάνθρωπο οι οικογένειες να βιώνουν καθημερινά για τόσες δεκαετίες το μαρτύριο της αβεβαιότητας της τύχης των αγαπημένων τους αναμένοντας απαντήσεις για το τι έχουν απογίνει.
Είναι μια «αφύσικη» κατάσταση που προκαλεί τόσο πόνο και δυστυχία καθημερινά σε χιλιάδες συμπατριώτες μας.
Ο υπαίτιος για την τραγική και απάνθρωπη αυτή κατάσταση που επικρατεί για τόσες δεκαετίες έχει όνομα. Είναι η Τουρκία, η κατοχική δύναμη που ευθύνεται τόσο για τις εξαφανίσεις και τη δημιουργία της τραγωδίας των αγνοουμένων όσο και για τη στασιμότητα που επικρατεί στις προσπάθειες εντοπισμού στοιχείων και πληροφοριών για την τύχη τους.
Τα προβλήματα είναι, δυστυχώς, πολλά και σύνθετα και οφείλονται μπορώ να πω αποκλειστικά στην άρνηση της κατοχικής δύναμης να συνεργαστεί για την αντιμετώπισή τους. Να τονίσω ότι μετά από σχεδόν 16 χρόνια λειτουργίας του προγράμματος εκταφών της ΔΕΑ, εξακολουθούν να υπάρχουν περίπου 800 υποθέσεις Ελληνοκυπρίων και Ελλαδιτών σε εκκρεμότητα. Ταυτόχρονα, για τις υποθέσεις που έχουν «διευκρινιστεί» στις οικογένειες παραδίδονται μόνο μεμονωμένα ή πολύ λίγα μικρά οστά, κάτι το οποίο προκαλεί περισσότερο πόνο και αγωνία και εμποδίζει τις οικογένειες να προχωρήσουν σε ένα αξιοπρεπές και ανθρώπινο κλείσιμο του οδυνηρού κεφαλαίου που βιώνουν.
Δυστυχώς, ακόμα μια πτυχή της τραγωδίας είναι ότι χωρίς την ειλικρινή και ουσιαστική συνεργασία της κατοχικής δύναμης δεν μπορεί ούτε και θα υπάρξει πρόοδος στις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος.
Οι ευθύνες της Τουρκίας είναι ασήκωτες και έχουν διευκρινιστεί και οριοθετηθεί και από τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η μέχρι τώρα στάση και πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία αντίκειται σε βασικές πανανθρώπινες αρχές και αξίες. Είναι για το λόγο αυτό που η πολιτισμένη ανθρωπότητα έχει τουλάχιστον ηθική υποχρέωση να απαιτήσει από την κατοχική δύναμη τη συμμόρφωσή της με τις οικουμενικές αρχές και αξίες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προς όφελος των θυμάτων των βάρβαρων πράξεων που διέπραξαν τα στρατεύματά της το καλοκαίρι του 1974.